Rauwe emotie met IZAH en The Fifth Alliance

Zwaarmoedige sfeer in kleine zaal van Mezz

Tekst: Kyki Vermaire, foto’s: Michael Bastiaansen ,

Beide bands worden omschreven als donkere, zware muziek. Emotionele sludge met een vleugje doom, beladen en toch sfeervol. ‘Sistere’ van IZAH en ‘Death Poems’ van The Fifth Alliance, beide albums tellen slechts vier nummers, vier lange rauwe nummers. Vrijdag 15 januari stonden zij samen in de kleine zaal van Mezz en maakten er een rokerige, donkere show van.
De kleine zaal van Mezz is deels gevuld. Mensen staan gezellig te kletsen en wachten op het eerste optreden. Het projectiescherm op het podium wordt goed gezet en de lichten in de zaal gaan uit. Vier kleine lampjes op het podium gaan aan, letterlijk een donkere show dus. Neem stijlen zoals ambient, hardcore en black metal, voeg een beetje post-rock toe en dat alles in een omhulsel van sludge. Gooi het voor de voeten van Tijs, Frans, Twan, Michel, Sierk en Roel en zij laten IZAH, afgeleid van het Arabische woord voor ‘leeuw’, los. Fotografen vervloeken de duisternis terwijl zanger Sierk zijn grunts door de zaal smijt. De projecties op het scherm schieten voorbij en het is niet helemaal duidelijk wat het precies voorstelt, maar dat maakt niet uit. De synth en live noise-geluiden geven een chaotische sfeer en is toch zo goed georganiseerd dat je het kan volgen. De rookmachine zorgt ervoor dat de zaal vol met een dikke laag rook komt te staan. Prikkende ogen en luchtwegen, toch verlaat bijna niemand de zaal. Iedereen is gekluisterd aan de muzikale storytelling van IZAH.

De mannen maken hun naam en omschrijving waar: kracht, agressie, schoonheid en gratie. Omarm de leeuw, kijk en huiver, maar luister met aandacht en geduld, anders ga je op in de rook.

Tijdens de pauze gaat de deur open zodat de rook haar weg naar buiten kan vinden. Sommige mensen nemen een teug frisse lucht en komen weer naar binnen, want The Fifth Alliance staat klaar om hun show te starten.

De eerste klanken van ‘Your Abyss’ galmen door de zaal en wanneer de gekwelde screams van Silvia hoorbaar zijn, weten we allemaal dat dit perfect aansluit op het eerste optreden. Vanaf het eerste moment zijn er ook projecties te zien en dit geeft een beetje een onheilspellend randje. Je weet niet waar je moet kijken, overal ligt de band op de loer. Lange nummers, logge riffs en veel emotie staan equivalent aan The Fifth Alliance. Paarsachtig bijna hypnotiserend licht, alsof je je in een droom bevindt waarin je continue wordt opgejaagd. En eenmaal gegrepen en overdonderd door screams, drums en riffs zie je de schoonheid van deze droom. De band heeft de aandacht van het publiek en weet deze de gehele show te behouden. Zware en iets lichtere nummers wisselen elkaar af, maar over het algemeen blijft de show een beladen sfeer hebben en dat past bij deze literaire muzikale avond.

The Fifth Alliance klinkt net zoals IZAH chaotisch en bijna wanhopig. Maar degene die goed luistert zal intelligentie en schoonheid ontdekken.

Gezien: IZAH en The Fifth Alliance, Mezz kleine zaal, vrijdag 15 januari 2016.