Rondé speelt warm op ijskoude Cultuurnacht

De glühwein vloeit, de terrashaard gloeit en de zin in goede muziek groeit

Tekst: Annick de Wit ,

Het is koud en mensen hebben zich verzameld op het binnenhofje van de tapijtenzaak P.J. Van Aalst. Op deze Cultuurnacht van Breda presenteert Breda Barst het geluid van 2015: Rondé. De glühwein vloeit, de terrashaard gloeit en de zin in goede muziek groeit.

Wij houden elkaar met moeite warm terwijl Rondé zonder enige moeite, behalve de kou, warm speelt. Het keyboard vult het binnenhofje met geluid. Het is nog maar de soundcheck, maar het klinkt veelbelovend. Na enig overleg met de mensen die vooraan staan, is de soundcheck goedgekeurd. Het geluid is misschien niet optimaal, maar de sfeer is intiem. Intiem omdat het zo druk is dat we ons als sardientjes in blik voelen. Toch staat iedereen met gretige hoofden te wachten op de aftrap.

Het muzikale vijftal uit Utrecht lijkt er nog niet helemaal klaar voor. Hun handen vriezen er bijna af, dus ze krijgen plastic bekertjes met warm water. Maar dat mag de pret niet bederven. Ze spelen het eerste nummer en het ijs zou er bijna van gaan breken. Rondé heeft er zichtbaar plezier in. Sinds kort hebben ze een nieuwe drummer, Bredanaar Sharon Zarr, en die lijkt al volledig geïntegreerd. Hij proost vreugdevol een biertje met iemand uit het publiek en zet vervolgens het volgende nummer in. Zangeres Rikki is niet bang zich te branden aan koud water en zingt luidkeels de hele setlist af. Het valt bijna niet te merken dat ook zij het koud heeft. "Ik hoop dat we dadelijk kunnen knuffelen want we hebben het hier heel koud." Dus tóch.

Het leukste van dit optreden is niet alleen de muziek, maar ook het zichtbare plezier dat band heeft. Het bewijs: toetsenist Adriaan (ook Bredanaar) en drummer Sharon zingen samen met de grootste lol in één microfoon bij een van de laatste nummers ‘Can You Feel It’ als backing vocals. De zes graden vorst en ‘Run’ als laatste nummer zijn geen verrassing, maar het plezier van Rondé zelf en de intimiteit van de avond wel.

Gezien: Rondé. Cultuurnacht, tapijtenzaak P.J. Van Aalst Breda, 23 januari 2015.