Paramatman gaat Barst openen met golf van geluid en energie

Voorrondewinnaar is een power duo met schijnbaar acht armen

Interview: Daniël Hereijgers ,

Zaterdag 19 en zondag 20 september is het weer Breda Barst! En traditiegetrouw mogen de winnaars van de voorrondes in Mezz een plekje op een hoofdpodium vullen. Om vast in de stemming te komen en de drie winnaars misschien beter te leren kennen, spreekt 3voor12/Breda met Filet Au Fonque, Paramatman en Tunnelvisie. De tweede act die we je willen voorstellen: Paramatman! Het grunge garage power duo uit Eindhoven met Koen Jacobs op zang en gitaar en Jeroen Wagtmans op drums.

Hoe zijn jullie begonnen, Paramatman is anderhalf jaar oud?
Jeroen: “Wij zijn klasgenoten op het Rock City Institute in Eindhoven en ik had altijd al een wilde droom om een duo te beginnen. Het probleem was alleen dat ik niemand kon vinden die dat zag zitten of die daar geschikt voor was. Tot ik het aan Koen vroeg en die het wel zag zitten. Na een paar repetities/jam sessies was Paramatman geboren en nu, anderhalf jaar en heel wat optredens verder, staan we op Breda Barst.”

Jullie logo is een… soort inktvis en ‘Paramatman’ heeft allerlei betekenissen in het hindoeïsme en boeddhisme. Hebben jullie je laten inspireren door Oosterse religies, in elk geval voor de naam?
Jeroen: “Ik heb persoonlijk helemaal niets met religies, maar de naam komt voort uit een grote inspiratiebron voor ons. Nirvana, Hindoe voor de boeddhistische hemel.”
Koen: “Paramatman betekent dat je volledig verlicht bent en dat is ergens ook wat wij zijn, als we op het podium staan. Volledig verlicht, en lekker knallen!”
Jeroen: “Ook wilden we een naam hebben waarbij mensen twee keer moeten lezen, zodat hij blijft hangen en interesse wekt. Dus geen standaard Engels maar Hindoe.”
Koen: “We hebben voor de octopus gekozen omdat het één beest is met acht armen. Bij  ons is dat ook zo. We zijn een tweekoppige band, maar het klinkt soms alsof we acht armen hebben.”

Waarom maakt Paramatman garage, grunge rock als duo? Jullie inspiraties zijn volledige bands als Queens of the Stone Age, Nirvana, Foo Fighters.
Jeroen: “Ik ben een enorme QOTSA fan, Koen heeft dat met Nirvana en de Foo Fighters vinden we allebei enorm tof. Dit neem je toch mee in je band en je probeert er dan je eigen draai aan te geven. Ik zeg zelf altijd, inspiratie maar geen imitatie.”
Koen: “En wat deze bands zo tof maakt, zoals je al zegt, is dat ze met drie, vier of vijf man zijn. Daardoor wordt het voor ons muzikaal heel interessant om deze stijl te spelen, maar toch te zorgen dat je de bassist niet mist, of andere opvullingen. De uitdaging ligt er in, dat je het niet laat klinken dat je met z’n tweeën bent. En juist de uitdaging maakt het zo leuk om te doen.”
Jeroen: “Maar het is zeker niet zo dat we alleen van die bands geïnspireerd raken, we hebben een Spotify lijst waar we allebei op z’n tijd nummers in zetten en dat gaat van ‘de Peppers’ tot Led Zeppelin. We proberen wel onze eigen sound te creëren, zodat je net als bij die grote bands meteen hoort wie het is en dat je niet krijgt, “Ow leuk, weer zo’n White Stripes duo”.”

Ik zag dat jullie bezig zijn met opnames, wat wordt dat? Een single, een EP of een volledig album?
Koen: “Dat word een single. We hebben voor een single gekozen omdat we hiermee willen proberen meer publiek aan te spreken, zodat het voor meer naamsbekendheid gaat zorgen.”
Jeroen: “We hebben nu een aantal demo’s online staan, maar het was nu tijd voor een ‘echte’ single. We hebben het dan ook goed en professioneel aangepakt. De single is opgenomen in de Moon Music studio met Wouter Bude. Een te gekke gast die al heel wat ervaring op heeft gedaan in de afgelopen jaren. De single komt na de zomer uit en zal online overal te vinden zijn!”

Het is een cliché maar ok: wat dacht je toen je de voorronde won?
Koen: “Mijn antwoord is ook cliché, maar ik had het niet verwacht. En tot nu toe is het nog steeds een beetje onvatbaar. Ik denk dat het ook pas door gaat dringen, op het moment dat ik daar op het podium sta.”
Jeroen: “Dat was heel bizar, het was zeker niet ons sterkste optreden. Er ging live van alles mis en we waren na het optreden ook niet te genieten. Maar wij dachten dus dat het een voorronde was en dat daarna nog een finale kwam waarvan één band zou winnen en zou mogen spelen op Breda Barst. Dus toen wij onze namen hoorde schoot ik keihard in de lach, maar meer van “‘What the f*ck is dit?!”. En dan sta je daar op het podium in de grote zaal van de Mezz en toen drong het pas door. “Dude, wij staan op Breda Barst!”.”

Weet je al hoe laat je speelt? Voorronde winnaars openen vaak het festival. Wat als er dan nog geen kip is?
Jeroen: “Het is aan ons de eer om Breda Barst te openen! Wij geven live altijd 110% en spelen vol gas met een hoop energie. We hebben al vaak voor één iemand in een donkere kroeg gespeeld, maar als die ene iemand het dan tof vond dan is onze missie geslaagd.”
Koen: “En de mensen die bij de opening de moeite hebben genomen om naar ons te komen kijken, is voor ons waardevoller dan 400 man die het eigenlijk niet zo tof vinden.”
Jeroen: “Dus ook al zou het rustiger zijn, het maakt ons niks uit wij zullen het hoofdpodium van Breda Barst met een golf van geluid en energie openen!”

Het is dit jaar twintig jaar Breda Barst. Wat is jouw beste herinnering aan Breda Barst?
Koen: “Ik moet toegeven, ik ben zelf nog nooit op het festival geweest, dus dit wordt mijn eerste keer. Een betere eerste keer kan ik me niet wensen.”
Jeroen: “Ook ik ben er in die twintig jaar nog nooit geweest, dus dat wij er dit jaar mogen spelen is gelijk mijn eerste en gelijk de aller tofste en beste herinnering aan Breda Barst!”

Paramatman opent Breda Barst op zaterdag 19 september, om 15:00 uur op het Barst podium.