June winnaar van Red Bull Bedroom Jam 2012

June en MacSwordfish blikten vooruit op finale Bedroom Jam

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

June is de winnaar geworden van de Red Bull Bedroom Jam, vanavond in Amsterdam. Via een spannende liveshow mocht elke band een kwartiertje spelen, waarna de fans via online voting de winnaar kozen. Vorige week gaven beide bands onderstaand interview.

Dinsdagavond 20 november nemen June en MacSwordfish het in een ongetwijfeld spannende finale van Red Bull’s Bedroom Jam tegen elkaar op. De twee talentvolle lokale bands uit de regio van 3voor12/Breda haalden als enige de finale van een landelijke bandwedstrijd waar dit jaar ruim tachtig bands aan deelnamen. En dat is bijzonder genoeg om eens even te peilen hoe de bands ervoor staan. In een online finale in de Red Bull Studios in Amsterdam, te volgen via www.redbullbedroomjam.nl, gaan ze een sportieve strijd aan. De prijs? Een EP opnemen met de Engelse producer John Mitchell en een plek in het voorprogramma van Go Back To The Zoo. We lieten de bands, tussen de repetities door, per e-mail reageren op vier stellingen.

De finale is het slotstuk van vier voorrondes, waarbij de bands en hun aanhang zoveel mogelijk ‘buzz’ moesten creëren, waarbij buzz een vrij onduidelijke combinatie van YouTube views, Facebook shares en likes en Twitter communicatie inhield en een halve finale in ’t Beest in Goes waarbij June en MacSwordfish de bands Shabby Harry’s en The Muff achter zich lieten. Poporganisatie POB organiseert zelfs dinsdagavond een avondje 'Samen de finale kijken' in Publieke Werken op dinsdag vanaf 19:00 uur.

Wel gek zeker dat de finale zonder publiek is. Hoe bereiden jullie je daarop voor?
June: “We trainen iedere dag en eten vooral veel pasta en bananen. We proberen zoveel mogelijk mensen achter hun computers en laptops te krijgen om op ons te stemmen dinsdag 20 november. We communiceren vooral via Facebook, waar we proberen al onze fans te mobiliseren door op een leuke manier de finale te promoten. Er staan nog een paar plaatjes klaar die we gaan gebruiken.”
MacSwordfish: “Het is natuurlijk anders dan dat we gewend zijn, sowieso zullen we de energie van het publiek missen, maar het biedt ook kansen, in een studio hoor je meer details in een nummer. Ter voorbereiding gaan we het einde van onze nummers nog een beetje opschonen, we kunnen het nu niet meer wegmoffelen in het applaus. Meer zorgen maken we ons trouwens over de aanwezigheid van de camera’s, maar we kijken allemaal erg naar dit optreden uit.”

Wat was de leukste actie van fans om ‘buzz’ te creëren?
June: “De leukste actie, het waren er eigenlijk meerdere, waren van onze grote fan Niels Ooms. Hij had zelfs zijn Facebook profielfoto aangepast waarin “Vote June” stond. Hij heeft ook een aantal plaatjes en foto’s van ons op een leuke manier bewerkt met Photoshop. Tijdens ons optreden 3 november in Achtmaal had hij een grote QR-code bij zich zodat iedereen ter plekke kon stemmen. Heel leuk gedaan. De mooiste actie vonden we nog dat hij op een bepaald moment niet meer kon reageren of Tweeten, omdat hij zijn limiet bereikt had van het aantal reacties en tweets. Toen heeft hij gewoon nieuwe accounts aangemaakt waarmee hij vrolijk door ‘buzzde’. Totdat ook deze werden geblokkeerd. Geweldig. Dat was wel het leukste, maar er zijn zeker 30 anderen die keihard hun best hebben gedaan om ons te brengen waar we nu staan.”
MacSwordfish: “Leerlingen van het Markenhage College hadden het initiatief genomen posters door de hele school te verspreiden, heel fijn is het als je voelt dat mensen zo betrokken zijn! En op de site maakten onze fans raps, gedichten en andere leuke opmerkingen zodat het ‘liken’ echt ‘vind ik leuk’ werd. En sommigen hebben zelfs zo hard voor ons gespamd dat ze een twitter verbod kregen.”
 
Heeft deze wedstrijd jullie veel nieuwe fans opgeleverd of waren mensen het gespam snel beu?
MacSwordfish: “Uiteindelijk hebben we er een veel groter publiek mee bereikt dan we verwachtten. Tot onze verrassing nam iedereen het spammen razendsnel over. De laatste dagen voor de uitslag van de “Gig Chart” zagen we iedere keer weer nieuwe mensen de links ‘liken’ en delen, het gespam werkte een beetje als een virus. We hebben zelfs gehoord dat mensen de laatste paar uur voor 16:00 uur spannender vonden dan de EK-finale! We willen ook hier nog een keer zeggen hoe oneindig dankbaar we onze fans zijn!”
June: “Beide. Het heeft ons in een maand zo’n 100 nieuwe fans op Facebook opgeleverd, maar tussendoor haakten sommigen af en zagen we soms een vind-ik-leuk verdwijnen. Vooral na de liveshow in Goes steeg het aantal volgers op Twitter en fans op Facebook snel. Nu, ruim een week na de liveshow, hoor je pas van mensen dat ze blij waren dat het ‘buzzen’ erop zit. We hopen dat dinsdag 20 november iedereen nog één keer de moeite wil nemen om te stemmen op June.”

Wat vinden jullie het tofste liedje van de tegenstander en waarom?
June: “Het nummer dat MacSwordfish inzond voor de wedstrijd, 'Love Pollution', klink tof. We begrepen dat er nieuwe opnames aankomen en dat ook 'Love Pollution' opnieuw gemixt gaat worden, dus we zijn benieuwd welke sound daar uit komt rollen. Ondanks dat ze geen bassist hebben, klinken de meeste nummers toch vol en vet. We houden zelf van een rauw geluid, niet gelikt en te lief, dus we waarderen wat MacSwordfish doet.”
MacSwordfish: 'Pessimist', vinden we pakkend, kleurrijk en met veel positieve energie! En “Oh Yeah” is heel sterk, loopt goed en is lekker catchy! Eigenlijk vinden we de meeste nummers van June erg goed, er zijn zelfs stukken waarvan we wilden dat we ze zelf hadden geschreven.”