10 tips voor 19e POBparade

Grootse muzikale kroegentocht met Pasen

Tips: Daniël Hereijgers ,

Zoveel acts op de negentiende POBparade, volgend paasweekend in Breda. Met bands uit alle hoeken van Breda en omstreken, weer zo’n 90 in totaal op 19 verschillende podia. En dat is niet misselijk! Omdat we niet overal kunnen en zullen zijn, hierbij weer onze goedbedoelde, onderbouwde tips voor jou. Zodat je voorbereid het Paasweekend in kunt gaan. Van de paasbrunch in Bob’s Country Bunker tot jazz en funk en 3ThaHardWay, oude bekenden en jong talent.

Bob’s Brunch vervangt dit jaar het traditionele POB Paasontbijt, misschien omdat het toch beter is wat later te beginnen met Pasen? Hoe dan ook, tussen 14:00 en 15:00 uur start de POBparade in Bob’s Country Bunker met muziek van Lost Lions of India unplugged. Voor
€ 7,50 eet en drink je mee. Inschrijven kan nog, hier.

Bob’s Country Bunker zegt u? “Yup, howdy folks!”, de Avenue wordt twee dagen lang omgetoverd tot de kroeg uit Blues Brothes: Bob’s Country Bunker. Lokaal Kabaal is uw gastheer op Eerste Paasdag en presenteert naast de paasbrunch en LLoI akoestisch ook: ‘Grunge Unplugged’ (o.a. Soundgarden, Pearl Jam en Nirvana) met muzikanten uit Bleach, Blind en Wake, Tio Gringo, Wildmen, Rhinorino, Rank & File en het podiumdebuut van Skippabeat, de doorstart van skaband MAN-o-MAN met zangeres Caroline Admiraal (Skabadivers). Daarnaast is er vanaf 16:00 uur een tien uur (!) durende vinyl set van Eb & Vloed op zolder. En voor wie durft, ze zoeken ook nog muzikaal of theatraal talent voor een ‘Vine Theater’. En ook in de kelder, Billy Bob's Moonshine Cellar staan dingen te gebeuren!

Voor wie van nog sneller en harder houdt, 3ThaHardWay heeft Mezz grote zaal ook dit jaar weer gekaapt en zet de zaal vol met punk, emocore en stevige rock met achter elkaar: The Law Won, Ego,Riser, March, Harsh Realms, Tarantino en Revölvo. Vorig jaar was er ook nog metal, maar die verhuist nu naar de kleine zaal, zoals we hieronder aanstippen.

Thrashbangers presenteert in Mezz kleine zaal een programma van prog metal, grindcore en fully female rock met metal van Wood, grindcore van Darmkanaal, vier pittige metalmeiden die deathmetal spelen als Sisters Of Suffocation en tot slot Rectal Smegma:  “Verwacht swingende riffs, blubberende pig-squeals en zang als een verstopt toilet dat met moeite doorgetrokken wordt.” Sowieso is de after party van 3ThaHardWay en Thrashbangers daarna in de kleine zaal met dj IlyaTeqilya.

Wij van 3voor12/Breda verbinden onze naam aan het podium in Vulling. Omdat we dat leuk vinden! Op Eerste Paasdag zie je vanaf 19:00 uur No More Jack uit Oosterhout, The Anti Ds uit Groningen, Trip To Dover uit Eindhoven en we gaan rond half twaalf dansen op Disco In The Disco (sneak peek?). Tussendoor en naderhand kun je tot sluitingstijd dansen en sjansen op de fijne beats van The Daisy Players. Een soort Popronde meets POBparade dus. Tweede Paasdag doen we het lekker rustig aan met vanaf 17:00 uur een try-out, en voorlopig enige optreden, van Page45, gevolgd door Fools Never Differ rond kwart voor zeven.

Jong talent in de zaal van Publieke werken op Eerste Paasdag en nog met een funky en jazzy inslag ook. Met van 21:00 tot 22:30 uur jazz van het Samira Bogaard Quintet en van 23:15 tot 00:30 uur de funk van Filet Au Fonque. Samira maakte in 2009 op elfjarige leeftijd al haar debuut op Breda Jazz en heeft nu een kwartet jonge muzikanten om zich verzameld. Saxofonist Paul Van de Calseijde kan een drukke avond verwachten, want hij speelt in het quintet en bij Filet Au Fonque: een instrumentale funkband met zowel eigen werk als experimentele covers die vorig jaar werd opgericht in Breda. Verwacht een hoge dansbaarheid met invloeden als Snarky Puppy, Parliament Funkadelic, George Clinton en James Brown.

Bob’s Country Bunker in de Avenue geeft op Tweede Paasdag de teugels aan WanTwoTrash en XXL & Kairos. WanTwoTrash nodigde wel een heel speciale Amerikaanse act uit: Kountry Kittens Burlesque, “A knee slappin' striptease hoedown!” met een dikke knipoog, inclusief begeleiding van Girlbrains en gevolgd door onemanband Fishgutzzz. De Cactus Cowboys nemen daarna het podium over met ongetwijfeld weer veel liedjes over bier en in de bovenzaal/op zolder van Avenue kun je Pasen dansend afsluiten bij Who’s Hanc!? oftwel dj Flamboyant die onder dit pseudoniem een uitstapje maakt naar de deephouse.

Rosenburg, akoestisch duo met zangeres Laetitia Kemps en gitarist Rens Geubbels, die je allebei zou kunnen kennen van Ne T’en Fais Pas, Blue Garden of Karmabomb om maar een paar acts te noemen. Dat maakt nieuwsgierig, net als de biografie: “Rosenburg maakt melodieuze, ingetogen en soms zelfs bezwerende nummers over de duistere, meedogenloze, maar ook mooie kanten van de wereld om ons heen.” Te zien op Tweede Paasdag om 16:15 uur in Het Zwarte Schaap.

Myllie Tunes probeerde het pas nog op tv in de voorrondes van ‘De Beste Singer-Songwriter’, maar de jury op de bank zag niet in Myllie wat wij wél in haar zien: een jong talent met een eigen stijl van zingen en optreden, eerlijk en met veel energie en liefde. Ga daarom naar Zeezicht, Tweede Paasdag om 17:45 uur. Maar dat wist je misschien al, Myllie speelde eerder op Club 3voor12/Breda en opende vorige week voor Danny Vera in een uitverkochte Mezz.

Awash in Breda, dat is alweer even geleden! De band krijgt van POB de eer om de negentiende POBparade af te sluiten, tradtitioneel om 21:00 uur in Het Hijgend Hert. De radiostilte lijkt voorbij met een aanstaande EP ‘Carry On’, een videoclip die in mei in première gaat en optredens in Duitsland en zomerfestivals in aantocht. Frontman Geert van der Burg kan alvast nauwelijks wachten om de nieuwe songs te laten horen. Of uit testen want de officiële release is op 17 mei in Mezz Kleine Zaal.