Johnny Jester won samen met Damé in mei de voorronde/Kick-off van Breda Barst en staat op zaterdag 14 september op het hoofdpodium van Bredaas mooiste festival. Maar wie of wat is Johnny Jester, wat maakt hij en wat kunnen we op Breda Barst verwachten? Wij spraken de band op een zwoele zomeravond op een terras in de Tilburgse spoorzone.

Wie is Johnny Jester en waar komt de naam vandaan?
Bandy: “Wij zijn alledrie Johnny Jester.”
Ron: “Soms krijgen we weleens e-mails met “Hoi Johnny…” dan denken ze dat één van ons Johnny heet. Maar dat is niet zo haha. Het komt een beetje van joker, entertainer. We hadden keer een Facebook oproep gedaan voor de fans: “hebben jullie een paar toffe namen?”.”
Lars: “Daar kwamen drie A4’tjes met ideeën uit.”
Bandy: “Daarmee zijn we lekker op het terras gaan zitten, met flink wat pils. Welke combinaties kunnen we maken die lekker klinken? Het allitereert lekker. Lang verhaal kort: totaal geen betekenis.”

Fans spelen een belangrijke rol, hebben ze veel inspraak?
Bandy: “Ik vind het belangrijk feedback van andere muziekliefhebbers te krijgen om dan misschien tot andere ideeën te komen. We hebben een paar keer een doorstart gemaakt, binnen een nummer, wat het dan net een lift geeft of de toon anders zet. Mijn vriendin vindt het bijvoorbeeld heel fijn om mee te zingen met de muziek. Dan ga je toch bewust nadenken over een paar van die meezingmomentjes. Terwijl we zelf meer met de puurheid en de essentie bezig zijn, wil je toch een beetje die show wegzetten, omdat mensen een live ervaring willen.”

Johnny Jester Breda Barst interview

Jullie maken indie, garage ok en ‘neo psychedelische, progressieve space rock?’ Hoe kom je daar bij?
Bandy: “Het is een beetje een snauw naar alle mensen die allemaal van die moeilijke namen gebruiken voor hun muziek. Het is een beetje met een korrel zout te nemen.”
Ron: “We hebben gekeken naar welke bands vinden wij tof en waar we onze inspiratie vandaan halen. Met zijn drieën hebben we natuurlijk niet precies dezelfde muzieksmaak, dus er kwamen verschillende stijlen uit.”
Bandy: “Uiteindelijk is het zo: we maken muziek en ergens is er wel een rode draad… Alleen ook binnen die genres zit er nogal verschil tussen de type nummers. Daar willen we niet al te veel een stempel opplakken vandaar een beetje de eh… lange naam. Space rock is een beetje wat Muse maakt. Neo psychedelische komt een beetje van All Them Witches of King Gizzard And The Lizard Wizard.”
Lars: “Een greep uit verschillende bands.”

Wat kunnen we op Breda Barst verwachten? 
Ron: “We zijn nu actief bezig met opnames in de studio, de week na Breda Barst gaan we opnemen. Drie nummers hebben een lift gekregen sinds de Breda Barst Kick-off en zijn anders geworden. Volwassener. Daar waren we al langer mee bezig, maar nu een andere bridge of korter couplet, dat soort dingen.” 
Lars: “Je neemt dan toch de tijd om nummers echt helemaal te ontleden. En het is wel fijn om een andere muzikant erbij te hebben die er toch anders naar kijkt. Wij spelen zo’n nummer vaak al maanden hetzelfde.”
Ron: “Wij blijven bezig, repeteren zo’n twee of drie keer per week. We willen graag dat het allemaal goed staat. Dit wordt toch ons grootste optreden tot nu toe. Of toch voor Johnny Jester, in deze setting met z’n drieën.”
Bandy: “Ik weet nog dat ik een paar jaar terug op Breda Barst was en dacht: “Dit wil ik.” Voor mij is Breda Barst echt zo’n mijlpaal, een droom waar ik altijd heb willen staan. De Kick-off winnen gaf ook echt een kick.”
Ron:  “We willen er een goede show van maken, muzikaal en zonder tierelantijntjes. Muzikaal, strak en goeie muziek laten horen.”
 
Maar goed, jullie openen het hoofdpodium… Dan zal het nog niet druk zijn…
Bandy: “We staan zelfs als tweede. RUV speelt voor ons op het hoofdpodium, zij vroegen of we wilden ruilen. Dat scheelt al iets. Verder doen we natuurlijk wat promotie, op dit moment nog veel mond-tot-mond reclame. Uiteindelijk krijg je wel energie van veel publiek. We halen ook veel energie uit het samen spelen.”
Ron: “Elke persoon die onze muziek nog nooit gehoord heeft, is natuurlijk mooi meegenomen.”

Johnny Jester Breda Barst interview

Wat zijn jullie ambities na Breda Barst en met het album. Wordt dat een EP?
Ron: “Het wordt een EP. We hebben besloten het nummer voor nummer uit te brengen. Van één van die nummers komt een videoclip. We hebben echt vorig jaar gekeken, waar we staan. We hebben tijdens het maken van ons plan goed besproken wat we eruit willen halen. Want repeteren en een één keer in de maand in een cafeetje staan, daar doen we het niet voor. Is natuurlijk wel stikgezellig maar op een gegeven moment wil je er toch meer uithalen.”
Bandy: “We hebben een jaar terug, nadat onze gitarist de band verliet wegens emigratie, tijdens de POBparade in Het Zwarte Schaap. Dat was voor ons test: “kunnen we met z’n drieën hetzelfde gevoel overbrengen als met z’n vieren?.” We hebben hard geoefend om dat voor elkaar te krijgen. We hadden er na het optreden alledrie een goed gevoel bij en deden na deze proef een stapje terug om muziek te schrijven en te kijken waar we heen willen. Dit vertaalde zich tot een concreet plan. In dat plan zit bijvoorbeeld ook de Popronde. Ik hoop ooit over een jaartje of drie, stel dat we bijvoorbeeld Popronde halen, op een kleiner podium terecht te komen op een groter festival. Ik heb andere bands gesproken die mee hebben gedaan aan de Popronde en elke band ervaart het toch heel anders. Er zijn een paar favorietjes, die worden de hemel in geprezen en hebben daarna veel aanspraak, terwijl andere bands moeten knokken voor optredens. Het is ook maar net, hoeveel vraag je voor zulke optredens? We hebben wat vrienden die al verder zijn. Daar leer je veel van! Bijvoorbeeld Tape Toy, een band die van elk optreden een feestje maakt. Zij spelen later op de zaterdag op Barst, ik sta daar zeker vooraan! Marc, de drummer van Tape Toy, geeft ons met regelmaat feedback en dat blaast een frisse wind door onze muziek. Daar zijn we echt heel dankbaar voor en daar worden we beter van! ”

Dus voordat je de studio in gaat, haal je die feedback op?
Bandy: “Ja, wij zijn muzikanten met een passie,  maar we zijn nog geen beroeps ofzo, het is voor ons momenteel een heel serieuze hobby. Feedback van andere muzikanten of liefhebbers zorgt voor nieuwe invalshoeken: één van de mooiste dingen in de muziek vind ik het versteld kunnen staan van de creativiteit en passie van anderen.”

Johnny Jester speelt op zaterdag 14 september om 15:35 uur op het Amstel podium.

Johnny Jester Breda Barst interview

Johnny Jester Breda Barst interview