Breda Barst: Filet au Fonque is nooit precies hetzelfde

Voorrondewinnaar brengt instrumentale funk-jazz-fusion

Interview: Daniël Hereijgers ,

Zaterdag 19 en zondag 20 september is het weer Breda Barst! En traditiegetrouw mogen de winnaars van de voorrondes in Mezz een plekje op een hoofdpodium vullen. Om vast in de stemming te komen en de drie winnaars misschien beter te leren kennen, spreekt 3voor12/Breda met Filet au Fonque, Paramatman en Tunnelvisie. De eerst act die we je willen voorstellen: Filet au Fonque! De instrumentale funkband van zestal Bart van der List (trompet), Paul Van de Calseijde (saxofoon), Joshua Bredow (gitaar), Teun Dillisse (toetsen), Bryan Manuel (basgitaar) en Eliando Hatumena (drums). Aan het woord: Paul Van de Calseijde.

Hoe zijn jullie begonnen, Filet au Fonque is nu 1 jaar oud? In jullie Facebook bio staat dat jullie allemaal verschillende achtergronden hebben? Hoe kwam dat bij elkaar, waar kennen jullie elkaar van?
“We bestaan inderdaad één jaar, vorig jaar zijn we bij elkaar gebracht door de Bredase drummer Sharon Zarr die al heel lang een instrumentaal funkbandje wilde beginnen. Wij kennen elkaar allemaal uit de Bredase muziekscene, bovendien zit een aantal van ons op dezelfde conservatoria, namelijk Tilburg en Rotterdam. Sharon heeft de band echter al na twee maanden moeten verlaten, omdat hij de kans kreeg drummer te worden van Rondé, waardoor meteen zijn hele agenda vol zat en er geen tijd meer was voor Filet au Fonque. Wij hebben toen meteen Eliando gebeld en zijn doorgegaan met optreden onder dezelfde bandnaam.”

Was eigen nummers maken meteen het uitgangspunt?
“In eerste instantie zijn we begonnen met covers van instrumentale funkbands, zoals Soulive en Lettuce, en hebben we zelfs nog twee optredens met een zangeres gedaan, omdat we dachten dat instrumentale funk niet meteen zou aanslaan. Maar uiteindelijk hadden we vanaf de eerste repetitie al door dat er met deze muzikanten genoeg creativiteit aanwezig was om eigen werk te gaan schrijven. Na onze korte pauze zonder drummer zijn we daarom ook meteen begonnen met het schrijven van nummers. Deze zomer hebben we bewust zo goed als geen optredens gepland, zodat we tijd hadden om eigen repertoire te schrijven.”

Ik zag dat jullie bezig zijn met schrijven, gaan jullie ook nummers uitbrengen binnenkort?
“Die intentie is er zeker, maar concrete plannen zijn er nog niet. Heel veel songs zijn nieuw en willen we eerst uitproberen op het publiek. Bovendien hebben we veel ideeën en zijn de composities vrij dynamisch: tijdens gigs en repetities veranderen we nog steeds stukjes aan nummers, we spelen ze eigenlijk nooit precies hetzelfde. Pas als we een stuk of twaalf sterke nummers hebben, gaan we plannen maken voor een album. Dit jaar willen we echt vooral zoveel mogelijk spelen en schrijven.”

Het is een cliché maar ok: wat dacht je toen je de voorronde won?
“Jaaa, super nice natuurlijk! Te gek! Voor ons extra speciaal, omdat de jury aangaf dat ze ons als winnaar hadden opgeschreven, maar dat niet meer hoefde omdat we de publieksprijs wonnen. Dat is natuurlijk het mooiste, dat zowel een vakjury met verstand van muziek, als het publiek dat voor je stemt je als winnaar uitroept. Bovendien hadden we echt niet per se verwacht dat we zouden winnen. We zijn immers een beetje een rare instrumentale funk-jazz-fusion band tussen alle rock en pop die je normaal op Breda Barst tegenkomt en daarnaast was de concurrentie ook echt sterk. Dus de voorrondes waren voor ons een hele mooie en late avond!”

Weet je al hoe laat je speelt? Voorronde winnaars openen vaak het festival. Wat als er dan nog geen kip is?
“Kippen zijn er sowieso niet, die worden elk jaar gevangen en uit het park gezet voordat Breda Barst begint. Nee, maar serieus, dat komt wel goed. Als het weer een beetje meezit, loopt er sowieso wel volk in het park. Daarnaast hebben wij ondertussen onze eigen mini-fanclub, dus publiek zal er heus wel zijn. Ook nemen we allerlei special guests mee om ons optreden extra bijzonder te maken, het wordt echt beter dan alles wat we tot nu toe hebben gedaan. We hopen natuurlijk wel op een vol veld, dat zou heel mooi zijn!”

Het is dit jaar twintig jaar Breda Barst. Wat is jouw beste herinnering aan Breda Barst?
“Een enkeling van ons heeft er al wel eens gespeeld en verder zijn we er elk jaar te vinden. Het is gewoon elk jaar lachen om met vrienden een beetje te hangen, drinken, dansen in het park en goeie muziek te luisteren. Chille tijden!”

Inmiddels is de speeltijd bekend: Filet au Fonque speelt zondag 20 september om 14:35 uur op het Barst-podium