Eerste Bastard Fest zeer geslaagd

Drummer 'Jelly': "volgend jaar zeker weer!"

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

De eerste editie van Dirty Bastards eigen Bredase feestje Bastard Fest was een enorm succes in de Boulevard. Drummer Jelle 'Jelly' van Dun kondigt seconden na het eigen afsluitende optreden al direct aan dat er volgend jaar een vervolg komt. Een terecht conclusie, het punk'n roll feest in de Boulevard werd een feestje met Rene SG, The 101's, The Dirty Denims en de Bastards zelf.

Rene SG is maar een statig groepje, met die boomlange bassist met z’n afro en z’n grote snor. El Hombre Mostacho heet hij en vormt samen met zanger/gitarist Rene en RJ SG de band Rene SG, opener van de allereerste Bastard Fest. Er wordt vrijwel uit stand gespeeld, maar wat wil je? Als je in 30 minuutjes 26 nummers eruit perst. Want knallende punk met een humoristisch randje, dat is vooral Rene SG. ‘Piece Of Shit’, ‘Let’s Go Ajax’, ‘Arty Farty Bullshit’ of ‘Party Hardy’ of een van die vele andere songs: pure punk. Goeie opener, daar had zanger Joe Bastard van Dirty Bastards niks te weinig over gezegd: “Hoppetee, gaan!”

The 101's, een viertal punkrockers met Uden als thuisbasis, speelde al eens op Speedfest en had dit jaar optredens in zowat heel Nederland en uitstapjes naar België en Duitsland. Toch zijn de bandleden ook blij dat ze op Bastard Fest mogen spelen. Zanger Andy, met sterke zang- en schreeuwpartijen, dankt meerdere malen de Dirty Bastards en het publiek, "We gaan er een rockende eerste editie van maken nondeju!" waarna ook de eerste pit ontstaat in de Boulevard. Aan alles is te merken dat dit niet meer de jonkies zijn die in 2009 mochten debuteren op Breda Barst en dit jaar op hetzelfde festival aan klantenbinding deed in de Spaanse Kraag. Stevig, melodisch, meerstemmig, hard.

Twee keer opgetreden op de Zwarte Cross, eenmaal Bospop en dit jaar Lowlands, The Dirty Denims brengt ook een stevig CV mee naar Breda. Geïnspireerd door The Ramones, The Donna's en AC/DC geven de twee dames en twee heren een scherpe en opgewekte rock'n rollshow vandaag. Het zijn vooral de stoere zangeres/gitarist Mirjam Sieben en bassiste Biesbroeck die de aandacht krijgen van het mannelijke publiek dat de band waarschijnlijk kent van Lowlands of De Wereld Draait Door. Of misschien van een eerder dubbelprogramma met Dirty Bastards, de bands kennen elkaar immers al langer dan vandaag en treden vaak samen op. Goeie rockshow, The Dirty Denims weten de aandacht en de sfeer goed vast te houden.

Het slotakkoord is aan de gastheren zelf. Dirty Bastards wordt als laatste aangekondigd door presentatrice Fleur von Z., vriendin van de band en voormalig frontvrouw van The Patsys en thans Bam Bam Biscuit. Uiteindelijk het optreden waar de meeste vanavond op wachtten, of wellicht extra gewild omdat het al dik na twaalven is en lege flessen Jupiler de houten vensterbanken van de theaterzaal vullen. En een feestje wordt het, voor en op het podium. De vraag of er volgend jaar een vervolg komt, blijkt een retorische. Het publiek gaat los op ouder werk en songs van de twee EP’s, die nog steeds gratis te downloaden zijn via de website van de band. ‘Pull My Trigger’, ‘Barfight’, ‘Stuck With Steven Seagal’, de band rockt stevig en voelt zich duidelijk thuis in de Boulevard. ‘No Drug Like A Woman’ laat het podium zonder al te veel aansporen vullen met schoon vrouwvolk en ook bij andere songs als ‘Rip Your Heart Out’ beklimmen fanatieke aanhangers het podium om mee te brullen en te springen. Ook nieuwe single ‘Gimme All Your Blood’ waarvan de clip deels werd opgenomen in de Boulevard doet het prima, al is de toegift een nog passender slot: ‘Proud To Be A Bastard’. Vlak na het optreden concludeert drummer Jelle ‘Jelly Bastard’ al meteen: “Volgende jaar zeker weer!”

Gezien: Bastard Fest met Rene SG, The 101’s, The Dirty Denims, Dirty Bastards. De Boulevard, zaterdag 10 november 2012.