Kayleigh Leith: “See you later Europe!”

Afscheid van Europa, band en fans in Mezz Kleine Zaal

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Begin maart verhuist singer-songwriter Kayleigh Leith met haar man Rob naar de Verenigde Staten, klaar voor de volgende stap van haar muzikale droom: wonen en spelen in country hoofdstad Nashville. Na twee albums en optredens in heel Europa en Amerika gaat de Amerikaanse naar de stad waar ze ‘head over heels’ verliefd op werd. Maar eerst was er zaterdag 24 januari nog een afscheidsconcert of nee, ‘See You Later Europe’ optreden in Mezz Kleine Zaal. Nog een laatste keer met begeleidingsband The Wreckless, waar Rob ook in speelt. Het beloofde een emotionele avond te worden.

Zoals je in een recent interview met 3voor12/Breda kunt lezen, gaat Kayleigh altijd daar waar de muziek haar heen neemt. Voor het derde album na ‘Miles Away’ en ‘This Woman’ is dat Nashville, na tien jaar Raamsdonk. De stem van de kleine Amerikaanse slaat af en toe een beetje over wanneer ze haar bijzondere verhalen van de afgelopen tien jaar vertelt, in het Nederlands wat toch een uitdaging blijft, maar er zijn geen tranen. Dat wil Leith ook niet, ook al voelt het afscheid dan wel “bitter sweet.” Het verhaal dat we inmiddels kennen, mooi samengevat en verteld.

Het doet Kayleigh wel wat, zo'n laatste optreden met haar band The Wreckless. En het gastoptreden van Francis Levoy, die we al vaker mee op het podium zagen zoals bij de POBparade in 2009. Er zijn covers van Jessie J’s ‘Price Tag’ en Dolly Partons ‘Jolene’,  maar vooral en natuurlijk het eigen werk dat Kayleigh schreef in Nederland en opnam in Amerika zoals ‘Miles Away’, ‘This Woman’ en ‘Run Without You’. Ze lacht om de hoge hakken waarmee ze overeind blijft staan vanavond, voordat ze ‘Stand Up Straight’ brengt. Om groter te lijken in het land waar alles groot, groter, grootst is?  The Wreckless brengt een ode in de vorm van een  instrumentaal intermezzo ‘Strings Attached’ en tegelijkertijd wat ademruimte voor Kayleigh en haar man Rob.

Het laatste nummer van de setlist is ‘Acre of Diamonds’, over geloven in jezelf. Iets wat Leith maar al te graag wil overbrengen op de familie, vrienden en fans vandaag. Als toegift speelt ze solo ‘Feels Like’ en als allerlaatste song de single ‘Born Ready’. Nogmaals over doen wat je zelf denkt dat goed is en daar vol voor gaan. “Momma always told me that I’m born ready.” 3voor12/Breda wenst Kayleigh en haar man Rob heel veel succes in de Verenigde Staten. Kom maar door met die volgende Europese tournee!

Gezien: Kayleigh Leith. Mezz Kleine Zaal, zaterdag 24 januari 2015.