Hartog concurreert met de lentezon in Mezz Kleine Zaal

Droompop die soms te veel laat afdwalen

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Lisanne Lambregts ,

Singer-songwriter Hartog schaaft in alle rust aan zijn liedjes, de Amsterdammer bracht sinds 2008 vier albums uit, waarvan hij nieuwste plaat ‘Making Waves’ dit jaar voorstelt aan Nederland. Zondagmiddag was het weer zo’n zondagmiddag in Mezz Kleine Zaal om rustig naar muziek te komen luisteren. Hartog speelde er veel van zijn nieuwe liedjes, samen met drummer Rowin Tettero.

Hartog Eysman begint een kwartiertje later, hij heeft het over “concurrentie van de zon.” En inderdaad, ook al is het terras van Mezz nog niet helemaal opgesteld, het deel dat er staat, is bezet. De zanger en gitarist opent met ‘Three’, de opener van album ‘Making Waves’ en legt de basis voor een uurtje droompop, met subtiel en zorgvuldig gitaarspel, begeleid door een al even geconcentreerde en tegelijk losse drummer Rowin Tettero. Die gebruikt drumstokken, maar vooral ook brushes en speciaal ingetapete stokken voor de drumpad naast hem. Maakte Hartog in het verleden wellicht gebruik van samples, hij tovert vandaag die fraaie galm en bassen gewoon uit de versterkte akoestische gitaar. Tussendoor stemt hij hem met de knoppenkast in zijn gitaartas.

Hartog speelde in het verleden veel verschillende stijlen en dat maakt zijn geluid zo gevarieerd. Verwacht geen climaxen, de vaak repetitieve opbouw hoort bij de indie dreampop die inderdaad dromerig is en sympathiek wordt gebracht. ‘Spring Cleaning’, over de lenteschoonmaak met een donkere en tegelijk opbeurende boodschap is vooral fraai. Maar toch, de herhaling in bijvoorbeeld ‘Easy Tiger’ gaat net wat te lang door en naarmate de set voortgaat, begint er licht rumoer te ontstaan. Daarmee is de dagdroompop aan het begin van de lente vrij snel vervolgen. Misschien ook dat daarom een echte roep om ‘meer!’ uitblijft, alhoewel Hartog en drummer Tettero nog wel een nummer spelen.

Gezien: Hartog. Mezz Kleine Zaal, zondag 22 maart 2015.