Nieuw Haags festival TodaysArt duikt in gat North Sea Jazz Festival Nieuw Haags festival TodaysArt duikt in gat North Sea Jazz Festival

Organisator Olof van Winden blijkt meester in subsidie lospeuteren

Nieuw Haags festival TodaysArt duikt in gat North Sea Jazz Festival

Organisator Olof van Winden blijkt meester in subsidie lospeuteren

TodaysArt is de naam van het festival dat North Sea Jazz moet gaan vervangen in Den Haag. Het nieuwe evenement heeft als pijlers kunst, muziek en technologie. Of meer concreet: misschien wel Kraftwerk en verder veel nieuw Nederlandse dance-talent. TodaysArt borduurt voort op de huidige CultuurNacht en krijgt jaarlijks 200.000 euro van de gemeente Den Haag.

Organisator Olof van Winden blijkt meester in subsidie lospeuteren

Vanaf volgend jaar vindt het North Sea Jazz festival in Rotterdam plaats. Een klap voor de gemeente Den Haag, dat daarmee een festival dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt, zag vertrekken. Daarop riep de gemeente op om met nieuwe ideeën te komen. TodaysArt van Stichting The Generator moet het gat gaan opvullen dat North Sea Jazz achterlaat. Daarvoor krijgt het structureel 200.000 euro van de gemeente Den Haag. TodaysArt borduurt voort op de CultuurNacht en moet een mix gaan bieden van kunst, muziek en technologie. “We hebben heel bewust een concept ingestuurd dat al aanhang heeft en verder uitgebouwd kan worden. De CultuurNacht is nu twee keer geweest en succesvol verlopen”, legt Olof van der Winden van The Generator uit. “We gebruiken de hele stad als locatie, dus musea, filmhuizen, podia en buitenlocaties. Alle disciplines zijn aanwezig. Ik kan wel zeggen dat ik veertig beeldende kunstenaars heb, maar dan trek je misschien 45 bezoekers. Om publiek te trekken heb je ook muziek nodig. Dat kan zijn van piep-knor-experiment tot toegankelijker bands.” Exacte namen kan hij nog niet noemen. Toch wat concreter: “Je zou aan Kraftwerk kunnen denken en veel nieuw Nederlands dance-talent.” Op de CultuurNacht stonden eerder Mintzkov Luna, The Proov, Blimey! en Rednose Distrikt. Van Winden werkt samen met verschillende internationale festivals uit Berlijn en Canada. “De samenwerkingen houden in dat we artiesten van hen laten overkomen, maar ook omgekeerd.” Van Detroit’s Electronic Music Festival is Van Winden zelfs international director. “Dat houdt in dat ik veel advies geef, internationale sponsoring regel en subsidieaanvragen doe bij Europese fondsen.” Dat geld ritselen gaat hem goed af. “Je moet het de sponsor of subsidieverlener naar de mond toe praten. Kijk waar hun prioriteiten liggen en speel daar op in. Het Popinstituut heeft er bijvoorbeeld baat bij dat Nederlandse bands in het buitenland spelen. Voor een festival kijk je welke artiest daar in past en dat vul je in.” Geld alleen is echter niet genoeg om een toonaangevend festival neer te zetten. Van Winden werkt voor TodaysArt samen met creatief directeur Errol Vaes. Van Winden: “Geld is slechts een middel, het gaat om creativiteit. Dat krijg je soms pas als er geen geld is.” Als voorbeeld van creativiteit noemt hij een voorstelling op de CultuurNacht. “Op de zevende verdieping van een hotel hadden we acht naast elkaar gelegen kamers gehuurd. Daar is een voorstelling gespeeld die vanaf de grond te volgen was.” Van Winden mikt op jongeren tussen de 18 en 35 jaar. De eerste editie – nog zonder gemeentelijke subsidie – is op 23 en 24 september in de binnenstad van Den Haag. Beluister het hele gesprek met Olof van Winden uit Dubbel Check.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag