Variatie bij de eerste editie van Stukafest Breda

Drugs, muziek en cabaret komen samen

Tekst & foto: Tessa Gorissen ,

Entertainment, studenten en bier. We hebben het natuurlijk over Stukafest. Ook dit jaar werden studentenhuizen weer omgetoverd tot poppodia. Met onder andere Guido Weijers, Ronald Giphart en Armand nam de 15e editie van het studentenfestival van Nederland, en de allereerste editie in onze stad, Breda over op donderdag 26 februari 2015.

De avond begint voor 3voor12/Breda met Pieter van Vliet, oftewel Port Of Call. Met alleen een gitaar en mondharmonica staat de singer-songwriter bescheiden voor een klein publiek in het studentenhuis aan de Kraanstraat. Met melodieën die soms iets weg hebben van de nummers van Ed Sheeran maakt hij indruk op het publiek. Zijn gevoelige nummers worden in stilte ontvangen. Waarna ze worden afgewisseld met vrolijke liedjes over onder andere Katwijk aan Zee. Tussen elk nummer vertelt hij over zijn ervaringen, de aankomende tour door Portugal of maakt een grapje. “Ik ga nu het volgende nummer spelen. Niet de grootste hit. Die bewaar ik voor de laatste set.” Zo hervat hij zijn show. Aan het einde is er nog tijd voor twee nummers. Als iemand hem vraagt of hij zijn hitsingle gaat spelen zegt Pieter “Nee. Ik hoop nog steeds dat het vorige liedje een hit wordt, maar denk het niet” en het publiek schiet in de lach. Zo wordt de eerste ronde van Stukafest afgesloten. Op naar de volgende ronde.

Voor de tweede ronde buurten wij bij Guido Weijers. De cabaretier staat in de kelder van hetzelfde studentenhuis. Vanaf de eerste minuut zit de sfeer er goed in. Zodra zijn voorstelronde klaar is, stappen nog een paar studenten de kelder binnen. Guido weet hier meteen goed op in te gaan. Ook stelt het publiek de vraag waarom hij zijn telefoon in zijn handen houdt. “Daar staan mijn teksten op voor vanavond.” Voor zijn repertoire heeft hij zijn oude shows samengevoegd. Zo vertelt hij onder andere grappen uit zijn eerste en vierde show. Tot groot vermaak van zijn publiek, af en toe klinkt een bulderende lach door de ruimte. Ook Guido lijkt zich te vermaken. Met een enorme glimlach vertelt hij zijn grappen en betrekt het publiek overal bij. De interactie is goed. Mensen uit de zaal roepen soms iets, waarop Guido weer in gaat. Volgens de planning zou de show een half uur duren. Maar na een half uur heeft hij nog meer dan genoeg grappen over om verder te gaan. Weijers sluit af met een verhaal over religie en de zaal ligt in een deuk. Daarna gaan we naar de laatste ronde van de avond.

De laatste act waar we bij zijn, is een optreden van Armand. Onze Eindhovenaar komt al lachend met een joint de kamer op de Nijverheidssingel in. Sommigen uit het publiek kijken ietwat geschokt, anderen beginnen hard te lachen. Dat Armand een aparte verschijning is, is te zien aan zijn roodgeverfde haar en vloekende kleding. Wel is hij, ondanks de hoeveelheid joints, goed bij stem. Al zijn bekende, zoals ‘Ben Ik Te Min?’, en minder bekende liedjes over, hoe kan het ook anders, drugs komen voorbij. ‘Lekker hasjiesj roken’ is hier zeker op zijn plaats. De hele kamer is gevuld met een wolk van wiet. Ook speelt hij enkele nieuwe liedjes, welke worden ontvangen door een opvallend stil publiek. Na ongeveer drie joints, veel gelach om zijn eigen grappen en een setlist van bijna een uur (in plaats van een half uur) is het tijd om af te sluiten. Het publiek heeft meer gekregen dan het verwacht had.

Voor de afterparty hebben Stukafest en Klub Bulk de handen ineen geslagen. In de Jupiler zaal van Mezz kwam het feest al om 23:00 uur op gang. Al snel werd duidelijk dat het niet druk zou worden deze avond. Met hooguit honderd man in de zaal moesten Mezz, Stukafest en Klub Bulk het doen. Verschillende dj’s wisselden elkaar af, het publiek danste en dronk nog een biertje. Ondanks de rustige avond was de sfeer goed. Weinig mensen hingen aan de bar, iedereen bewoog en had een drankje. De allereerste editie van Stukafest Breda was een groot succes.

Gezien: Port Of Call , Guido Weijers en Armand. Stukafest Breda, donderdag 26 februari 2015.