Op zaterdag 15 juni was de eerste editie van Het Volksinitiatief bij Pier 15. Surf & Turf Outdoor met een nieuwe jas! Pier 15 sloeg de handen ineen met organisaties die verantwoordelijk zijn voor de alternatieve muziekprogrammering in Breda. Met optredens van Bront, PsySo, The Small Breed, Beach Coma, The Hazzah, Lotus, The Pinheads, Marbled Eye en Iguana Death Cult. Check ook de schitterende foto's van bands en sfeer helemaal onderaan.

“Guess who’s back?” Brent, de frontman van Bront, begroet het publiek uit de achterkant van de container die Podium Links vormt. Het regent inmiddels stevig bij de openingsact, die buiten al een halve set onderweg was, maar dat mag de pret niet drukken. De Antwerpse garage pop band speelt met een iets andere bezetting, maar het rockt evengoed lekker. Vooral de psychedelische randjes, ietwat rare stemmen en de toffe soms onverwachte wendingen maken Bront een veelbelovend begin van het festival.  

PsySo opent Podium Rechts en heeft met bassist Marnix en drummer Job twee nieuwe bandleden erbij. Het driehoekige zeil boven de instrumenten kan weg, vanaf nu houden we het een hele tijd droog op Haveneiland. PsySo is een sympathieke indieband met veel psych-rock en dubrandjes uit de buurt, die onlangs zijn debuut 'Won't Stop Me Now' uitbracht. Gaat in september op tour door Duitsland, Engeland en Duitsland met het Australische Peach Fur én zit in de Popronde selectie.

Op Podium Links schiet vervolgens The Small Breed uit de startblokken. Deze Tilburgse band bestaat uit bandleden van The Black Marble Selection en kiest nadrukkelijk voor muziek uit de jaren zestig. Ze namen hun debuut op onder toeziend oog van Dave von Raven van The Kik, dus dan weet je dat die knipoog naar de sixties goed zit. Dat en een verfijnd, licht psychedelisch geluid vol orgeltjes en meerstemmige, soms vierstemmige, samenzang. De set duurt niet heel lang, een half uurtje, maar klinkt alvast goed, met name de singles ‘Bellis Perennis (What's In A Name)’ en ‘One Of A Kind’.
 

Bront

PsySo

The Small Breed

Het tempo gaat omhoog met Beach Coma, de band die vandaag Drunk Tank vervangt.  Rauwe garage met punk en rockabilly die de eerste pit van de dag ontketent. Soms een beetje lomp, maar dat past wel bij het genre. Beach Coma is nog zo'n band die de underground misschien wel achter zich gaat laten, de band zit ook in de Popronde selectie dit jaar. Maar eerst snel door naar Den Helder, voor een volgend optreden om half tien.

Bij The Hazzah uit Den Haag gaat het mis op Podium Links, de band krijgt een keer of vier met (korte) stroomuitval te maken. En regen, er trekt weer een buitje voorbij. De band blijft goede moed houden en speelt de set, veelal met nummers van het nieuwe album 'Post', onverstoorbaar door. Tegen het einde krijgen ze het publiek wel in beweging, als het tempo erin komt met stevigere garage rock.

Het heeft voor Lotus geen zin om te soundchecken in de regen. De Antwerpse hardcore band wacht daarom op de zon en heeft dan nog een kleine vijfentwintig minuten voor zijn optreden op het onoverdekte Podium Rechts. Net als op Breda Barst en eerder in Mezz is Lotus weer een aanslag op de trommelvliezen en begint het duwen en trekken voor het podium, frontman Jelle voorop. Daarbij geholpen door Jelle van Dun, die meewerkte aan één van de tracks. Zonder twijfel een van de hardste acts op Surf & Turf ooit, gekozen door Punkrock Riot.
 

Beach Coma

The Hazzah

Lotus

The Pinheads

The Pinheads uit Illawarra en Wollongong in Australië staat bekend om zijn gepassioneerde shows. En ja, dat kun je wel zeggen! Zanger en frontman Jez Player leunt op krukken (geleend van Jimmy de Kok van The Small Breed en Iguana Death Cult), want hij bezeerde zich in het skatepark, maar geeft geen krimp. Hij is overal op het podium, klimt waar hij maar klimmen kan, tot aan het dunne dak boven de bar aan toe. Als een baas brengt hij de boel in beweging, terwijl de band vol overgave psychedelische garage en punk over de meute uitstort. De zon doet zijn werk en zelf een lang opbouwend openingsnummer van zo’n tien minuten gaat erin als een fris biertje. Hij berijdt en surft als een van de eerste vandaag op het The Perfect Wave board. “I’m gonna be very sore after this” Maar wat was het het waard: The Pinheads rock!

Afsluiter van het Rechter Podium, Marbled Eye uit Californië, lijkt het rustiger aan te doen dan The Pinheads, maar ook bij deze Amerikanen blijft het druk op de dansvloer, een van de basketbalveldjes bij Pier 15. De band vindt dat ook leuk en eerlijk: de slepende en melodieuze postpunk met eindeloze gitaarlijnen van The Marbled Eye verdient die circle pit. Country Club Breda haalde weer wat onbekend en lekkers naar Breda.

Huisband van Pier 15, Iguana Death Cult speelt een traditionele jaarlijkse thuiswedstrijd. De band is in februari uitgebreid met Jimmy de Kok op toetsen en percussie en vanavond eenmalig met de jarige Jim Arendse, als rode stadionfakkeldrager op het dak. Mooi beeld. Mooi om te zien ook hoe hard het gaat met Iguana Death Cult, de band speelde dit jaar liefst negen optredens op het Amerikaanse showcase festival SXSW in Texas en haalt nu uit met krakend vers nieuw werk en “als beloning omdat we zo braaf zijn” een paar oude kneiters. En het publiek? Dat gaat natuurlijk uit zijn dak, lekker rossen, dansen, surfen en stagediven. Niks is te gek. Leve de underground! 

Marbled Eye

Sfeer op Het Volksinitiatief

Iguana Death Cult

Het Volksinitiatief is Surf & Turf in een nieuwe jas. Pier 15 sloeg de handen ineen met andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor de alternatieve muziekprogrammering in Breda. Het volk neemt het initiatief als protest tegen het magere cultuurbeleid van Breda voor de underground cultuur. Organisaties die betrokken zijn bij Het Volksinitiatief zijn: Surf & Turf, Country Club Breda, Punkrock Riot, Onderstroom, 3voor12/Breda, PARA, Grey en BUT Film Festival.