Mezz schudt door Bastard Fest 3

Bier, bier bier!

Tekst: Tessa Gorissen, foto’s: Francois de Jonge ,

Zaterdag 10 januari vond de derde editie van Bastard Fest plaats in Mezz. Samen met de bands Batmobile, Insanity Alert, The Windowsill, Baby Face Nelson en Screw Houston stond organisator Dirty Bastard in de Jupiler Zaal. Het is een avond vol punk, psychobilly en hardcore, met een hangplek in de Kleine Zaal. Naast deze bands zijn ook Mr. Wally’s Barbershop, White Russian Records en Dokter Worst aanwezig.

De country rockband Baby Face Nelson heeft de eer om de reeks van bands te openen. Deze mannen weten country met punkrock te mengen. De zaal is nog aardig leeg, maar het is ook vroeg als ze om half acht aftrappen. De lage opkomst deert de band niet. Vol enthousiasme brengen ze nummer voor nummer op het zijpodium van Mezz. De rest van de avond wisselen het zij- en hoofdpodium elkaar af.

Screw Houston
laat Mezz horen wat hardcore is. Vanaf de eerste seconde staat zanger Roelof de Brouwer niet meer stil. Ook de rest van de band barst van de energie. Toch wordt dit niet overgebracht op het publiek. Zij blijven redelijk stil staan, op een eenzame, verstokte mosher na. Een andere man in het publiek is duidelijk met andere dingen bezig en roept: “Bier, bier, bier!” Al met al zorgt de band voor een goede show en interactie met het publiek. Ze praten tussen de nummers door en zorgen er met hun opmerkingen voor dat de zaal terug roept en klapt. Dit zorgt toch voor een beetje levendigheid in het publiek. Opvallend is dat, hoewel de band sinds kort is overgaan op Screw Houston, ze bij de White Russian Records stand in de Kleine Zaal nog altijd shirts met ‘Screw Houston, Start Screaming’ verkopen.
 
The Windowsill is de derde band. Deze poppunk band uit Rotterdam is van een heel ander kaliber dan de vorige band. Iets rustigere nummers vullen de zaal. De muziek blijft enigszins dansbaar, maar het publiek lijkt langzaam een beetje in te kakken. Sommigen lopen zelfs naar buiten, richting de hangout in de Kleine Zaal. Dit is echter niet te wijten aan de band, die de nummers goed overbrengt.

Dirty Bastards kan als organiserende band natuurlijk niet achterblijven. Ook zij beklimmen het podium van Mezz en maken er een goed feestje van. Vol plezier en overgave worden de nummers de zaal in geblazen. De energie slaat zichtbaar over op het thuispubliek. Moshpits ontstaan, er komen crowdsurfers voorbij. En zodra de mannen zeggen dat de fans het podium op mogen komen voor slotnummer ‘Rip Your Heart Out’ is er geen houden meer aan. Iedereen rent naar voren om zo snel mogelijk bij de band te staan. Deze show is niet snel meer te overtreffen. De mannen laten zien wat Rock ’n Roll is.

Trash metalband Insanity Alert is uit Oostenrijk gekomen om de line-up van Bastard Fest compleet te maken. De band met frontman Kevin van The Apers zet hard in. De zaal lijkt het te waarderen, want vanaf de eerste minuut staat bijna niemand meer stil. Bier vliegt door de lucht. Mezz schudt van de harde gitaren. Wel is het een typische metalband: de bandleden staan stil op de zanger na. Met een cover van Iron Maidens ‘Run To The Hills’ met eigen refrein "Run to the pit, mosh for your life" sluiten ze de show af.  

Batmobile
sluit de avond af in stijl. De zaal gaat los, de band gaat los. En natuurlijk: heel veel bier. Ook zweet is zowel op het podium als in de zaal in overvloede aanwezig. Dat ze gewend zijn aan een podium is wel duidelijk. Ze weten hoe ze een goede show moeten neerzetten, na dik dertig jaar optreden over de hele wereld. En het laatste optreden in thuisstad Breda is ook al jaren geleden dus Mezz wordt afgebroken. Crowdsurfers belanden op de bühne, de mannen zelf hebben plezier en ook mosh- en duwpits zijn niet meer weg te denken. Het is een geweldig einde van een enorm geslaagd feestje.

“Vorig jaar was het druk genoeg, maar gezellig. Nu is het gezellig druk,” aldus Jelle van Dun van Dirty Bastards. En daar sluit iedereen die aanwezig was zich ongetwijfeld bij aan.

Gezien: Bastard Fest. Mezz Jupiler Zaal en Kleine Zaal, zaterdag 10 januari 2015.