Kayleigh Leith volgt haar country droom naar Nashville

Singer-songwriter geeft 24 januari een afscheidsconcert met haar band in Mezz Kleine Zaal

Interview: Chantal van Strien ,

De Amerikaanse Kayleigh Leith besloot in 2005 samen met haar man en manager Rob van Disseldorp naar Nederland te verhuizen. Een van de redenen was de Nederlandse afkomst van Rob. Kayleigh kwam terecht in het dorpje Raamsdonk en schreef daar een hoop nummers die resulteerde in haar debuutalbum ‘Miles Away’ én het daarop volgende album ‘This Woman’. Twee succesvolle Europese tours later is het tijd voor de volgende stap. In een eerder interview gaf Kayleigh Leith aan te gaan waar de muziek haar heen neemt. Deze keer is dat terug naar de USA. Kayleigh verhuist begin maart naar Nashville.

Een grote stap dus, om je leven helemaal om te gooien en terug te keren naar de USA. Maar de beslissing was snel gemaakt voor Kayleigh. "Voor mij is het tijd denk ik, want ik heb hier zo lang gewoond, veel geleerd en veel gedaan. Dit is mijn volgende stap." Ze heeft veel ervaring op kunnen doen tijdens de festivals en optredens in de Europese country scene. Een derde album opnemen in Nashville is één van haar plannen. Maar het gaat vooral om de nieuwe uitdaging. Ervaring met een tour door de Verenigde Staten heeft de zangeres nog niet echt. Tien jaar terug, toen Kayleigh nog in de USA woonde speelde ze vooral in coverbands. Het maken van haar eigen muziek begon pas in Raamsdonk. Ook heeft de terugkeer stiekem iets met heimwee te maken. "Ik heb het idee dat ik tussen twee werelden leef. Mijn man is natuurlijk een Nederlander, maar deelt dit gevoel ook omdat hij negen jaar in de Verenigde Staten heeft gewoond. Hij snapt hoe ik me voel en ik snap dat andersom ook."

Veel teksten die Kayleigh schreef kwamen vooral voort uit het gevoel dat ze kreeg toen ze net naar Nederland was verhuisd. Ze moest wennen aan een nieuwe omgeving en zat regelmatig alleen thuis door het gebrek aan een werkvergunning. In de tussentijd heeft ze op schrijfgebied een hoop kunnen leren door middel van co-writing. "Als ik ideeën heb, schrijf ik ze op en neem ik ze mee naar een co-write sessie. Mijn eerste album schreef ik voor een groot deel zelf, mijn tweede album was vooral co-writes. Ik vind dit fijner omdat je op deze manier ook ideeën van andere muzikanten krijgt. In Nashville is dit geen onbekende manier van werken. Meerdere artiesten werken vaak samen aan één song. Iedereen past iets aan en zo ontwikkelt een nummer zich."

Kayleigh is al een aantal keer in Nashville geweest, met name voor het opnemen van haar tweede album. Nashville is een echte muziekstad en veroverde daarom haar hart. "Ik werd helemaal verliefd. Het is zo’n fijne stad en het geeft me een groot gevoel. Ik vond het echt geweldig daar." Haar nummer ‘Feels Like Letting Go’ is dan ook verwijzing naar haar liefde voor deze stad. Het country gevoel komt elke dag terug in Nashville, overal is muziek op elk moment van de dag. Iedereen is bezig met Kayleighs passie. Niet op een concurrerende manier, maar meer een samenwerkende manier waarbij muzikanten elkaar kunnen aanvullen. Ideeën worden uitgewisseld en dat is wel iets wat de zangeres hier in Nederland mist.

Nashville wordt de hoofdstad van countrymuziek genoemd. Over de grote concurrentie zit Kayleigh niet in. "Ik ga er niet heen om bekend te worden. Voor mij is het een leerproces. Ik wil groeien en beter worden als singer-songwriter. In Nashville kan ik veel leren, iedereen is zo vriendelijk, open en behulpzaam. Door met andere muzikanten ‘rondjes’ te spelen in cafés kan ik mijn muziek daar aan het publiek laten horen." Met ‘rondjes spelen’ bedoelt Kayleigh dat meerdere muzikanten om de beurt één nummer spelen en elkaar afwisselen. Dit is een manier waarop veel muzikanten in Nashville zich kenbaar maken aan publiek. Door eerdere samenwerkingen met grote namen als Rob Crosby, Matthew Crosby (The Common Linnets) en anderen heeft Leith een ruim netwerk opgebouwd met wie ze ook daar ideeën kan uitwisselen. "Als ik fulltime muziek kan maken graag, maar het gaat me niet om de fame. Ik ga open-minded naar Nashville. Je kan zomaar ergens spelen en op tour gevraagd worden. Ik moet even kijken hoe het gaat."

Het achterlaten van de band hier in Nederland vindt de singer-songwriter toch wel het lastigste. Met Robert van Voorden, de gitarist, speelt ze inmiddels al bijna vier jaar samen. "Ik hoop dat ze verder gaan met muziek maken. Deze bandformatie, we hebben echt een klik met elkaar. Ik wil ze allemaal meenemen, maar op een gegeven moment moet je keuzes maken. Zo is het leven. Gelukkig zijn er al wel plannen dat ze me komen bezoeken in de USA." Kayleigh heeft plannen om een nieuwe band te zoeken in Nashville, maar zal in het begin vooral als solo-artiest optreden.

Een van de belangrijkste levenslessen die Kayleigh meeneemt uit Nederland is ‘to be yourself’. Ze heeft vaak te horen gekregen dat het misschien beter is om popmuziek te gaan maken in plaats van countrymuziek omdat hier een grotere markt voor is. "Ik ga niet veranderen. Ik vind het hartstikke leuk om dit soort muziek te maken. Dat het niet populair is in Nederland vind ik niet erg. Ik werd genoeg geboekt op festivals, dus dat was nooit een probleem."

Kayleigh Leith is klaar om haar muziekdroom te volgen en terug te keren naar de USA. Maar eerst zal ze op 24 januari een afscheidsconcert verzorgen in Mezz Kleine Zaal, waar in 2009 alles begon. "Breda is echt mijn startpunt. Ik had hier mijn eerste optredens." Een mooie locatie dus om afscheid te nemen van Nederland.