Thrashbangers night: aanstekelijke metal gehuld in een strak pakje

Uit de kleren met The Devil’s 3rd en donker afsluiten met Sister

Tekst: Kyki Vermaire. Foto's: Debbie Schoone. ,

Donderdagavond, een avond waarop Tilburg en Stockholm zich verenigen en Breda onveilig maken. Mezz kleine zaal, in samen met Thrashbangers Night, presenteerde donderdag 19 maart weer een flinke dosis aanstekelijke riffjes, rollende drums en een goeie strot wat equivalent staat aan een goed feestje.

De Tilburgse Thrash/Heavy metalband The Devil's 3rd zet zich direct weg op het podium. Gehuld in een strakke, zwart met wit gestreepte broek en leren jack spat zanger Frans Wijnen van het podium en wint het publiek voor zich. Zijn geluid is aanstekelijk en de expressie in zijn gezicht maken hem tot een energiek voorkomen. Django van Loon en Bart Geisen zorgen voor strak gitaarspel en pakkende solo’s terwijl Jeffrey Rolink zijn drums door de kleine zaal laat rollen. Het tweede nummer ‘I Dicktator’ volgt, nadat de band het optreden vandaag heeft opgedragen aan de recentelijk overleden Hans de Veer (HANZIE). Wijnen: “Hans was rock ‘n’ roll!”

Tussendoor worden de mannen van Team Wasted het podium opgeroepen en spelen ze snel een stukje ‘SOA Kut’. “Zo nu weer een eigen liedje,” aldus Frans en de band gaat weer vrolijk verder. De zanger springt het publiek in om mensen mee te laten schreeuwen en doet daarna een crowdsurf poging. Het publiek is niet in grote getale aanwezig, maar er zijn genoeg mensen om hem te vangen. Een fanatieke fan vooraan het podium, hier en daar een pit: de sfeer zit er goed in. Nadat leren jas, spijkerloze jeansjack en strakke shirt uit zijn getrokken blijft er een Wacken Open Air 2008 hemdje over wat na een paar blikjes bier ook uit gaat. Al met al is The Devil’s 3rd een leuke, aanstekelijke band/show om naar te kijken en te luisteren.

Na een korte pauze en bombastisch opkomstmuziekje is het de beurt aan de Zweedse Heavy/Punk metalband Sister. In januari 2014 werd het derde album ‘Disguised Vutures’ gelanceerd en tourde de band door de UK. Vanaf februari 2015 is de band aan hun ‘Vultures across Europe’ tour begonnen.

De uit Stockholm afkomstige band Sister staat in Breda, de ‘Parel van het Zuiden’. Zwarte strakke kleding, make-up en ravenzwart lang haar wat rond zwiert. Een voorkomen dat past bij een ruige metalact. Zanger Jamie draagt een Bal Masqué masker, de halsketting van drummer Cari, de enorme haardos van gitarist Tim en de enige zonder gitzwart haar: bassist Rikki, het past allemaal in de setting. Ze spelen onder andere ‘Slay Yourself’, ‘Spit On Me’, ‘Motherfuckers (Like You)’ en ‘Would You Love A Creature’. De heavy metal en punksounds zijn goed te horen. Het publiek krijgt een “Fucking pussies!” te horen wanneer zanger Jamie vraagt hoe het met Breda gaat en een gewenste reactie ietwat achterwege blijft. Op verzoek komt er een kleine moshpit en beweegt ieder op zijn of haar eigen manier. Voor het podium gaan mensen los, andere headbangen, het publiek heeft het naar hun zin. De set wordt afgesloten met het nummer ‘Please Kill Me’. Een prima optreden met de nodige afwisseling, wederom een geslaagde editie van Thrashbangers Night.

Gezien: The Devil’s 3rd, Sister. Mezz kleine zaal, donderdag 19 maart 2015.