The Garden steelt de show in Electron

Support-act Iguana Death Cult maakt verwachtingen waar

Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Daniël Hereijgers ,

In 2011 werd The Garden opgericht als zijproject van tweeling Wyatt en Fletcher Shears. De band uit Californië kreeg een contract bij het beroemde Burger Records en is goed op weg om de wereld te veroveren. Woensdag 11 maart 2015 stonden ze al in de studio van 3voor12 Radio en na tussenstops in Utrecht en Rotterdam kon ook Breda op zaterdag niet achterblijven. Ook staan ze woensdag 18 maart in het voorprogramma van Warpaint in Tivoli. De samenwerking van Grey en Electron maakte het mogelijk dat ze naar Breda kwamen, met in Electron support-act Iguana Death Cult , om kennis te maken met hun zelf ontwikkelde genre: ‘Vada Vada’.

Iguana Death Cult mag de avond in Electron openen. De band met leden uit Breda, Zevenbergen en Rotterdam speelt psychedelische garagerock en put inspiratie uit onder andere The Seeds, Black Flag en Thee Oh Sees. Eerder stonden ze bijvoorbeeld al bij Surf & Turf in Pier 15. De band geeft heel veel. Zanger Jeroen Reek loopt naarmate de show vordert steeds iets roder aan door de inspanning. Maar dit werpt zijn vruchten af. Het is een energieke show, waarbij de bandleden constant op elkaar letten. Ook komen er veel effecten in het optreden voor. Opvallend is het publiek: zij staan redelijk dicht naar het podium toe, terwijl dit vaak niet het geval is bij het voorprogramma. Blijkbaar geniet de psycho surfband veel aandacht van vrienden en familie. Ze maken alle verwachtingen waar en zijn een prima opwarmer voor de avond die nog komen gaat.

Dan, na ongeveer een klein kwartiertje pauze, is het tijd voor The Garden. Zij spelen naar eigen zeggen ‘Vada Vada’, maar worden soms ook omschreven als een post punk band met electro invloeden. Vanaf het begin staan tweelingbroers Wyatt en Fletcher Shears met een zekere arrogantie, die zeker bij hun modieuze voorkomen past, op het podium. Met alleen een drum en basgitaar brengen ze extreem korte nummers. De drie albums tot nu toe ‘Everything Is Perfect’, ‘The Garden’ en ‘The Life And Times Of A Paperclip’ bevatten tracks die tussen de dertig seconden en nooit meer dan twee minuten duren. Dat het alleen een bas is, is bijna niet te horen. Het lijkt een volledige band. Na een aantal nummers wordt de bas weggezet en komt Fletcher vanachter zijn drumstel. Een harde electrobeat klinkt door Electron, geactiveerd door zijn broer. Dat de broers showmannen zijn, wordt nu helemaal duidelijk. Fletcher hangt op zijn kop aan een van de balken van het plafond, koprollen worden gemaakt, ze rappen en provoceren. Als Fletcher dan ook nog een moshpit begint, komt het publiek pas echt los. De rest van de show staat het niet meer stil. Dit lijkt extra energie te geven aan de band. Als ze electro weer inruilen voor bas en drums knallen ze hun nummers de zaal in. The Garden verlaat daarna het podium, om toch nog even terug te komen. Wyatt jongleert met sinaasappels en The Garden knalt nogmaals. Met een toegift van drie nummers (‘Vada Vada’ zelfs twee keer) komt de show ten einde.

Gezien: Iguana Death Cult, The Garden. Electron Breda, zaterdag 14 maart 2015.