Sofie Letitre zoals je haar nog nooit eerder zag

Try-out van nieuwe EP in kleine zaal van Mezz

Tekst: Sanne van Hassel, foto's: Sabrina Mollen ,

In het najaar van 2013 stond Sofie Letitre ook al eens in de kleine zaal van Mezz. Nu keert ze terug naar Breda met een totaal nieuw geluid. Voor de allereerste keer laat ze het publiek horen welke weg ze inslaat met de nog te releasen EP ‘Uncanny Valley’, waarbij ze de handen ineen sloeg met Thijs de Vlieger van Noisia.

Hoewel de zon buiten hard zijn best doet deze zondagmiddag, stroomt de zaal toch lekker vol bij aanvang van de show. Sofie Letitre wacht rustig af aan de zijkant van het podium, terwijl haar bandleden een opbouwend intro spelen. Trouwe volgers van Letitre zullen wellicht verbaasd opkijken van de sound die volgt, indie electronic.

Voordat de zangeres zich bij haar drie bandleden voegt, haalt ze nog even diep adem. De spanning is nadrukkelijk voelbaar tijdens dit debuut. De temperatuur in de zaal is inmiddels behoorlijk gestegen door de binnen schijnende zon, waarbij een enkeling zelfs met zonnebril staat de kijken naar de start van deze gloednieuwe live set. Het nieuwe elektronische geluid wordt volledig live voorgedragen en dat is af te lezen aan de opperste concentratie.

Met haar elegante manier van muziekbeleving pakt Letitre het publiek in en lijkt het er al snel op dat het aanslaat. De opluchting bij het eerste applaus is groot, wat volgt door een blijk van waardering van de zangeres. Dat moment zorgt voor verlichting, waarna ze het allemaal wat meer los kan laten.

De druk is er iets af, de nummers vormen één geheel en het publiek geniet. Het is opzwepend, mysterieus, intens en vooral ook oprecht wat er vanmiddag op het podium neergezet wordt. Tegen het einde komt alle adrenaline eruit en laat Letitre zich helemaal meenemen door de muziek. Het publiek juicht en het applaus is hard. De blijdschap op het podium is enorm, waarmee deze vuurdoop helaas na drie kwartier alweer afgelopen is.

Met deze nieuwe uitdagende sound blijft haar onmiskenbare stemgeluid overeind. Lef heeft ze in ieder geval wel, om het zo maar ineens over een andere boeg te gooien en daar mag best waardering voor uitgesproken worden. Het heeft muzikaal gezien wellicht iets weg van artiesten a la James Blake, maar het is vooral gewoon heel erg Sofie Letitre. Terug op het podium met een geluid dat haar nog sterker doet overkomen dan voorheen. Try-out: geslaagd.  

Gezien: Sofie Letitre. Mezz Kleine Zaal, zondag 8 maart 2015.