Grote namen voor eerste editie Stukafest Breda

Studentenkamerfestival trapt 26 februari af met negen acts

Interview: Chantal van Strien ,

Dit jaar vindt alweer de 15de editie plaats van Stukafest, het festival waarbij podiumtalenten je in studentenkamers verrassen. Het festival heeft landelijk al heel wat succes behaald met deze intieme sessies. Nu zullen op 26 februari voor het eerst ook studentenkamers in Breda omgetoverd worden tot minitheaters. We spraken met Tijn Kapteijns, een van de organisatoren van Stukafest Breda.

Geen gekke beslissing om dit concept ook naar Breda te halen, aangezien we hier een kunstacademie en evenementenopleiding hebben. Potentie genoeg zou je zeggen en zo dacht Tijn ook. Hij nam na zijn bezoek aan de editie in Tilburg contact op met de landelijke organisatie en gelukkig was er genoeg enthousiasme om het festival naar Breda te halen. Ook al is Tijn zelf geen student meer, de organisatie was snel gevonden. Het is de bedoeling dat deze elk jaar rouleert met nieuwe studenten. De organisatie bestaat nu uit zes personen, waarvan er vier studeren. Sponsoren zoals Avans Hogeschool, NHTV en Gemeente Breda, waren bereid om een financiële en/of materiele bijdrage te leveren om Stukafest op poten te zetten.

De studentenkamers waar de optredens plaatsvinden, zijn gevonden via oproepen op onder andere Facebook. De kamers kwamen al snel binnen druppelen. Er zijn wat aparte pareltjes uit voortgekomen zoals de kelder onder Denovo waar Guido Weijers zijn grappen zal laten horen, het torentje boven Denovo waar Port of Call een intieme sessie zal verzorgen en een kamer in een studentenwoonboot waar fenomeen Armand zijn protestliederen ten gehore zal brengen. Verder is Ronald Giphart een van de grote namen op het programma van Stukafest Breda. De line-up is deels tot stand gekomen door de Bredase organisatie, maar acts kunnen ook landelijk gedeeld worden door alle programmeurs van Stukafest. Een voorbeeld hiervan is de dansgroep W2 & Dancers.

Al doet de naam geloven dat het festival alleen voor studenten is, is dat niet de intentie van het festival. Iedereen is welkom om te komen kijken. Elke artiest speelt drie rondes in dezelfde kamer. Je bedenkt van te voren welke acts je graag wilt zien en hebt dan een half uur de tijd om op de volgende locatie te komen. In alle kamers kan drinken gekocht worden voor een studentenprijsje. Een passe-partout kost 15 euro en op vertoon van een studentenpas zelfs maar 10 euro. Dit entreebewijs geeft ook toegang tot het eindfeest, wat anders 5 euro kost. Het eindfeest wordt in samenwerking met Klub Bulk georganiseerd in Mezz. Al deze tickets zijn verkrijgbaar via de website van Stukafest Breda.

Een tof concept dus dat de Bredase cultuurscene hopelijk nog wat meer leven inblaast.
Het is voor studenten ook mogelijk om je kunst te exposeren op een van de kamers. Dan is er naast de act nog meer om te bekijken. Interesse? Neem dan contact op met de organisatie van Stukafest.