Tunnelvisie bouwt hoe dan ook een feestje op Breda Barst

Voorrondewinnaar maakt rapcore met een visie. In het Brabants

Interview: Daniël Hereijgers ,

Zaterdag 19 en zondag 20 september is het weer Breda Barst! En traditiegetrouw mogen de winnaars van de voorrondes in Mezz een plekje op een hoofdpodium vullen. Om vast in de stemming te komen en de drie winnaars misschien beter te leren kennen, spreekt 3voor12/Breda met Filet Au Fonque, Paramatman en Tunnelvisie. De derde act die we je willen voorstellen: Tunnelvisie! Joris (zang), Rogier (gitaar), Vincent (gitaar), Niels (basgitaar) en Hans (drums) vormen Tunnelvisie: Brabantse rap/rock crossover. Aan het woord: gitarist Rogier.

Wie zijn jullie? Hoe zijn jullie begonnen, Tunnelvisie heeft dit jaar een doorstart gemaakt?
“Tunnelvisie is begonnen als een groep muzikale vrienden. We gingen van instrumentaal naar het samenwerken met een rapper. Meteen was duidelijk dat we rapcore wilden maken. Na een aantal bandwisselingen, en een korte break,  zijn we weer terug met een bezetting die staat als een huis! Wij zijn een band met een brede muzieksmaak, wat zeker terug te horen is als je onze EP ‘Poppenkasten’ opzet. We kunnen niet ontkennen dat rap en rock grotendeels het geheel samensmelten, maar er zijn duidelijk meer genre invloeden in onze nummers hoorbaar zoals metal, punk, funk en blues.”

Waarom maakt Tunnelvisie een rap, rock crossover? En waarom in uitgesproken Brabants?
“We maken rapcore met een visie. Wij vinden het leuk om te laten zien dat rap en rock prima samen kunnen gaan. Vaak zijn de meningen over muziek erg oppervlakkig en wordt een subcultuur vaak in een hokje gestopt. Combineren van stijlen wordt vaak niet gewaardeerd. Dit is voor ons een goede uitdaging om mensen te overtuigen dat het gewoon kan. Het is dan ook altijd erg tof om te zien dat mensen tijdens de show erg verrast, maar zeker ook enthousiast, reageren op onze muziek. En natuurlijk moet je ook niet vergeten waar je vandaan komt. Tunnelvisie in je moerstaal en dat is Brabants!”

Ik zag dat jullie bezig zijn met opnames, wordt dat weer een EP zoals ‘Poppenkasten‘ uit 2013?
“We zijn hard bezig met het schrijven van nieuwe muziek. We willen zo origineel mogelijk blijven en dit is een creatief proces. Iets wat je niet kan forceren, dit kost dus veel tijd. Om het optimale uit onze nummers te halen nemen we vaak de basis van het nummer op om vervolgens samen te analyseren. Dit doen we in A-Broad Studios, een fijne repetitieruimte en studio in Breda. Het gaat dus nog even duren, maar we zijn er volop mee bezig. We gaan dit keer voor een full-length album. Of hij net als ‘Poppenkasten’ gaat klinken? Ik denk dat we met dit album toch meer gaan neigen naar rap-metal alhoewel we er toch weer een typisch Tunnelvisie sausje overheen laten druipen.”

Het is een cliché maar ok: wat dacht je toen je de voorronde won?
“We waren erg blij, maar ook erg verrast zeker omdat we last minute besloten hadden mee te doen en onze tweede gitarist Vinny er door persoonlijke reden niet bij kon zijn. We waren al door de voorselectie en mochten dus mee doen aan de voorrondes, afzeggen was voor ons geen optie. Vinny speelt een belangrijke hoorbare rol in onze sound. We hebben in een paar dagen heel onze set aan moeten passen en zijn hierbij erachter gekomen dat het moeilijker is een nummer te herschrijven dan een nieuw nummer schrijven. Toch is het ons gelukt. We zijn super trots en blij dat we mogen spelen op een festival waar menig bandlid van ons al van jongs af aan komt.”

Weet je al hoe laat je speelt? Voorronde winnaars openen vaak het festival. Wat als er dan nog geen kip is?

“We spelen op zondag 20 september van 14:00 tot 14:35 uur. Dat we als band zondag mogen openen is natuurlijk een mooie kans om te laten zien wat je in huis hebt. Het is voor ons al een hele eer om het mooiste festival van Breda en omstreken te mogen openen. We zijn niet bang van het idee dat er geen kip zal staan zo vroeg op de middag aangezien we hebben al een flinke aanhang gekregen hebben die er zeker zullen zijn. We gaan hoe dan ook een feestje bouwen! We zijn al volop bezig met het voorbereiden van een toffe show! Met zelfs een guest appearance.”

Het is dit jaar twintig jaar Breda Barst. Wat is jouw beste herinnering aan Breda Barst?
“Van kleins af aan ga ik al naar Breda Barst en elk jaar is weer tof met altijd een erg goede diverse line-up. De beste herinnering is toch wel de eerste keer dat ik ging. Welk jaar dat was? Geen idee, maar sindsdien ga ik nog steeds trouw elk jaar naar Breda Barst.”

Tunnelvisie opent de Breda Barst zondag, op 20 september om 14:00 uur op het Amstel podium.