Stukafest Breda 2016: veel Bastaard Platen: Flip, Jeroen en Marco

Naast al genoemde Tim Akkerman en a balladeer

Interview: Daniël Hereijgers ,

Stukafest Breda maakt zich op voor de tweede editie van het studentenkamer festival. Op 24 februari kun je in tien kamers tien verschillende acts zien. Qua muziek waren Tim Akkerman en a balladeer al als grote namen aangekondigd en vandaag worden daar drie artiesten uit de stal van Bastaard Platen aan toegevoegd: Jeroen Kant, Marco Martens en Flip Noorman, die aanstaande zondag zijn tweede plaat ‘Make-Up’ presenteert in Mezz. Wij spraken programmeur Rick Ruskus en Dominique Coolen van Stukafest over deze opvallende keuzes.

Leuk nieuws, die keuze voor Bastaard Platen en hun drie van hun artiesten op Stukafest. Hoe kwam je daarbij?
Rick: “Ten eerste omdat ik zelf heel erg fan ben. Ik was naar Björn van der Doelen gaan kijken in Café Weemoed in Tilburg, die zit bij hen, en sprak daar Mathijs Leeuwis van het label en legde voor om iets met Stukafest te regelen. Hij speelt zelf ook vaak zulk soort optredens en kende Stukafest Tilburg, dus hij was enthousiast en kwam vrij snel met het voorstel om meer artiesten te boeken. Ik dacht: als dat kan, dan helemaal!”

Jeroen Kant, Flip Noorman en Marco Martens zijn duidelijk Ricks favorieten voor 24 februari. “Ik vind Jeroen Kant qua teksten heel interessant en tof, ook voor het Brabantse circuit. Ik vind dat je dat als Breda ook best mag doen, een Brabantse artiest opstellen. Hij heeft ook net een nieuw album uit. Flip Noorman heeft als artiest natuurlijk een Bredase achtergrond en past ook erg bij de stad. Ik heb hem zelf al tien keer in Breda gezien. Zijn teksten op dat eerste album zijn geweldig en ik zag hem bij een pre-release optreden. Daar stond hij als oppermachtige man weer… Ik stond doodsbang in het publiek. En Marco Martens heeft me heel aangenaam verrast. Ik zag hem bij Rauw Hees Teder en dacht “we zullen wel zien”, het is echt heel tof en spannend. Hij doet mooie dingen met taal. Van spoken word vind ik dat het vaak niks of weinig meer met muziek te maken heeft en bij hem hangt het samen. Het is niet cliché een hiphop beat en eroverheen rappen, het is tegen het zingen aan, maar nooit echt zingen. Spelen met taal en meegaan met de melodie, maar niet los van de muziek vooruit praten. Ik vond het uniek en had het nooit op deze manier gehoord.”

Met Tim Akkerman en a balladeer zijn dat al vijf muzikanten, wat zit er verder bij?
Rick: “Roel C. Verburg, de comedian, en Rajko en zijn Broer van Boomhut Zaken. Dat is een collectief met ook Roel Meijvis, de jongste cabaretier van Nederland die die eindejaar conference deed in Mezz. We hebben vanuit De Nieuwe Veste een dance act die special voor Stukafest gemaakt wordt. We hebben ook nog Royal Parks als muzikant, de oud gitarist van Johan en Daryll-Ann met z’n soloproject. En Fokko, met zijn humoristische liedjes met veel zelfspot.”

Elke artiest speelt in één studentenkamer drie sets van een half uur. Tussen de acts zit ook een half uur zodat je naar de volgende locatie kunt gaan. Rick verzekert dat mensen die nieuwsgierig zijn naar de acts van Bastaard Platen dat ze die alledrie kunnen zien op één avond: “we moeten er wel voor gaan uitkijken dat iemand dusdanig fan is dat hij drie keer een los kaartje koopt voor dezelfde artiest. Ik weet niet of er zoiets bestaat als een Tim Akkerman fanclub.” De bedoeling is dat je één los kaartje kunt kopen of een volledige kaart voor drie verschillende optredens. Rick en Dominique raden je aan er snel bij te zijn. Want ook al spelen de grote namen als Akkerman en a balladeer in de grootste kamers, op den duur is zo’n kamer vol voor die ronde.

De route is te overzien en aan kamers is geen gebrek, de locaties liggen dichtbij elkaar in de binnenstad. Dit jaar kent geen groot eindfeest in Mezz, waar het vorig jaar weinig druk was. De route eindigt nu bij de Bruine Pij. Rick: “Het verst weg is de woonboot, bij de coffeeshop. Daar zat vorig jaar Armand. Alles zit op loopafstand. Daarom is de Pij ook goed voor het feest, omdat het in de buurt zit van de kamers. Het feest is kleinschaliger, gratis voor iedereen toegankelijk en ook bedoeld om kennis te maken met Stukafest voor een volgend jaar.”

Stukafest Breda is op woensdag 24 februari, de kaartverkoop start vandaag! En wil je in de sfeer komen: Flip Noorman presenteert dus aanstaande zondag 24 januari zijn tweede album ‘Make-up’ in Mezz.