Mezz afgeladen vol voor eerste editie Punkrock Riot

Vliegende palmbomen, moshpits en heel veel bier

Tekst en foto's: Tessa Gorissen ,

Te weinig punkrock in Breda? Dat moeten Dirty Bastards, Harsh Realms, March, Fort99 en Mezz ook gedacht hebben. Daarom hebben zij de handen ineen geslagen voor Punkrock Riot. Zowel lokale bands als grotere namen binnen deze scene komen op een avond voorbij om dit genre meer bekendheid te geven bij het Bredase publiek. De eerste editie vond 8 januari plaats in de Kleine Zaal van Mezz, waarbij Smash The Statues, LOTUS en Harsh Realms de eer hadden het podium te betreden.

Smash The Statues mag deze eerste editie openen. Deze mannen zijn geen onbekenden voor het Bredase publiek, want in april stonden ze nog op het podium in Publieke Werken tijdens Claiming The Crown. De zaal is echter nog niet goed gevuld, maar daar komt al snel verandering in. Zodra de band de eerste nummers van de half uur durende setlist hebben gespeeld, is de zaal plotseling afgeladen vol. Toch blijft de menigte tam onder de harde klanken van deze hardcore punk. De band is strak, brengt nummer voor nummer vol overgave en blijft volhouden om de zaal uit zijn dak te laten gaan. En met succes. Voordat de laatste paar nummers worden ingezet ontstaat er een bescheiden moshpit, waar al gauw meerdere mensen in mee worden gesleurd. Bier begint door de lucht te vliegen, de eerste grappen over 'nat zijn' worden gemaakt. De toon is gezet voor de volgende bands.

De tweede band van de avond is LOTUS, een band waar een groot deel van het publiek duidelijk voor is gekomen. Bij de aankondiging werd al vermeld dat er een plekje voor zanger Jelle is gereserveerd in de zaal. Al snel is duidelijk waarom: hij is welgeteld één minuut in heel de show op het podium te vinden. De rest van de tijd mosht hij er op los met het publiek, terwijl de vocalen goed verstaanbaar blijven ondanks het lage volume waarop de microfoon is ingesteld. Van de bruutheid van de band is weinig terug te vinden als Jelle het publiek in een drie minuten durende speech bedankt voor het komen. De reactie van de zaal is simpel: “SPELEN!”. Maar weinig mensen krijgen genoeg van de band en de charismatische zanger. Als hij dan ook nog zijn shirt uittrekt na het optreden, kijken enkele meiden zwijmelend richting het podium. Het bewijs: een sexy zanger is wel degelijk van invloed op de bekendheid van een band. Al met al een goed optreden met veel energie van zowel band als publiek.

De Roosendaalse Harsh Realms heeft de eer om deze editie af te sluiten in stijl. De punkrock akkoorden vliegen om je oren. Het publiek reageert erop met energieke moshpits. De band kijkt zowel serieus als glimlachend naar de dicht op elkaar staande menigte in de zaal. Dankbaar als ze zijn, bedanken ze de aanwezigen meerdere malen voor hun komst. Enkelen in de zaal roepen nog een aantal keer om LOTUS, maar helaas. De band verschijnt niet met Harsh Realms op het podium. Traditiegetrouw heeft de band twee opblaaspalmbomen meegenomen, waarvan er eentje al snel in het publiek belandt. Crowdsurfend gaat de palmboom de zaal rond. De band maakt er handig gebruik van door met de tweede palmboom een wedstrijd aan te kondigen. “Wie de palmboom crowdsurfend de hele zaal rond laat gaan krijgt een gratis single.” En ja hoor, daar ging de palmboom. Het publiek heeft plezier, de band krijgt met de minuut meer energie. Deze energie is terug te horen in het spel van de mannen. Met een uur durende setlist, die vol overgave wordt gespeeld, eindigt de eerste editie Punkrock Riot en praat het publiek nog een tijdje na over het succes van de avond. Kortom: Breda heeft goed kennis kunnen maken met het enthousiasme van punkrock.

Gezien: Punkrock Riot: Smash The Statues, LOTUS en Harsh Realms. Mezz kleine zaal, vrijdag 8 januari 2015