Iets afgeslankt, want enkel op Eerste Paasdag, keerde de traditionele POBparade ook dit jaar terug in de Bredase binnenstad. Met 37 acts, waaronder dit keer veel dj’s, kon je je lol op. Wij ging ook op pad, check ons verslag van The King’s Head, Summersile, Charades en Windup Space. Inclusief foto’s van de try-out van tribute band Bleach, die de akoestische set van Nirvana bij MTV uit 1994 brachten.

Bleach startte de try-out van de geplande theatertour ‘Nirvana’s MTV Unplugged takes and never heard before outtakes’ iets na drieën in de sfeervolle bovenzaal van De Avenue. Fotograaf Max Fransen was erbij en maakte fraaie foto’s.

Bleach speelt Nirvana MTV Unplugged

Een paar uur later staan we in de benedenzaal van De Avenue, in een gezellige drukte te wachten op The King’s Head. De band staat op hetzelfde podium waar de band in 2019 tijdens de POBparade debuteerde. Zanger Tim zong vanmiddag al in Bleach, bassist Jasper speelde daar akoestische basgitaar. De mannen kennen de zaal en hun eigen geluid: een unieke, alternatieve rocksound die nineties grunge verweeft met metal die je niet vaak hoort. In de tussentijd sinds het podiumdebuut verscheen een eerste plaat ‘The Far Beyond’ en een EP waarvan Alice in Chains cover ‘Dam That River’ als enige cover in de set zit. The King’s Head verveelt door de variatie in geluid geen moment.

The King's Head

Over naar Publieke Werken waar vanavond drie jonge alternatieve rockbands spelen. Summersile staat te soundchecken voor een nog vrijwel lege zaal. Een zaal die om 21.00 uur zo goed als vol staat als de Bredase alternatieve emo- rockband gepassioneerd begint met spelen. Ze hebben Jezus op de basgitaar vandaag, oh nee het is toch Lars Verdurmen met een krans op zijn hoofd (en naast hem een houten kruis). Summersile speelt enorm energiek en is dynamisch, de balans is goed. De nieuwe single ‘Amour’ klinkt heel veelzijdig, niet voor niets spelen ze op 20 mei in het voorprogramma van Call It Off in Mezz. 

Summersile

We blijven in Publieke Werken waar de Zeeuwse/Zuid-Hollandse rockers van Charades nog eens hun visitekaartje in Breda komen afgeven. Over dynamische bands gesproken! De nummers van Charades zijn zeer gevarieerd, en gaan van postrock naar nineties alternatief. De drie, Gerben, Frank en Rick, gooien zich met volle overtuiging in het optreden. Dat is ook niet zo gek als in januari van dit jaar je debuutalbum ‘Not What You Deserve’ is uitgekomen. Goed om deze met overtuiging rockende band weer eens in Breda te zien.

Charades

Alternatief rocktrio Windup Space sloot de POBparade al eens af, in 2017 en Publieke Werken stroomt ook nu weer vol voor de laatste band van het festival. Voor het podium is zelfs een mini-reunië van de bevriende band The Spvrk. Wellicht (ook) een beetje opgezweept door de sets van Summersile en Charades maken Menno, Steven en Jesse de headliner-/afsluiterstatus meer dan waar. De band gaat op in de muziek en het publiek gaat met ze mee. Bijvoorbeeld bij de sfeervolle Radiohead cover ‘Weird Fishes’, met eigen Windup Space geluid. Maar ook bij het nieuwe nummer ‘Forever Guessing’, dat ze opnamen in de Ardennen, maar waarvoor de tekst pas vandaag is afgerond. Of misschien nog niet helemaal. Windup Space brengt energie en smijt met emoties. Na de twee knallers ‘The Words’ en ‘Breathing Underwater’ volgt op speciaal verzoek nog een ‘oudje’, poppunk knaller ‘Sunrise’ (uit 2016). Eerste Paasdag stopt op het hoogtepunt.

Windup Space