Vrijdagavond 4 maart speelde de Deense black metalband Hexis in de Kleine Zaal van Mezz, met in het voorprogramma de lokale metalheads At First. Geen mondmaskers of anderhalve meter afstand meer, gewoon staand publiek, gewoon stevig, heel stevig, rocken. Mezz was aan de buitenkant blauw-geel verlicht, in de kleuren van de Oekraïnse vlag. Als steun voor Oekraïne, gelinkt aan de landelijke actie #hArtForUkraine om een bijdrage te storten op Giro555.

De laatste show van At First was ook in Mezz, twee jaar geleden alweer. De Bredase alternatieve metalband stelde toen haar album ‘Deadline’ voor aan een uitverkochte Kleine Zaal. Frontvrouw Jamie Jochems straalt voor de show al van enthousiasme, eindelijk weer optreden. En terecht, de band heeft de volwassen, stevige podiumstatus weten vast te houden. Iedereen is bij de les en aanwezig, al is gitarist Youri vanavond enkel via de backing tracks te horen; hij zit thuis in quarantaine. Toch nog een grauw coronarandje. En ook best sneu dat Barry’s basgitaarsnoer niet meewerkt in slotnummer ‘Break-Out’. Het is zichtbaar zuur als je de eerste livebeurt van de gloednieuwe, lekker snelle single voorbij moet laten gaan. Al met al is het wel een sterk optreden, met Jamies typische stemgeluid dat van pure zang naar spuwende gesproken tekst gaat en een strakke band, hier en daar extra versterkt met de backing tracks en support vocals.

At First

Het viertal van Hexis is gisteren gestart in het Duitse Kiel aan een lange Europese en Canadese tour, met al 66 optredens tot 2 juli op de rol en nog meer ‘to be announced’. De Denen staan bekend als harde werkers. Qua lengte van hun tours en qua reputatie op het podium. Of voor het podium, zoals zanger Filip demonstreert. Hij trekt en sleurt, terwijl zijn band hem begeleidt vanaf het podium. De sfeer is letterlijk en figuurlijk donker. Het licht komt vooral uit stroboscooplampen op de vloer en een enkele lampen vlak boven Hexis. Door de backing tracks krijg je een creepy sfeertje, zeker als je weet dat de black metal teksten gaan over dood, een hekel aan het christendom, depressie en zelfhaat. Filip brengt de teksten met veel kracht. Je verstaat ze niet, maar aan zijn expressie en woedende gebrul is te merken dat het hem menens is.

Hexis mengde in het begin van zijn bestaan black metal met hardcore, shows uit die tijd worden vaak als kort beschreven. De band voegde daar meer slepende, gestructureerde sludge aan toe wat de set aantrekkelijk maakt. Bijvoorbeeld met de single ‘Divinitas’ die maandag verscheen, van album ‘Aeternum’ dat in augustus moet verschijnen. Het optreden is sterk en loeihard, Hexis heeft duidelijk zin in weer een lange tour en Breda mocht al vroeg proeven. 

Hexis