Breda Barst viert dit jaar de zesentwintigste editie met festivaldagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. Op de vrijdag kon je op het hoofdpodium genieten van optredens van Collignon, Marlon Pichel, dirk., Splendid en Compact Disk Dummies.

Psychedelisch COLLIGNON beloont vroege festivalbezoeker. En verrast 'm ook, als -ie open-minded is. "Wij doen Duitse Schlagers!" grapt toetsenist Jori Collignon en daarmee is het Amstelpodium geopend. Een publiek heeft de driekoppige psychedelische funk/rockgroep amper. Is het nog te vroeg? Is dit dan echt de ondergang van Breda Barst? Doemdenken - daar is geen tijd voor, iedereen zit nog gewoon op z'n werk, terug naar het nu: zon, ritme, melodie een succesvol festivaltrio; een wens die COLLIGNON ook uit laat komen. Dit is een snoepje voor de vroege vogel. 

Het zijn drie ervaren muzikanten bij elkaar: synth- en toetsenist Collignon (o.a. C-Mon & Kypski, SKIP&DIE), gitarist Yves Lennertz (o.a. YIN YIN) Gino Bombrini op drums (o.a. SKIP&DIE en Komodo) en ze maken een verrassende wisseling van exotisch, vrolijk en spannend: experimentele muziek. Want hoewel het grotendeels een zonnig en dansbaar kostje is, slaat halverwege de sfeer een beetje om, en tegen het einde weer; meer naar triphop en dissonante klanken. Zouden ze plek hebben voor nóg een zijproject? Of een funky gothic underground plaat? Hier broedt meer. (ML)

COLLIGNON

Een goedgevulde Amstel stage brengt Breda Barst tientallen jaren terug naar de tijd van de sixties soul. Met een trompet, twee saxofoons, twee gitaristen, een toetsenist en natuurlijk Marlon Pichel op de drums en zang voelt zelfs het grootste podium op Breda Barst nog krap. Het is te horen dat de muziek van Marlon Pichel invloeden heeft van artiesten zoals Otis Redding, zo benoemt de artiest bij het nummer ‘Please, Please, Please’ dat zijn muziek een ode is aan artiesten zoals deze. Terwijl de twee gitaristen zwierend het podium over gaan, klinkt de iets wat rauwe maar volle stem van Marlon Pichel over het terrein. De band heeft er overduidelijk zin in om Breda mee terug in de tijd te nemen. (FC)

Marlon Pichel

In 2019 nog in rockpunkmetaltent de Spaanse Kraag, dit jaar op het hoofdpodium. Het zou wat zijn, herrie voor de massa! Maar het Belgische DIRK. is de indierock kant opgegaan met hun jongste plaat.'Idiot Paradise'. De eerdere rauwe punksongs vol frustraties zijn nu kalmere emo anthems voor onzekere jongvolwassenen die in de eeuwige puberteit zitten.

Kijk, in Grease moesten Olivia Newton-John en John Travolta een stelletje tieners voorstellen, een welbesproken bijzondere casting, en die feeling zweeft bij dit optreden. Alleen DIRK. doet dat beter. "Het is leuk dat hier een straat voor het podium is," giechelt zanger Jelle Denturck. "Dan wandelt er nog wat voorbij. En ook weer weg. Dat is écht goed voor ons zelfvertrouwen, hihi." In zijn pastelkleurige kledij zingt Denturck vervolgens dat hij zichzelf haat als -ie fouten maakt, en dat doet -ie all the time. Ondergetekende ook, trouwens.  Lastig parket - als je geboortejaar begint met 19 in het jaartal.

Anyway, is het verlegenheid, bescheidenheid van de groep misschien? Landgenoten Ronker noemden eerder vandaag het al geweldig is dat één van de beste Belgische bands, DIRK. dus, hier gratis te zien was. Deze zachte kant van Denturck en zijn entourage smelt zelfs de stoerste kerels een beetje, maar wie weet zien we DIRK. nog eens hard en zelfverzekerd, want dat was ook de moeite waard. (ML)

Dirk.

Splendid vist voor jou al jaren uit de vijver van pop, reggae, soul, hiphop en rock en mag daarmee ook wel een echte feestband worden genoemd. Ze doen al sinds 2001 elk groot festival aan, maar voor zover wij weten, hebben ze nog niet eerder op Breda Barst gestaan, wel in Mezz. Dat is tot vandaag. "Hey Breda!" frontman Patrick Schmitz is enthousiast en weet hij hoe een publiek mee kan krijgen. Samen met de zevenkoppige band en twee zangeressen die vooraan het podium meedansen en sfeer maken. Hij zal nog vaak Breda mee vragen. Met een positieve boodschap over liefde voor jezelf (‘Connect Back’) en elkaar (‘Love Is’) en de “Tour de France-hit uit 2012” ‘Again’ kom je dan al een heel eind. Het publiek heeft er zin en doet vrolijk mee met zwaaien, klappen, dansen en het “participatiemoment” waarbij Splendid handig Def Rhymz een eerbetoon geeft en “zak maar lekker door” inzet. De zon mag dan al even onder zijn, het is nog warm voor vrijdagavond 15 september en Splendid straalt. (DH)

Splendid

Wie Compact Disk Dummies in 2017 al op Amstel zag, wist een beetje wat te verwachten van de pop- en dancebroeders: circus! - ze zijn niet voor niets opnieuw geboekt. Deze vrijdagavond neemt de groep meer songs (onder andere het album 'Neon Fever Dream' uit in 2020 en de single 'There's No Sex Without You' uit in 2023) plus twee extra bandleden mee, maar raargenoeg zorgt dat voor minder gekte. De Coorevits-broertjes lijken getemd door de jaren heen. 

Waar zijn die  malle fanfarepakjes? De wirwar van snoeren, danspassen en stunts in het publiek en op de barricade? Contact met de bezoekers gaat gewoon door, maar veilig vanaf de opstapjes die de bekende MOJO-barriers kent. In 2017 ging dat barricadeverhaal niet helemaal goed. Zanger Lennert Coorevits verloor zijn evenwicht op het hek en maakte een smakkert, maar ik geloof dat er genoeg (Belgische) vrienden in de Spaanse Kraag zijn die een of twee balanceer en stunt-tips willen doorgeven. En dan komt er óók nog een sit-down, de tweede van de dag, waar niemand op zit te wachten. "Ik heb niet heel de dag de tijd!" roept de initiatiefnemer tot lichte frustratie als bijna iedereen blijft staan. 

Ook beginnen de Compact Disk Dummies ongeveer tien minuten te laat, en stopt zo'n zelfde aantal te vroeg; met genoeg materiaal op zak. Ook vergeten ze even hun eigen naam. "Wij waren Compact Dummies, bedankt voor het komen! - Compact Disk Dummies, jong!," klinkt het van de zijkant. Maar goed, als je het vorige optreden niet gezien hebt en de tijd niet in de gaten houdt snap je wel wat deze dancepop-act hier doet: de sfeer voor de avond bepalen en alle parkbezoekers optrommelen voor de uitgaansavond die Breda tegemoet gaat, want zoals de groep door de speakers knalde: The girls keep drinking and the boys keep thinking of you. (ML)

Compact Disk Dummies