Memphis Maniacs neemt Mezz mee door hun tienjarig bestaan

Opvallende mash-ups laten publiek stuiteren

Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Emmelie Herwegh ,

Memphis Maniacs is bekend door hun mash-ups van bekende hits van alle jaren, waarbij zowel AC/DC, Lady Gaga en Pharrell Williams moeiteloos samenkomen. De band heeft reden voor een feestje. Ze bestaat namelijk tien jaar. Dit vieren de mannen met een clubtour door het land, waarbij ook Breda niet kon ontbreken. Op 26 februari stonden ze in de Jupiler zaal van Mezz.

Om 21:30 uur, een half uur later dan gepland, begint de show van Memphis Maniacs. Een dansgroep komt op en geeft een indrukwekkende show, waarbij de fluorescerende lippen en strepen op de kleding als eerste opvallen. De rest van de zaal is vrij donker, met alleen het blauwe licht dat aanstaat. Zodra de meiden klaar zijn met hun performance, staat de band al klaar om te beginnen. Ook zij zijn gehuld in fluorescerende kleding. Een zwart met geel Adidas trainingspak met daarop nog eens extra gele tape geplakt. Het springt eruit en dat is wat de mannen van Memphis Maniacs willen: opvallen.

Al snel is duidelijk dat de band het publiek mee wil nemen door hun tienjarig bestaan. Oude mash-ups komen voorbij, afgewisseld door nieuwer werk. 'Show Me A Bad Dressed Man' en 'My Happy Bomfunk Amadeus' zijn twee voorbeelden uit de bijna twee uur durende show. Vrijwel alles wordt direct herkend door het publiek. Men lijkt zich te vermaken, danst en springt met de band, zingt verschillende nummers uit volle borst mee en klapt zodra de mannen erom vragen. Hoewel Smash Robinson de zanger is, krijgen ook de andere bandleden de gelegenheid om achter de microfoon te staan. Deze afwisseling houdt het optreden spannend.

Van Queen tot Mental Theo en AC/DC, van Lady Gaga tot Red Hot Chili Peppers, alles komt voorbij deze avond. ‘Jeanny’ van Falco vloeit naadloos over in ‘In the End’ van Linkin Park, waarbij Smash Robinson gekleed als Falco het publiek in gaat. Hij lijkt mysterieus met zijn  lange leren jas en een hoed. Daarnaast verkleedt hij zich ook nog als Elvis en een gestoorde dokter. Met hun welbekende mash-up van ‘Poing!’ van Rotterdam Termination Source, AC/DC’s ‘Whole Lotta Rosie’ en ‘Take on Me’ van A-ha, waarbij de hele zaal uit zijn dak gaat en het bier door de lucht vliegt. En als de band daarna nog één keer 'Rainbow In The Sky' van DJ Paul Elstak inzet om te vieren dat de show erop zit, springt het publiek nogmaals mee. Al met al een show van Memphis Maniacs om niet te vergeten.

Gezien: Memphis Maniacs. Jupiler Zaal Mezz, vrijdag 26 februari 2016.