Klein maar dankbaar publiek bij 3! voor ‘20 jaar POB’

Kick-off jubileumjaar met LLoI, Rita Lynn en Amariszi

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Vrijdag 30 januari was het begin van de feestelijkheden waarmee PopOrganisatie Breda (POB) dit jaar zijn twintigste verjaardag viert. Om te beginnen stofte POB het 3! concept af en dat geeft de bands van vanavond meer speeltijd dan normaal bij bijvoorbeeld een Uit Je Hok, POBparade concert of ander optreden georganiseerd door POB. Op die manier krijg je drie headliners en dat zijn niet de minsten: Lost Lions of India, Rita Lynn en Amariszi, met de van oorsprong Bredase Merel Simons, hebben al vaak een avond in een feest omgezet met hun optredens.

Lost Lions of India zet dus het jubileumjaar in gang met onder andere hun singles 'Anytime' en 'Saturday Night', maar ook recenter werk met titels als 'Your Lovin'' en 'Why Roam'. Er zal zo'n honderd man binnen zijn halverwege de set, ze kennen de Bredase band wél. En de zin werkt wederzijds. "Dit jaar hebben we gepland om wereldberoemd te worden," grapt frontman Tom Neven, "dus hier is een cover van Dolly Parton om te laten zien dat we werken beu zijn." Na de cover van 'Nine To Five' is de eerste gedachte: "don't quit your day job." Maar dat LLoI wel degelijk ook kan coveren, bewijzen de bandleden als ze voor het slotlied in de huid van de Dynamic Disco Monkeys duiken. Na een onderhoudende set speelt LLoI in hun tribute versie van Red Hot Chili Peppers een rockende ode 'Can't Stop'.

Om kwart voor tien is het de beurt aan Rita Lynn, de country-roots-folk-blues-en-jazz band uit Zundert. Legendarisch om hun lange sets vol passie en gezellige humor. De humor en bindteksten van zanger en frontman Bart Brosens blijven echter goeddeels achterwege. Pas op het laatst verhaalt hij over het interview in BN DeStem, de singer-songwriter competitie waarin Rita Lynn Light (hij en bassist Barry Stuijts) het opnam tegen onder andere Tom Neven én dat je bij Rita Lynn cd's vanavond maar mooi een button krijgt. Zundert en zingen in het Zunderts blijft ook goeddeels achterwege, al vertelt Brosens wel over het gratis bier dat de band weggaf ter ere van tien jaar Rita Lynn in café De Kèrel in Zundert. De muziek is ouderwets in orde, maar die grote toegevoegde waarde 'het feest!' blijft uit. Het publiek is nauwelijks gegroeid en voor feest met Rita Lynn is een meedansende en -klappende meute blijkbaar wel nodig. In elk geval in een zaal als Mezz die misschien wel 6x zoveel volk aan kan. Terwijl Breda in de genres die Rita Lynn speelt toch vrij goed vertegenwoordigd is en we zagen ze in het verleden voor een uitpuilend Vulling en De Bommel tijdens de POBparade. Zonde dat de avond en Rita Lynn niet los komen.

Wat eerder niet echt lukte, lukt Amariszi. De zaal is rond half één alweer leger dan hiervoor, maar de mensen die er nog zijn, doen wel mee en de meesten dansen zelfs op de mix van Balkan, gypsy en pop. Zangeres en frontvrouw Merel Simons is weer terug in haar geboortestad en krijgt het voor elkaar “Gimme a banana” en iets later “hey hey hey!” terug gezongen te krijgen. Amariszi maakt vrolijke, feestelijke muziek met blazers, accordeon, gitaar, (staande) bas, drums en de uitbundige stem en uitstraling van Simons. We horen songs in het Nederlands (‘Overkant’ en ‘Vodkavrouw’), Engels en Slavische talen (‘Rakia’). Het Franse ‘En Macedonie’ is om te lachen, ten minste omdat je het verhaal erachter meekrijgt.

Voor ‘L’oiseau’ pakt Merel de gitaar erbij en vraagt om aandacht en stilte, het lied begint ingetogen en breekbaar en krijgt in de opbouw meer en meer bijval van de band. Dit nummer vormt het hoogtepunt van de avond, zoals het ook op live album ‘Nine Balkan Nights’ applaus oogst. Het is jammer dat niet meer publiek dit mooie moment meepakt. Aan de andere kant scheelt het ook weer traditioneel keuvelende barhangers. Toch is te hopen dat ’20 jaar POB’ minder onopgemerkt blijft dan vandaag. Was het dan deels de cd-presentatie van TANK86 in Tilburg, Zware Winterkost in Etten-Leur of de entreeprijs? Of een combinatie daarvan?

Gezien: 3! ’20 jaar POB’ met Lost Lions of India, Rita Lynn, Amariszi. Mezz, vrijdag 30 januari 2015.