Gezellig en geslaagd Overslag Festival

Nieuw festival brengt muziek en beeld samen in Belcrum

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Vijf culturele broedplaatsen in de Belcrum: Bloos, Electron, Stek, Pier 15 en Belcrum Beach organiseerden afgelopen zaterdag 29 oktober 2016 samen met KOP, BredaPhoto en POB het muziek- en beeldevenement Overslag Festival. Gratis naar exposities van BredaPhoto (slotweekend) met vette muziek van bijvoorbeeld Mozes And The Firstborn, Krankland en Passing Goat. We gingen natuurlijk kijken!

We beginnen met Anne Feenstra Band in de loods op Stek, gezellig bij de kachel luisteren naar liedjes over onder andere ‘Oerol’, met beelden van de opbouw van BredaPhoto op de beamer. Daarna wordt het nog knusser in Houtje Touwtje Stro-Gebouwtje, waar Krankland solo speelt. Mensen zitten op balen stro langs de muren of later nog voller op stoeltjes die je zelf erbij kunt nemen, of op de grond. In een Rauw Hees Teder-achtige setting met gezellig licht, een schemerlamp, gaslampje en lichtsnoer, speelt Thomas Werbrouck “gezonde liedjes voor zieke mensen en zieke liedjes voor gezonde mensen” van zijn debuut ‘Wanderrooms’. Intiem, met een enkele gitaar en veel echo en deels langs de microfoon gezongen liedjes. Een vroeg hoogtepunt van de avond.

Passing Goat speelt voor een aardig vol Electron weer een bijzonder goeie set waarbij psychedelisch wegdrijven overgaat in fijne versnellingen en groovend weer terug. Electron lijkt, met Koen Theys' 'The Final Countdown' in een loop in de expo ruimte, sowieso de hub van Overslag want bij Mozes And The Firstborn is de kantine nog voller. Veel volk, van jong tot oud, grijpt zijn kans de Eindhovense garage rockers gratis te zien optreden. Fijne liedjes maken ze, het nieuwe album is/was ook te beluisteren op de Luisterpaal. Echte liedjes, om op te dansen of mee te knikken, fris en ruig tegelijkertijd. Of het nu internationale hitje 'I Got Skills' is of het nieuwste materiaal, Mozes And The Firstborn rockt lekker.

Na middernacht is er enkel nog muziek in Pier 15, dat met Smudged Toads en 45ACIDBABIES misschien richt op jong en vooral hip publiek maar juist een gemengd publiek én een volle bak krijgt. De sfeer blijft gezellig, zelfs bij de groengeschmikte Rotterdammers can Smudge Toads die een elektronica gitaar- en drums mix wegzetten, met spacy discostralen en glibberige dansmuziek. 45ACIDBABIES sluit rond 01:15 uur Overslag Festival af en laat met hun electropunk weten dat het nog lang geen tijd is om te gaan slapen. Deze Herman Brood Academie band pakte al veel steden tijdens Popronde in en staat 17 november op het Breda Barst podium in Sam Sam. Een aanrader voor als je dan nog niet weet te doen. En Overslag? Dat kende een mooi debuut en mag nog eens terug komen.