Dirty Bastards presenteert eigen festival: Bastard Fest

Punk ’n rollen in de Boulevard

Interview: Daniël Hereijgers ,

Vorig jaar borrelden we na met Dirty Bastards op Breda Barst en het punk ’n roll trio gaf toen aan dat de levendige Bredase rockscene in hun ogen echt zat te wachten op een stevig feestje. Dat is er: zaterdag 10 november kun je in de Boulevard terecht voor Bastard Fest. Dirty Bastards vond in de gelijkgestemde bands Rene SG, The 101’s en The Dirty Denims genoeg toffe namen voor het affiche en presenteert en passant ook even een nieuwe single en videoclip voor ‘Gimme All Your Blood’. Daar willen we meer van weten, aan het woord is zanger/gitarist Johan ‘Joe Bastard’ Michels.

Vorig jaar zeiden jullie op Breda Barst: ‘Breda Suck City’ zou een vervolg moeten krijgen.
“Ja, we willen het wel in het positieve trekken en vonden dat het tijd was voor een rockfeestje in Breda. We hadden Outlaws In Charge en dat was al tof. Nu is het tijd voor een nieuw feestje en dat is Bastard Fest. We wilden het zelf organiseren en kijken hoe het zich gaat ontwikkelen.”

Meer dan één keer?
“Dat is wel het plan, tenzij het ontzettend tegenvalt. Dat kan. Dan trekken we meteen de stekker eruit. We willen volgend jaar weer een editie doen. Als er veel mensen komen, dan gaan we misschien een stapje groter. Maar misschien is het ook precies goed in de Boulevard. We gaan het even aankijken en willen met een presentatrice en een dj net iets meer dan die bandjes die in de kroeg aan het spelen zijn. Het moet een leuk feestje worden zodat mensen zeggen: “Tof, volgend jaar willen we weer.”

Hoe zijn jullie aan de andere bands gekomen?
“The Dirty Denims en The 101’s kennen wij heel goed. Verder hebben we een vierde leuke band erbij gezocht die in het genre past en wat wij ook een toffe band zouden vinden, die hebben we gevonden in Rene SG. Hun motto is: “hoppetee, gaan!” Een beetje de Nederlandse Zeke, lekker hard en snel. The Dirty Denims kennen we al wat langer, met hen hebben we regelmatig een show meegespeeld. Wij in hun voorprogramma en andersom. Het is vorig jaar voor hen heel hard gegaan, ze hebben op veel festivals gespeeld afgelopen jaar en bij de 3FM Studio’s geweest en dat is erg leuk om te zien.”

En jullie hebben meer nieuws: er is net een clip en een single uitgebracht ‘Gimme All Your Blood’. Is dit het begin van een nieuwe EP of een cd?
“Het is een wens van ons om een full length uit te gaan brengen. We hopen dat langzaam volgend jaar ergens te gaan doen. We zijn al druk met nieuwe nummers schrijven. We proberen er vaart achter te zetten door het schrijfproces te optimaliseren. Ik kom met de basis, tekst en gitaar en vervolgens werken we dat samen verder uit. We werken meer online samen, ik en onze bassist Joey. We zijn dat nog aan het uitproberen, zodat we doordeweeks er ook mee bezig zijn, los van de repetities.”

Jullie hebben al twee EP’s dat zou ook een weg kunnen zijn, nu komt er toch een hele plaat?
“Dat zou leuk zijn, we moeten uitvinden of het praktisch haalbaar is. We hebben ook wel eens nagedacht om alleen singles uit te brengen. We zullen zien wat het beste gaat werken. Er zijn op dit moment drie nummers in ontwikkeling en als die zover zijn dan gaan we aan een set nieuwe verder sleutelen, dat blijven we wel doen.”

Kan het publiek die nummers al op Bastard Fest horen?
“We hopen er één van te doen, dat is wel de bedoeling. Als wij denken dat het ver genoeg af is. En we proberen een klassieker uit de oude doos tevoorschijn te toveren. We gaan ons allereerste liedje toe te voegen, dat is voor de meeste mensen toch niet bekend welke dat is. Alleen de mensen die ons al vaak gezien hebben, zouden dat kunnen weten.”

Waarom vind je de nieuwe videoclip het beste bij het nummer passen?
“We wilden graag een keer een live video zodat mensen een indruk kunnen hebben van hoe het eruit ziet als wij optreden. Om die vibe mee te krijgen voor mensen die ons nog nooit gezien hebben. Onze andere video voor ‘Rip Your Heart Out’ is een hele mooie, slicke video, deze clip geeft dus weer wat je krijgt als wij op het podium staan.”

‘Gimme All Your Blood’ is eigenlijk een soort liefdesliedje, of niet?
“Ja, maar dan wel een over the top liefdesliedje. Een beetje doorgeslagen liefdeslied, dat is wel de toon.”

Jullie hebben met de Popronde ook al ver weg gespeeld in het hele land…
“Ja, best ver, we zijn in Haarlem geweest, op 8 november spelen we in Leiden, net voor Bastard Fest. Amsterdam, Rotterdam, Deventer, Amersfoort. Overal zo’n beetje. En Eindhoven werd ook nog last minute toegevoegd. Je komt echt overal en nergens, dat is wel lachen. In Haarlem stonden we in een heel klein kroegje, maar de mensen vonden het toffe muziek, dus dat is ook goed. Je kunt wel voor honderd man staan die het ‘wel leuk’ vinden of misschien zelfs te hard. Haarlem was tof, zelf onze PA opstellen en mixen. Joey heeft nog zelf het mengpaneel staan instellen. We stonden daarvoor in Tilburg in de Extase, super goed geregeld en een publiek dat ons kende. Dat is het leuke aan de Popronde: de ene week denk je “waar kom ik nu in godsnaam?” en de week erna is het goed geregeld. Je spreekt wel wat af van tevoren, maar weet toch niet wat voor publiek je krijgt of waar je precies terecht komt. Het is bij ons wel altijd een rock’n roll publiek. In Amsterdam bijvoorbeeld, in een ouderwets, tof rock’n roll café, redelijk ver buiten de zone van alle zaaltjes. Een plek waar je ook kunt eten dus wij bouwden onze set op en begonnen terwijl die mensen nog gewoon aan het eten waren. Ze schrokken toch wel wat. Maar het leuke is ook dat je er adressen bij krijgt waar je misschien vaker kunt komen in de toekomst.”