Capsule imposant en aantrekkelijk tijdens Cultuurnacht Breda

Op avontuur bij Pier 15 X De Mus, Electron en Chassé

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

‘Het avontuur lonkt’, mooi motto voor de Cultuurnacht Breda 2016. Op meer dan 55 plekken kon je in de stad het onbekende opzoeken en ontdekken wat de culturele instellingen, kunstenaars en artiesten graag willen laten zien. Vijfenvijftig plekken, niet te doen. We zetten al de muzikale tips op een rijtje eerder deze week, nu schrijft Daniël Hereijgers waar het avontuur hem allemaal bracht, met een apotheose in Chassé.

In Pier 15 biedt het skatepark samen met De Mus een avontuurlijk en open programma in de hele hal en kantine: luisteren naar de gedichten van onze eigen eindredactrice Kyki Vermaire, kijken naar de foto’s van Anne Paternotte en de kunst van duo Lekut. Even luisteren bij jonge violistes Isha & Alix en een praatje maken met graphic designer Dion Sadji (Graphicfanatik) die graag zijn typografie kunsten laat zien en erover vertelt. Dan de acrobaten Hendrik & Josse om daarna door de regen snel naar Electron te gaan.

Daar begint om kwart over negen ‘Cocon’, een samenwerking tussen componist Dyane Donck, beeldend kunstenaar Iris Bouwmeester en filmmaker Ruud Terhaag. In de grote donkere hal van Electron is het stil, of toch zo stil mogelijk. We zien enkel de roodlichtende hartjes van bezoekers en een fotograaf met flits én natuurlijk de verlichte cocon sculptuur die centraal staat. Industrieel gekraak, elektronische geluiden en strijkklanken uit alle hoeken en een celliste in een lange witte jas die communiceert met de cocon vol videoprojecties. Intrigerend en in al zijn introversie heel anders dan de openheid bij Pier 15.

Snel door naar het Chassé waar om half elf het muziekgezelschap Capsule speelt, een combo uit Antwerpen. Ze brengen de muziek uit de voorstelling ‘Alice’ van Abattoir Fermé met teksten van datzelfde theatergezelschap. Ook zonder theaterstuk is het optreden boeiend en vooral imposant. Niet voor niets werd de muziek ook apart als album uitgebracht. Capsule is met zeven: Saar van de Leest (zang, synth, klarinet), Florence Henry (zang), Rose van de Leest (zang), Roos Janssens (tenor- en baritonsax), Griet van Nieuwenborgh (piano), Tom Doof (basgitaar mét strijkstok!) en Alfredo Bravo (drums, percussie). Naast al die instrumenten wisselen ze vaak, ook de ukelele, een kleine trompet en allerlei percussie als plastic vuilnisbakken (met tamboerijn) en een enkele keer castagnetten zijn verweven in de composities. Iedereen is bijna altijd bezig, soms hoor je vier vrouwenstemmen zingen. Deze versie van ‘Alice In Wonderland’ is duister, wat de belichting en de schaduwen op het hangend doek benadrukken. Bijzonder sfeervol, het cabareteske optreden houdt je op het puntje van je stoel. Capsule brengt in ‘Alice’ donkere, jazzy nummers, soms bluegrass en blues, met onverwachte wendingen. Het avontuur lonkt…? Jazeker! Het enige afleidende is hoogstens het in- en uitgeloop, wat dan weer typisch is voor een cultuurnacht.

Ter zijdes: drummer Bravo speelt ook in Flying Horseman en zal morgen spelen voor een uitverkochte Mezz Kleine Zaal (verslag). Ondertussen, in de foyer, wint Breda Barst de publieksprijs van de Cultuurprijs Breda 2016. Gefeliciteerd!

Gezien: Cultuurnacht Breda. Skatepark Pier 15, Electron, Chassé Theater, vrijdag 22 januari 2016.