Zaterdag 1 december was de vierde editie van December Tapes, dit keer in het Chassé Theater. Na eerdere edities in Mezz en Grand Theatre deed de organisatie van Memory Serves (There There en Tom Prevoo) een step up naar het theater en wel zaal MK2. Meer dan twintig muzikanten en bandleden van o.a. DELUSIONALS, There There, Flip Noorman, STINCE, Lisa van Nes, STEEV, Aline Hilderink, Little Symphonies, Telephant en Frantic werkten mee voor het goede doel: ‘Venster op de Wereld’. Dat is een nieuw project om alle groepen 3 van de basisscholen in de Bredase regio één keer per jaar naar het theater te laten gaan en zo kennis te laten maken met cultuur.

De MK2 Zaal in het Chassé is huiselijk ingericht, zoals we gewend zijn bij December, met tapijtjes, een schemerlamp en losse standaards met oplichtende lampen. There There opent zelf, met Tom Prevoo als gastmuzikant op Korg toetsen bij het eerste nummer. Vandaag blijft het daarbij qua toetsen, There There toont zich als gitaarband met veel galm en effecten en een stabiele ritmesectie op drums en bas. De nummers zijn sterk en de band straalt plezier uit, trots op wat er voor vanavond is bedacht. De reikwijdte van There There zou veel breder kunnen zijn dan enkel Breda en omstreken. Het derde en laatste nummers maakt echt indruk, met danseressen Amber Droog en Sharon Habets die een dans uitvoeren tussen de band en het publiek in. Heel sterk en creatief, een veelbelovende start.

Presentator Selçuk Akinci interviewt de danseressen tijdens de ombouw, zoals hij dat de hele avond zal doen.

There There

Singer-songwriter Lisa van Nes uit Eindhoven speelt als tweede, solo met haar akoestische gitaar. Als een volleerd singer-songwriter leidt ze elk liedje in met een verhaal, zoals ‘Rush’ over hoe ze in haar eigen tijd leeft, wars van haast. Of ‘Wet Stones’ over opgroeien en de relatie met haar moeder. Of een liedje over een knuffelolifantje dat echt werd.

Daarna interviewt Akinci Karlijn Gerritsen van Chassé over het Chassé cultuurproject ‘Venster op de Wereld’ waarvoor vanavond wordt ingezameld. Het is een project waarbij leerlingen uit Groep 3 van de basisschool allemaal een kans krijgen om naar een theatervoorstelling te komen, met zo’n veertig aangemelde scholen gaat dat alvast de goede kant op.

Daarna is het de beurt aan hiphop: STEEV ‘N SOUND met vier drummers en een trilogie over “lichaam, ziel en geest”. Eerste nummer ‘WOW’ met dus vier drummers (Javier Figueira, Tjarda Hoekstra (Frantic), Ramon van Gils en Tom Gudde (There There)) als drumbeat knalt er meteen hard in, heel vet. Tom Gudde gaat helemaal los. Ook het slotnummer ‘Gevallen Goden’ is van hoge kwaliteit en zeer creatief. En dat voor een volgens Steev “Eenmalig dingetje.”

Delusionals, de zusjes Madelon en Daniëlle Bruinhof, sluiten het eerste deel voor de pauze af. Spannend, want voor het eerst akoestisch en voor het eerst in het theater. Daar is weinig van te merken, op wat kleine technische pech voor het laatste nummer na. De dreampop met donkere stemmen is wat rustiger dan voorganger STEEV, maar komt in de MK2 Zaal van het Chassé prima tot haar recht. De aanstaande single ‘Stars Align’ die in februari uit gaat komen, belooft alvast veel goeds, met extra effecten uit een drumpad dat Madelon bedient. En die technische pech bij het slotnummer? Dat levert juist een mooi effect op, twee zussen aan de rand van het podium met één microfoon.

- de tekst gaat verder onder de foto -

Lisa van Nes

Delusionals

STEEV

De energizer na de pauze heet STINCE. Electronische jazz/punk fusion volgens de eigen bio. Het voelt urban en fris. Gitaar, bas, saxofoon, trompet,synths drums en een enthousiaste zangeres die enorm fijn kan zingen, het komt allemaal samen in Stince. We krijgen twee, lange sterke nummers met veel variatie die funky klinken en heel positief overslaan op het publiek. STINCE is een van de vele uitschieters vanavond. Nog zo’n jonge, talentvolle band waarvan je de reikwijdte ver buiten Breda zou willen zien.  

Landelijk naam maken... Flip Noorman is daar al lang. Hij brengt in zijn eentje power op z’n Flips. Aanwezig, met luide stem en brutale blik. Het is een korte, solo preview van zijn optreden in deze zelfde zaal, op 18 januari 2019, maar dan met band. “Dus vond je het misschien niet leuk, met band is het nog veel leuker.” Noorman brengt drie nummers van zijn nieuwe, derde album ‘De Big One’. Hij begint op gitaar, een nummer over faalangst, ‘Ondergaan’, eindigend in publieksparticipatie en een luid “Wil je als de zon opkomen, dan zal je onder moeten gaan. Rapoem!” Op de plaat behoorlijk funky en donker jazzy, nu enkel op gitaar. Dan kruipt hij achter de piano, voor ‘Nu Is Het Hier’, een integer nummer over ziek zijn en hallucineren. Een laatste tipje van de sluier voor 18 januari krijgen we met ‘Ah Rhum Cha Cha Cha’.

Dan de finale met veel artiesten op de planken. De December Tapes band met Aline Hilderink, Amadeus Johannis, Daniëlle Bruinhof, Daniël Lokerse, Jorie Slagmolen, Maxim Ventulé, Joep Gudde, Hester Julia Voddé en Madelon Bruinhof, brengt drie eigenzinnig gekozen nummers tot slot. Met opnieuw weer hoge kwaliteit. Joep Gudde zingt ‘Red Right Hand’ van Nick Cave, Maxim Ventulé brengt ‘Oostende’ van Spinvis en Madelon Bruinhof sluit af met ‘You’ve Got The Love’ in de Florence + The Machine versie. De organisatie en deelnemende artiesten mogen met een trots gevoel terugkijken op een mooie avond in het Chassé.

Stince

Flip Noorman

Finale December Tapes 2018