Wie een hard feestje wil, moet geregeld bij Mezz zijn. Dit keer stond Steak Number Eight op het programma, vergezeld door support-acts Briqueville en Brutus en alledrie uit België. Steak Number Eight heeft dit jaar het nieuwe album ‘KOSMOKOMA’ uitgebracht, de vierde release sinds het ontstaan van de band in 2008. Hiermee toeren zij niet alleen door thuisland België, maar ook door Nederland. Op 22 december stond de sludge band in de Jupiler Zaal van Mezz om een goed feestje te bouwen. Benieuwd of dat gelukt is? Lees dan snel verder.

De opening van vanavond wordt verzorgd door Briqueville. Het is een band die veel aan de verbeelding over laat. Gehuld in zwarte gewaden en met maskers voor de gezichten, meer is er niet te zien bij deze vijfkoppige doom metalband uit België. Letterlijk niet meer te zien, want de lichten blijven beperkt tot het minimale gedurende de show. In eerste instantie lijkt het op een instrumentale set, maar halverwege komen er toch vervormde vocalen bij van de toetsenist gepaard met ijzingwekkende schreeuwen. Het is een overweldigende show met veel scheurende gitaren, dynamische melodieën en vervormde ritmes. Ondanks de kostuums spreken de mannen boekdelen: ze deinen energiek mee en bespelen het publiek. De drums zetten op het eind nog extra kracht bij, waardoor een ijzersterk optreden in een climax eindigt.

Briqueville

De tweede band van de avond is Brutus. Geen onbekenden voor Breda. Brutus stond in september nog op Breda Barst, waar zij een goede show neerzetten. Dit optreden mogen zij vanavond in een volle Jupiler Zaal evenaren. De multitaskende drumster en zangeres Stefanie Mannaerts leidt de driekoppige band door de set met haar razende drums en snijdende stem. Al snel is duidelijk dat je bij Brutus niet anders kan dan een flink feestje bouwen, waar de Belgen in de zaal goed gebruik van maken. De Belgische vlag gaat gedurende de show regelmatig de lucht in en vooral bij ‘All Along’ gaan zij helemaal los. Hoe energiek en bruut Stefanie is tijdens de nummers, zo bescheiden is zij tussendoor als zij het publiek bedankt voor het komen en meezingen. Bassist Peter en gitarist Stijn zorgen voor veel muzikaal geweld als ondersteuning voor deze hardocre punk en metal setlist. Met een bescheiden ”dank jullie wel” loopt de Leuvense band uiteindelijk van het podium om plaats te maken voor Steak Number Eight.

- de tekst gaat onder de foto verder -

Brutus

Steak Number Eight

De grootste naam van vanavond is Steak Number Eight, de band die om 23:00 uur het podium betreedt. Het viertal maakt een mengsel van sludge en postrock, dat door de blender tot een vurige cocktail is geschud. Dit resulteert in een energieke en verbluffende show, ter ere van het nieuwe album ‘KOSMOKOMA’, die het publiek met open armen ontvangt. Wel is duidelijk dat een deel van het publiek voor Brutus gekomen is, want er zijn toch al wat mensen naar huis. Toch is er nog een overgroot deel gebleven om een goed feestje te bouwen, inclusief stagediven, op het laatst ook door zanger/gitarist Brent Vanneste. Als een wervelwind gaat hij over het podium, vergezeld door bassist Jesse Surmont, gitarist Cis Deman en de hartkloppingen gevende drums van Joris Casier. Het stoom komt uit hun oren en het lijkt alsof de band in brand staat. Ondanks het hyperactieve van de bandleden, doet dit niets ten onder aan het muzikale talent van de jonge honden. Net na middernacht eindigt de overweldigende show en het publiek kan tevreden en voldaan naar huis gaan.

Steak Number Eight