Zesde Bastard Fest belooft wederom vuurwerk

Bredaas podiumdebuut Code of Conduct

Aankondiging: Pim Steinmann ,

Wie regelmatig naar een hard concert zou willen, komt in Breda niet compleet aan zijn trekken. Fans zijn vaak genoodzaakt naar andere steden af te reizen om daar mee te schreeuwen, donkere sferen te ervaren en/of in mosh pits te belanden. Maar dat het hier alsnog leeft bewijst de line-up van Bastard Fest 2017, met twee Bredase bands en een programma in beide zalen van Mezz dat tot in de nacht doorgaat. Bastard Fest kent inmiddels ook een eigen geschiedenis want zaterdag beleeft het zijn zesde editie! Met dit keer veel rock ’n roll en poppunk, maar er is ook plek voor hardcore, sludge en stoner.

SNFU is een zeer gerespecteerde Canadese hardcore/punkband die is opgericht in het begin van de jaren tachtig. Frontman Ken Chinn, die af en toe Mr. Chi Pig wordt genoemd, is het gezicht van de band en de enige constante factor in de line-up. Door zijn uiterlijk en uitstraling zou hij op de meeste plekken nogal vloeken met zijn omgeving, maar op het podium komt hij helemaal tot zijn recht. In 1985 kwam de debuutplaat uit: ‘No One Else Wanted to Play’. Inmiddels zijn er acht albums van de band verschenen en is er van de frontman een documentaire gemaakt: ‘Open Your Mouth and Say... Mr. Chi Pig’. Fascinerende man.

The Kendolls is een hardwerkende rock ’n roll band uit Zweden. Het volle geluid van hun muziek beschrijven ze zelf het best, zo kwam de frontman met de volgende aanduidingen om een van hun albums te omschrijven: “Classic rock ’n roll + hardcore punk + trash metal + ADHD.” Klopt als een bus! Ze zijn in 2007 opgericht en daarna zo druk geweest met internationaal toeren dat ze er de afgelopen jaren nog maar amper aan toe komen in eigen land op te treden. Nu dus in Breda.

De Bredase band Code of Conduct heeft een intrigerende foto op hun Facebook pagina: vier bandleden in pak, met stropdas, netjes in het midden van de foto. Een van de bandleden heeft een koffiekop, een ander een smartphone, maar een van hen scheurt zijn overhemd open om te openbaren wat verdacht veel lijkt op een Misfits t-shirt. Ze verwijzen naar zichzelf als bedrijf en in beschrijvingen van hun act staat beschreven dat ze de saaiheid van het kantoorleven zullen wegschreeuwen. Concept-band, of alleen lollige introducties? Wat we al weten is dat we te maken met ex-leden van twee Bredase punkbands: Delychees en Dirty Bastards. Interessant is dat Dirty Bastards Bastard Fest heeft opgericht, er natuurlijk vaak speelde, en dat de Delychees in een oude uitspraak aan een bizar soort foreshadowing doen: “To make it big one day! Voor ons geen kantoorbaan.” Oorspronkelijk zou Code Of Conduct zijn debuut maken op Breda Barst 2016, maar dat werd een try-out met Dirty Denims in Eindhoven. Nu is het dan eindelijk wel tijd voor Breda!

Nog een Nederlandse act is Accelerators, uit Rotterdam. Ze begonnen in 2003 toen de bandleden nog piepjong waren, zanger OX Accelerator was 14 jaar, en brachten in 2008 hun eerste album uit. Hun debuut was self titled, in de traditie van veel andere punk bands zoals Ramones, een van hun inspiratiebronnen. Door veel te toeren heeft de band inmiddels een behoorlijke naam opgebouwd.

TANK86 maakt instrumentale stoner metal. Deze vierdelige Bredase band behoeft eigenlijk geen introductie, bestaat sinds 2005 en bracht tot nu toe al twee albums uit. Afgaande op hun muziek zal het minder een feestje worden zoals bij Accelerators, maar zal deze band het publiek meeslepen in hun eigen sfeer en het met toch ook genoeg snelheid brengen om te kunnen blijven headbangen.

MDME SPKR is een Londense band met meer fuzz in hun geluid dan de rest van de line-up. Dat ze anders klinken heeft niks te maken met het feit dat ze als enige een vrouwelijke frontvrouw hebben maar alles met hun smerige en donkere sound. Hun muziek is een fijne mix van punk en sludge. Staat misschien wat in contrast met de andere bands, maar ze geven de avond daardoor het nodige scherp randje.