Spartan steelt de show met support in Mezz

Kleine opkomst, maar alsnog feest

Tekst: Tessa Gorissen Foto's: Michael Bastiaansen ,

Iedere maand maakt Breda kennis met zowel grote als kleine namen in de metal scene tijdens Thrashbangers Night. Drie bands traden deze editie op. In de Kleine Zaal van Mezz kwamen metalheads bij elkaar om hun favoriete bands te zien of om nieuwe bands te ontdekken. Op 19 februari was het tijd voor Spartan, Illusionless en Ynfamia om het publiek te overtuigen.

Gillende gitaren, harde drumslagen en een rauwe, zuivere stem staan centraal bij de eerste band van de avond: Ynfamia. Deze Zeeuwse thrash metal band heeft een nieuwe bassist, Aaron van Kerckhove, maar is desondanks heel goed op elkaar ingespeeld. Zodra één van de bandleden beweegt op het podium, beweegt de rest moeiteloos mee. Zonder botsen of kleerscheuren lopen ze om elkaar heen en geven elkaar de ruimte. Zanger José Leijnse verovert de halflege zaal moeiteloos met zijn stem en krijgt het Bredase publiek zover om dichter bij het podium te staan. Toch blijven moshpits uit en is de energie van de menigte nog niet merkbaar. Ynfamia geeft het niet op en geeft volop gas. Ondanks dat het publiek niet los komt, is de show om naar huis te schrijven.

Illusionless is de tweede band van de avond. Deze progressive death metal band staat erom bekend te knallen en dat bewijzen ze ook vandaag. Zanger Melle Brouwer belandt al gauw tussen het publiek en screamt en grunt er op los. De zaal is ondertussen voller, en kan toch plaats voor hem maken. De overige bandleden geven zich ook volledig en spelen de gevarieerde setlist met veel energie. Hun nieuwste album, 'Age of Kali', staat centraal, ook oudere nummers vlechten zich moeiteloos in het materiaal. De bandleden headbangen, bewegen als ervaren muzikanten en geven de ruimte aan Melle. Het publiek is ondertussen wakker geschud en enkelen steken soms een vuist in de lucht, anderen headbangen of wiebelen mee op de muziek. Opnieuw komt het niet helemaal los. Desondanks zit de sfeer er goed in en lijkt iedereen het naar zijn zin te hebben.

Dan is het tijd voor de band waar iedereen voor gekomen lijkt te zijn. Spartan betreedt rond 22:00 uur het podium en gaat direct hard van start. Eerder meldde de band dat zij op het podium zou staan met niemand minder dan Micky Huijsmans van End of the Dream, maar dit werd op het laatste moment gewijzigd. Rik van Schaaik, ook bekend als zanger van Shade of Hatred, neemt haar plek in om een nummer mee te doen met Spartan. Deze death metal band neigt met het nieuwe album 'The Fall Of Olympus' meer naar power metal, maar wat kunnen die muzikanten spelen. Teksten die geïnspireerd zijn op de Griekse mythologie, begeleid door scheurende gitaren en overdonderende drums, brengt zanger Jeffrey Rademakers met veel overtuiging. Het publiek is nu volledig wakker en yellt mee als de band hierom vraagt. De show is strak, het bier vloeit rijkelijk en het publiek vermaakt zich met deze afsluiter. Als Rik van Schaaik het podium op komt, joelt de zaal hard en in een oogwenk stappen meer mensen naar voren. Een aangename verrassing, die het publiek enthousiast ontvangt.

Al met al een goede avond Thrashbangers, waarbij Mezz op zijn voegen stond te trillen.

Gezien: Ynfamia, Illusionless, Spartan. Kleine Zaal Mezz, vrijdag 19 februari 2016.