Toe Maar viert succes eerste show in Mezz

Zanger viert feestje mee tussen het publiek

Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Michael Bastiaansen ,

35 jaar na de release van Doe Maars 'Skunk' is deze nederpop band nog altijd populair. Zo populair zelfs dat een andere formatie, Toe Maar genoemd, dit succes nog eens dunnetjes over wil doen. Het album 'Skunk' integraal spelen en de band een eer bewijzen door de grote hits op een setlist te plaatsen? Dat deed Toe Maar 21 januari in de Jupiler Zaal van Mezz.

Zestig kaarten zijn er slechts verkocht voor de show van vanavond, maar de band is vastberaden om de eerste show van de clubtour tot een succes te brengen. Enigszins onwennig staat de formatie op het podium de instrumenten te stemmen en te wachten tot de dj de muziek uit zet. Met de eerste klanken van de plaat ´Skunk´ klinkt er onzekerheid door, alsof de mannen voor het eerst op het podium staan. Maar zanger Wilco Hijink lijkt geheel op zijn gemak. Vreemde huppeltjes, zwaaien met zijn armen en een imitatie van zowel Ernst Jansz als Henny Vrienten siert zijn performance. Een aparte verschijning is het zeker: een zwart-wit gestreepte broek en een groen-geel-rode trui steken vloekend van elkaar af.

De tweede helft bestaat uit hits van Doe Maar. Onder andere ´Eén Nacht Alleen´, ´Doris Day´ en ´Is Dit Alles´ komen voorbij. Hijink heeft zich ondertussen omgekleed. De zwart-witte broek is omgeruild voor een zwarte glimmende broek en de trui is een overdreven wit jasje met een sjaal in alle kleuren van de regenboog. Op de show van deze mannen zijn zeker enkele dingen aan te merken, zoals de af en toe vals klinkende zang. Dat ze het publiek mee krijgen, bewijzen ze al na een aantal nummers. Hijink hoeft maar één keer te vragen of iedereen wil dansen, en jawel: daar gaat de zaal. Nog voordat de show afgelopen is, staat niemand meer stil en belandt Hijink tussen het publiek om mee te feesten. De band voelt zich zichtbaar op zijn gemak op het podium en tijdens de tweede helft is de spanning volledig weg. De band deint op de muziek, enkelen bespelen meerdere instrumenten en glimlachen verschijnen. Aan het publiek en de band te zien is de show een succes.

Gezien: Toe Maar. Jupiler Zaal Mezz, donderdag 21 januari 2016.