Laibach domineert in Mezz

Marcheren op Sloveense controversiële totalitaire pop art

Tekst: Kyki Vermaire. Foto's: Francois de Jonge ,

Vanaf het begin is de cross-media groep Laibach bekend om zijn provocerende en politiek getinte teksten. De groep behoort tot het kunstenaarscollectief ‘Neue Slowenische Kunst’ en is in het verleden diverse malen verbannen vanwege het gebruik van fascistische elementen. De toenmalige Joegoslavische autoriteiten hield het eerste optreden van de band in 1980 tegen: Laibach werd verboden. Begin jaren ‘80 werd Laibach gedwongen om anoniem te touren en bracht zelfs een elpee uit waarop geen bandnaam vermeld stond. Ondanks alle ophef heeft de band inmiddels een lange reeks albums op zijn naam staan. In 2014 brachten zij het album ‘Spectre’ uit. Wie denkt dat het slechts om een groepje muzikanten gaat die willen provoceren komt voor een verassing te staan. Zo hebben zij bijvoorbeeld een eigen interpretatie van Johann Sebastian Bach’s ‘Die Kunst der Fuge’ uitgebracht onder de naam ‘LAIBACHKUNSTDERFUGE’.

Zondag 29 maart: het oogt nog niet heel druk in Mezz, maar onder begeleiding van Slavko Avsenik’s 'Melodije Bratov Avsenik' komt het publiek langzaam binnenlopen. Een gemêleerd publiek: jong, oud, een fanatieke fan gekleed in een zwart leren legeroutfit, men wacht in spanning op de Sloveense band Laibach.

Twee mannen zetten een beat in waarna de drummer plaatsneemt. De zangeres betreedt het podium en als laatste, gewapend met zijn zwarte bandana, bestijgt de zanger het podium. Het geluid wat zij produceren is militaristisch en samen met een statige, ietwat arrogante houding starten zij de set. De projecties liegen er niet om, ronddraaiende zwaarden, witte duiven, Illuminatie dringt Mezz binnen terwijl marcherende legers voorbij dreunen. Imponerende beelden links, rechts en voor je. Je kan er niet omheen. Toch leidt het niet af van de band, het hoort erbij. Alsof je naar een film kijkt waarbij de band voor live muziek zorgt.

Laibach speelt onder andere de nummers 'Eat Liver', 'No History', 'Eurovision' en 'Bossanova'. Er wordt een pauze aangekondigd en de teller gaat lopen. Haal snel je bier, ga naar de wc, want over tien minuten gaat het geweld door! Uiteraard wordt het nummer 'Whistleblower' gespeeld wat het militaristische plaatje compleet maakt. Het bekende fluitje wat dagenlang in je hoofd blijft zitten... De nummers 'Tanz mit Laibach' en 'Alle Gegen Alle' worden goed ontvangen en het publiek danst en zingt mee. De gehele set blijft de band in hun statige rol en spreekt geen woord tussen de nummers. De tekst die wordt gesproken wordt via de computer afgespeeld. Na twee uur spelen en een toegift verlaat Laibach de bühne en marcheert door naar het volgende optreden.

Gezien: Laibach, Mezz Jupiler zaal. Zondag 29 maart 2015