PopMonument, het festival dat popmuziek verbindt met erfgoed, beleefde vrijdagavond 10 september zijn eerste editie in Breda. PopMonument startte in Bergen op Zoom en is daar al jaren een groot succes. Breda mocht een beetje proeven, want tijdens coronatijd was een coronatoegangsbewijs verplicht en kon je door de coronaregels niet zomaar binnenlopen op de locaties. Voor het eerste, centrale optreden van S10 in de Grote Kerk legde je daarom je ‘keuzeprogramma’ vast, waarbij je altijd S10 (Grote Kerk dus) en Froukje (twee shows in Mezz) kreeg. Hartstikke goed natuurlijk, twee opkomende, jonge namen uit de Nederlandse alternatieve popscene.

De shows van S10 en Froukje wekten vooraf al nieuwsgierigheid op, door het artikel dat in juli verscheen: 3voor12 leeft op: S10 en Froukje smeden nieuwe shows in Paradiso’, een citaat uit dat verhaal: “In de live-luwte van afgelopen anderhalf jaar wisten S10 en Froukje door te breken. Nu mogen de podia weer open, en straks staan de twee eigenzinnige Nederpopsterren-in-wording voor bomvolle zalen. Wat doe je dan, als je de vlieguren nog mist? Dan repeteer en try-out je twee dagen in Paradiso.”

Buiten is het nog licht als S10 om half negen aan haar set begint, geflankeerd door haar vaste producer Sim Fane en een gitarist. S10, Stien den Hollander, is volledig in het wit gekleed en heeft haar zittend publiek al snel mee met haar zang en de mix van indie hiphop en Nederlandstalige pop met een urban beat. Veel nummers van haar recente album ‘Vlinders’ komen voorbij, het bombastische ‘Crystal Clear’, melodieuze ‘For Days’ en ‘Maria’ (in een kerk!) maken indruk. Buiten wordt het langzaamaan donker en de lichtshow zorgt voor grote silhouetten achter de artiesten. De setting maakt het optreden extra speciaal.

S10’s nieuwste single ‘Adem Je In’ is speciaal voor de stelletjes in het publiek. Ze begint het lied voor een koppel linksvoor en wandelt vervolgens het middenpad op en neer. Het optreden van S10 boeit en gaat van zacht naar heel hard, zoals in het nieuwe nummer ‘Dans Mij Naar Huis’ en zou uitstekend tot haar recht komen op een festival- of concertpodium waar wél gedanst mag worden.

S10

Froukje vierde vorige week op Crammerock in België haar twintigste verjaardag met een vrolijk ‘Ik Wil Dansen’ voor dik 13.000 festivalgangers. Maakt dat het optreden in de intieme Mezz met zittende mensen dan minder? Nee, helemaal niet. Ze vindt het zelfs een mooie opwarmer voor de najaarstour, als er straks in Nederland ook hopelijk meer mag. Het publiek krijgt een energieke, frisse set voorgeschoteld. Het sterke optreden start met doorbraak- en klimaatcrisissingle ‘Groter Dan Ik’, met een dikke clubvibe en heerlijk gitaarlijntje. Sowieso zorgt de eveneens piepjonge band ervoor dat Froukje sterk en zelfverzekerd op het podium beweegt.

Alle liedjes van haar debuut ‘Licht En Donker’ komen voorbij, de jonge Rotterdamse artiest bouwt een ‘festivalmomentje’ in en we krijgen twee nummers die nog niet uit zijn: ‘Zonder Gezicht’ en het gevoelige ‘Een Teken’. Als toetje volgt nog de nieuwe single ‘Niets Tussen’. Froukje maakt catchy popliedjes met teksten die blijven hangen, over onderwerpen van nu, vooral uit de leefwereld van jongeren; maar geschikt voor alle leeftijden. Hopelijk staat Froukje tijdens haar tour nóg een keer op de agenda van Mezz, maar dan voor een volle zaal!

Froukje

In de trouwzaal van het Stadhuis, over het rode tapijt, langs de statige portretten en door deur met daarboven een foto van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, daar staat het trouworkestje te wachten. Dertig statige stoelen staan al klaar, om kwart over tien begint de laatste set vanavond: Amy Root. Sjoerd Huissoon van het dance duo zegt het maar meteen: “Als je het echt niet kan laten… Doe je ding. Wij gaan vol gas.” Zijn muzikale maat Lukas Amer beaamt dat met een korte knik. Nee, natuurlijk is het geen trouworkestje, dit electronica duo neemt je figuurlijk mee naar een late avond op een festival. Een beetje introvert, rijgen ze één lange set dromerige, dansbare beats aaneen, dan weer gas erop, dan weer het gas eraf. En hoewel de aanwezigen die Amy Root als afsluiter van hun PopMonument Breda kozen netjes blijven zitten, is het applaus er na afloop  van de sessie niet minder om.

Amy Root

Je las het goed: S10 en Froukje maakten hun naam als alternatieve Nederpopsterren in wording meer dan waar in Breda. Het was dan ook niet voor niets dat deze optredens ‘verplicht’ waren tijdens PopMonument Breda, ook door de capaciteit in de Grote Kerk en Mezz uiteraard. De andere keuzeoptredens waren: Remme in de Nieuwe Veste, I Am Oak (solo) in de Waalse Kerk en Bongloard in bovenzaal van De Avenue.