Nieuwe R&B-feesten in Breda: denk niet aan ‘urban’ muziek van Lil’ Kleine, Bizzey of Ronnie Flex, maar aan de smooth tracks van onder ander andere Jorja Smith, Mahalia, Masego en Goldlink. Deze worden afgewisseld met de vibe tracks van bijvoorbeeld Kendrick Lamar, J. Cole, Anderson Paak en er wordt aandacht geschonken aan onbekende artiesten die in deze muzikale context passen. Maar wie organiseert deze feel goodfeesten, wie wil de Bredase scene meer laten chillen, gezelligheid creëren met vrienden op een toffe locatie? Tijd om een water-met-sinaasappelpartje te drinken met de -multi - getalenteerde organisator die luistert naar de naam Lorenzo Nicola.

Lorenzo ken je misschien al van Boeisco, hij hostte ook FRESH in Mezz of misschien ken je hem als skateleraar/beoefenaar of DJ. Hij stond op diverse festivals, onder andere het grootste hiphop festival van Nederland Woo Hah. Zijn turntable-skills geeft hij door aan de jeugdige liefhebbers van Breda (Nieuwe Veste) en Oosterhout (H19). Tegenwoordig heeft hij zijn activiteiten nog een boost gegeven, zo neemt hij ook nog eens de uitvoerende taak van tourmanager van de Bredase Joshua J voor zijn rekening. Ondanks zijn drukbezette leven vindt hij het belangrijk om een positieve vibe te creëren voor de Bredase scene. Lorenzo zet zich met ziel en zaligheid in voor een nieuw feest: MOOD.

 

“De reden van het ontstaan van MOOD? Wij hadden het gevoel dat Breda dit toch echt mistte, en na veel brainstormen weten we zeker dat jullie hiervoor in the MOOD zijn!”

 

Het brengen van een goede mood vindt Lorenzo belangrijk. Een feest met relaxte muziek, genieten van een live performance en een drankje doen. De eerste editie van MOOD was op 15 december 2018 in Pier 15. Naast resident DJ’s is er telkens een live-act. De eerste editie kon je luisteren naar de soulachtige sound van Gaidaa. Een dame met een internationale sound. En dat is precies wat MOOD uit wil stralen: artiesten uit Nederland, maar met die internationale sound en ambitie. Dat gevoel naar Breda halen, want in de Randstad is er al genoeg, daar is het animo voor zowel artiesten als publiek groter. Lorenzo geeft zichzelf de uitdaging om in Breda een scene op te bouwen. De eerste editie werd met circa 100 man goed bezocht, al hoopt hij dat het aantal in de aankomende edities telkens zal groeien.

De tweede editie – 23 maart aanstaande – staat de jonge, alweer zo’n getalenteerde gast vocalist/producer Joshua J als live-act geboekt. Hij werd gespot door the one and only Dr. Dre en stond in zijn ‘Beats of the Week’. Tekende bij Mojo en lanceerde zijn album ‘1998’. Oh ja, tussendoor zette hij ook nog eens zijn eigen label op…
Deze editie is tevens de releaseparty van het album en “belooft een goed feestje te worden”, aldus Lorenzo.

Lorenzo Nicola

Volgens Lorenzo is de R&B-scene nog niet zo heel groot, hij denkt dat dit met name aan het aanbod ligt.

“Ik ben nu – in augustus - bijna vier jaar met Boeisco bezig, vanaf het beginpunt ging het lekker, iedereen kwam erop af. De kleine zaal van Mezz en de Boulevard, de zalen waren altijd gevuld met zo’n 250 personen. Het werd wel steeds minder, omdat ik merkte dat er een overvloed aan techno en house kwam wat ook super dope is, maar wat Breda net wat meer aantrekt.” Voor zijn gevoel is een zaal zoals Backstage net iets te laat: “De periode dat hiphop écht de shit was in Breda is al een paar jaar geleden en nu pas komen ze pas met een hiphop tent.” Maar Boeisco dan, dat was toch ook een hiphop event? Ja en dat is het nog steeds, echter is het geen oldschool hiphop event, maar meer newschool. Het gaat eigenlijk niet zozeer om het evenement, maar om de locatie. Een vaste locatie voor hiphop was er – nog – niet.

MOOD is eigenlijk de tegenhanger van Boeisco en Lorenzo weet precies wat hij daarmee wil: “Bij MOOD zal er ook hiphop gedraaid worden, maar dan wel echt mellow hiphop. MOOD is meer een R&B based event, niet de urban die ik eerder noemde, maar echt R&B met een soulachtige vibe. Ik wil kijken hoe het puur met R&B in Breda is.” Voor de tweede editie krijgt Lorenzo veel positieve reacties en ditmaal is het niet enkel uit Breda en omstreken, maar de aanmeldingen komen bijvoorbeeld ook uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Hij verwacht dat Pier 15 vol zal staan.

Zoals we al eerder schreven houdt Lorenzo zich bezig met tourmanagement van Joshua J en is hij zijn DJ. Hij staat hem bij tijdens zijn gigs en is doordeweeks bezig met dj-lessen, meetings en bookings. Een sterke band tussen Lorenzo en Joshua is dus noodzakelijk, op zakelijk gebied is die er, maar daarbuiten koesteren zij een lange en goede vriendschap die ontstond op de basisschool. “Midden groep vijf kwam hij – al knikkend naar Lorenzo – op school. Je had twee groepen vijf, 5A en 5B. Ik zat in A en hij zat in B, niet bij elkaar in de klas dus maar we kenden elkaar wel. Toen gingen we naar andere middelbare scholen en in tweede of derde jaar stroomde hij in op Markenhage College. In 2017 was ik met iemand waarmee ik veel samenwerkte in Londen en toen kreeg ik ineens een berichtje van joh, zullen we eens chillen? Toen hebben we die hele week in Londen wel elke dag gechilled”, aldus Joshua J. Toen Joshua begon met optreden was daar ook nog eens een praktisch pluspunt, Lorenzo beschikte over eigen vervoer. Zo reden zij samen naar diverse gigs wat resulteert in een samenwerking. Lorenzo vult aan dat ze elkaar al een lange tijd kennen, maar pas de laatste jaren écht goed zijn gaan kennen. En die kennis geeft ook nog eens een verdieping in vriendschap en vertrouwen.

MOOD, een evenement in Breda, gratis entree en een chille vibe. Lorenzo wil een verbroedering van mensen in de stad verzorgen met – in zijn optiek – de mooiste muziek die er is. Hij hoopt dat nog meer mensen het tof gaan vinden, lekker met elkaar te zijn waarbij “helemaal kapotgaan” niet het doel van de avond is. Lorenzo zou graag een festival in Breda op willen zetten. Dat is zijn droom, juist om hier in Breda te organiseren. Niet boven de rivieren, maar juist hier in het Zuiden. “Als dat lukt zou dat echt vet zijn!” Een collaboratie tussen MOOD en Boeisco, ja dat lijkt hem wel wat! Een cadeautje aan Breda, voilà! 

Joshua J