Cultuurnacht Breda 2016: het avontuur lonkt

Muzikale tips voor je cultuurnacht

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Vrijdag is de zevende Cultuurnacht Breda met 55 locaties waar culturele instellingen, kunstenaars en artiesten je meenemen op avontuur. Een overweldigend aanbod alweer, wij pluisden het programma voor je uit en zetten de muzikale aanraders op een rij, van voor de hand liggende deelnemers als Mezz, Electron en Chassé tot PJ van Aalst Exclusieve Tapijten (Breda Barst) en Pier 15 (De Mus).

Breda Barst
Breda Barst bij PJ van Aalst Exclusieve Tapijten aan de Catherinastraat 14. Bredaas mooiste popfestival is opnieuw te gast op de pittoreske 16e¬-eeuwse binnenplaats. Je kunt twee opkomende bands zien: Half Way Station en The Brahms, die allebei in november op de Popronde speelden. Je kunt de hele avond in- en uitlopen vanaf 19:00 uur. Er draaien dj’s rondom de bands en er is warme glühwein en speciaalbier. Half Way Station speelt om 20.30 uur en The Brahms om 22.00 uur.

Pier 15 X De Mus
Pier 15 en De Mus bieden samen een avontuurlijk programma in het skatepark aan de Veilingkade 12. “Loop rond door het park en ontdek alle geheimen en verrassingen die in het daglicht verborgen blijven. De Mus is een maandelijks terugkerend concept die diverse artiesten uit verschillende richtingen in vogelvlucht laat vertellen over hun werk in een knusse huiskamersetting. Muziek, literatuur, beeldende kunst, een live operatie van een stofzuigerzak of een operazangeres die een stripboek zingt. Niks moet, alles is mogelijk.”

Chassé
Het Chassé Theater heeft de hele avond meerdere podia met dans, muziek en theater. Op het culturele bal speelt CaboCubaJazz Kwintet en worden de Bredase Cultuurprijzen uitgereikt tussen 23:00 - 01:00 uur. Wij tippen echter Vlaams theatergezelschap Abattoir Fermé met Capsule, een lo-fi combo uit Antwerpen (van 21:00 - 22:00 en 22:30 - 23:30 uur). Ook interessant: een videoclipprogramma, samengesteld door filmmaker Johan Rijpma. De Jeugd van Tegenwoordig, Palmbomen III, De Staat, Nobody Beats the Drum, een aantal van de artisten waarvan een videoclip te vinden is in dit samengestelde videoclipprogramma. Te zien in Chassé Cinema, vanaf 23:30 uur, duur drie kwartier.

Kunst & muziek:
- Lucifer Slagwerk, Grote Markt, meerdere voorstellingen, vanaf 19:20 uur. “Na drie jaar lang te hebben verkondigd de naam Lucifers Slagwerk te ontlenen aan de brandende passie voor slagwerk, gaan de drumstokjes deze keer ook daadwerkelijk in de fik. Gelukkig wordt het inferno al trommelend geblust met liters water op de trommels.”
- Anka Maranka, Stadsgalerij, meerdere voorstellingen vanaf 20:00 uur. “Levenskunstenares en sjamanca Marieke Schouten (Anka Maranka) neemt je samen met 15 drummers mee voor een klankreis naar je hart.”
- Martin Peulen & Marije du Bateau, Belcrum Watertoren, doorlopend vanaf 19:00 uur. ‘Water-verplaatsing’: Martin Peulen maakt met zijn installatie en performance het bewegende water zichtbaar, in een voortdurend zoeken naar evenwicht en Marije du Bateau laat haar dromerige viool-klanken daarop inspelen, aangevuld door nog andere muzikanten.
- Cocon, Electron, starttijd nog onbekend. “Zowel de grens tussen installatiekunst en concertervaring als tussen akoestische en elektronische muziek vervaagt op subtiele wijze in deze totaalvoorstelling van Dyane Donck. Strijkersklanken en een quadrafonische elektronische soundtrack gaan in elkaar op en zwellen aan. Het publiek wordt meegenomen op een ongewisse fantasietrip met sculpturen van Iris Bouwmeester en videobeelden van Ruud Terhaag.”

Mezz
Mezz stelt de deuren van beide zalen open voor Cultuurnacht, met in de Kleine Zaal Silent Disco met live de Bredase band Grandview Avenue en in de Grote Zaal een afterparty met het bekende Superstijl concept. Grandview Avenue speelt drie keer een silent concert, om 20:30, 22:00 en 23:00 uur. De dj tussendoor is ook via de koptelefoons te horen. Aan het einde van de Cultuurnacht is er Superstijl: jij bepaalt wat de dj draait. Elk kwartier start een nieuwe ronde met muziekstijlen waaruit je mag kiezen door middel van een digitaal stemsysteem. De stijl waarvoor het meeste gestemd is, wordt gelijk gedraaid. Zo ontstaat er een afwisselende avond met verrassende, of avontuurlijke?, wendingen.

Afterparty Belcrum
Electron, Podium Bloos en Grey organiseren samen een eigen afterparty onder de titel ‘De wolf huilt’ (tot 02:00 uur). “Vlak voor middernacht komt de volle maan op en start de Gipsy Night - met opzwepende Hot Club de France muziek van C’est si Bon. Dans in je eigen ‘bubbel’ dankzij de enige echte Silent Disco, bezoek waarzeggers en leugenaars in verscholen hoekjes en proef van onvolprezen gipsy goulash, zigeunerburgers en romabroodjes. Dans met je blote voeten in kunstgras: hier kan het. Electron biedt tegelijkertijd een zinderende nacht vol dans en muziek. Braziliaanse beat of Armeense rock ’n roll? Franse mambo of Iraanse surfmuziek? Chinese twist of Belgische buikdans? Welkom in het universum van Radio Martiko. Een stomende soul club in Chicago of carnaval in Haïti, van de voorsteden van Lagos tot een Bombay filmset.”

Meer over het avontuurlijke programma van Cultuurnacht Breda en het volledige programma, klik hieronder.