Wat drijft Dirk-Jan van Delst?

1 november Clandestine in Club Luxx: “Ik heb vertrouwen in kwaliteit”

Robin van Essel ,

Breda's eigen creatieve duizendpoot heeft er wel eens de pest over in. Verordeningen over beveiliging, sluitingstijden die het onmogelijk maken een goed feestje te organiseren, een steeds kleiner wordend potentieel publiek... Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, pakt Dirk-Jan van Delst het pragmatisch aan. Na eerdere edities in De Boulevard, werd in de gloedjenieuwe Club Luxx aan de Reigerstraat een locatie gevonden die wel tot 04.00 uur open mag. Hier geeft hij samen met mede-organisator Jeroen Zabel de technoavond Clandestine op donderdag 1 november een vervolg.

Clandestine, waarvoor hij New Yorker Marc-Alan Gray naar Breda haalde, is slechts één wapenfeit op het uitgebreide CV van Van Delst. Long John Sunday's (voorlopig in de koelkast, was er deze week op Facebook te lezen), White Yellow Carnaval, Lifeline (in Eindhoven), dj-collectief De Verloren Jongens en een stage in Bloos houden hem druk bezig. Van Delst: “Ik zocht een plek die open stond voor nieuwe ideeën. Bij Bloos zit net zo'n groep nieuwe mensen en voor hen ben ik een studentenpodium aan het opzetten. 27 november organiseren we een avond voor kunstenaars, performers, theater, bands en standup comedy. In bijna elke stad bestond zoiets al, behalve in Breda.”

Wat beweegt jou om zoveel hiermee bezig te zijn?
“Ik denk dat ik mensen bij elkaar wil brengen. Ik wil mensen prikkelen, nieuwe dingen laten zien, met nieuwe initiatieven kennis laten maken. Door bezoekers uit hun gebruikelijke saaie omgeving te trekken, kun je ze opnieuw laten nadenken.”

En lukt dat?
“Ik vind het vervelend dat het je soms zo moeilijk wordt gemaakt. En ik zit vaak met een dubbel gevoel. Heb ik het wel bij het rechte eind? Misschien zit het publiek hier helemaal niet op te wachten? Maar uiteindelijk ga je er toch mee door, ja. Ik heb vertrouwen in kwaliteit.”

Wat kunnen we bij Clandestine verwachten?
Kijk, mijn liefde voor feesten en muziek is ontstaan in de technoscene (Van Delst liep stage in de legendarisch Berlijnse technoclub Stattbad, red.). In Zuid-Nederland sloegen die feestjes altijd aan. We dachten: laten we oldschool gaan, maar dan met allemaal jonge gasten die heel goed zijn. Allemaal kwaliteit, maar met hun eigen unieke draai.”

Zoals...?
“Axxonlab draait een uur lang eigen producties. Jean Pierre Enfant is de resident uit de Trouw in Amsterdam en draait op drie vinyl-decks. Minilab komt uit de underground waar nog liefde is voor heel rauwe techno. Tim Scala is één van de beste producers van Breda. De designers van Jan&Jan zijn heel druk geweest met de aankleding (ook bij de vorige edities van Clandestine een belangrijk deel van het concept, red.). We gaan ruig doen. Ik ben benieuwd wat mensen ervan gaan vinden.”

Clandestine vindt donderdag 1 november plaats in Club Luxx van 22.00 tot 04.00 uur. Kaarten kosten €2,-.