Café De Speeltuin maakt plaats voor Duke John en PARAMATMAN

Communicatie speelt een grote rol deze avond

Tekst & foto's: Tessa Gorissen ,

Iedere vrijdag staat café De Speeltuin in het teken van 'Friday On The Rocks'. Lokale en regionale bands krijgen hier de kans om zichzelf te laten horen. Een soort jamsessie, maar dan anders. 15 januari stond in het teken van Bergse/Utrechtse Duke John en de winnaar van Mezz Barst: PARAMATMAN.

In een vrijwel lege De Speeltuin begint Duke John bijna een half uur later dan gepland aan het optreden. Buiten de twee bands zijn hooguit vijf man op het spektakel in het café afgekomen. Maar na enkele nummers wordt het wat drukker en gaat de band los. Jens Wiercks, Jannes van Kaam en Tristan van Selm zijn drie enthousiaste jongens, die de liefde voor muziek overbrengen aan het publiek. Het geconcentreerde, maar ook jeugdige spelen, neemt de overhand bij deze show. ’De zeventiger jaren stoner rock maakt halverwege de setlist plaats voor een cover van Jimi Hendrix' 'Hey Joe', waarbij het publiek even kan ademhalen voor de rest van de nummers. Zanger Jannes gaat tussen het zingen los op zijn gitaar en ook bassist Tristan speelt vol overgave. De communicatie binnen de band werkt uitstekend op de timing en ook de interactiviteit met aanwezigen werkt ten goede op de show. Een leuke band voor het uitgaanspubliek op de vrijdagavond.

Na een korte ombouw is het tijd voor PARAMATMAN. Na het winnen van de voorrondes van Breda Barst, als openingsact staan op het festival zelf en een recente akoestische set in de Publieke Werken zijn ze terug in de binnenstad met een stevig optreden. De altijd geconcentreerde gezichten maken deze avond plaats voor glimlachen. De band geniet overduidelijk van het nu gevulde café en zet nog een tandje bij. Gitaar en drums vliegen om je oren bij dit power duo. Voor enkelen blijkt het te hard te zijn, zij lopen het café uit. Toch blijft de band de garagerock vol enthousiasme en passie spelen op de manier zoals we van de mannen gewend zijn: krachtig en hard. De communicatie van Jeroen Wagtmans en Koen Jacobs is geregeld terug te zien in de show. Ze kijken vaak naar elkaar, een glimlach, vaak knikken. Een teken dat deze twee goed samen spelen en niet ieder hun eigen ding doen. De interactie met het publiek blijft een beetje uit, maar desondanks blijven velen geboeid kijken. Ook deze avond bewijst de band dat zij nog altijd een terechte winnaar is van Mezz Barst.

Gezien: Duke John, PARAMATMAN. Café De Speeltuin, vrijdag 15 januari 2016.