Rock on met Ballroom Blitz in De Avenue

Hardrock en punk voeren de boventoon

Tekst & foto's: Joris van Moort ,

De organisatie This May Rock haalt een jonge garde aan rockbands naar de bovenzaal van De Avenue. Vier bands uit diverse windstreken die van wanten weten: Fort ’99, Wildebeast, The Unknown Children en Freeloader speelden zaterdagavond 14 januari onder de noemer ‘Ballroom Blitz’.

De stad lijkt verlaten, met het gure winterweer in aantocht. Gelukkig is het in de bovenzaal van Theater De Avenue warm en oogt het rustig en vredig. Echter niet voor heel lang. Het is aan de heren van Fort ‘99 uit Etten Leur de eer om deze avond ‘Ballroom Blitz’ te openen en ze doen dat met hun mix van hard rock, metal en punk. Ze openen sterk met hun single ‘Come On’, al kakt het optreden daarna in. De zanger, Tristan van der Laan, loopt de zaal in als een bezetene om interactie te zoeken met het publiek, maar krijgt nul op het rekest. Tegen het einde hebben de heren de goede vibe weer te pakken en weten ze zich, ondanks nog wat technische mankementen, te herpakken.

Tijd voor het wat hardere werk van Wildebeast uit Utrecht. Het credo op hun merchandise ‘’Rock-‘n-roll but louder” maken ze meer dan waar. Ook het inmiddels toegestroomde publiek kan het punkrock-werk van de heren waarderen, de zanger staat hevig te headbangen, terwijl zijn haardos gemillimeterd is. Muzikaal gezien weten ze meer zoden aan de dijk te zetten dan hun voorgangers.

Na een korte break verschijnt een witte backdrop met daarop de contouren van een babyhoofd. Dat markante beeldmerk staat voor de Zeeuwse punkers The Unknown Children. Geen maatschappelijk onderwerp wordt overgeslagen in hun teksten en instrumentaal zit het ook in orde. Wie nog niet bekend was met eenhoornporno of quotes over Donald Trump, wordt vanavond even vakkundig bijgepraat. De Disney ‘It’s A Small World’ soundtrack krijgt een punkrock-sausje, al is ie zonder aankondiging bijna niet te herkennen. Ze sluiten af met ‘Barcode’,de titeltrack van de gelijknamige EP.

Vorige week zaterdag wonnen de heren van Freeloader nog de lokale voorronde van de T-Strijd in Bergen op Zoom en vanavond sluiten ze deze avond af. En hoe! Geef de heren wat gitaren en een drumstel, gooi rock-‘n-roll, hardrock en punk door een blender en krijg daarvoor 45 minuten vermaak. De zang is dikke prima en Dolly Partons ’Jolene’ krijgt een nieuw jasje, een moetje voor T-Strijd. Tijdens deze gig lijkt zanger Jasper Mouws ook de hoge noten van ‘Jolene’ te halen, wat voor kort nog een hele uitdaging was. En als dat nog niet alles is, is er zelfs een heuse fanclub aanwezig gehuld in shirts met foto en tekst van Mouws himself.

Gezien: ‘Ballroom Blitz’ met The Unknown Children, Freeloader, Wildebeast, Fort 99. De Avenue, zaterdag 14 januari 2017.