Textures presenteert ‘Dualism’ aan een hecht thuispubliek Textures presenteert ‘Dualism’ aan een hecht thuispubliek

When All Light Dies is op de goede weg met hun debuut

, Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers

Textures presenteert ‘Dualism’ aan een hecht thuispubliek

When All Light Dies is op de goede weg met hun debuut

Tekst & foto’s: Daniël Hereijgers ,

Staalzucht staat garant voor avondvullende metal in Mezz. Zondag 22 oktober kwamen twee Brabantse, van oorsprong Etten-Leurse zelfs, metalbands hun cd presenteren. When All Light Dies bracht debuut ‘Transitions’ mee en het gelauwerde Textures kwam met de nieuwste plaat ‘Dualism’. Een terugkeer die de laatstgenoemde band goed smaakte, na een geslaagde toer door de USA.

When All Light Dies is op de goede weg met hun debuut

When All Light Dies presenteert vandaag zijn eerste cd ‘Transitions’. De band komt net als Textures oorspronkelijk uit Etten-Leur en is door het management van de headliner vandaag gevraagd  te komen spelen. Niet helemaal toevallig, ‘Transitions’ werd zelfs geproduceerd door Textures-gitarist Bart Hennephof. Het vijftal besloot meteen hun cd-presentatie aan te koppelen aan deze Staalzucht editie. Zonder een greintje podiumvrees zet de band een vrij sobere show weg, maar wel met veel goeie energie die na het optreden blijft hangen. Zanger Jeffrey beheerst het grunten. De kruising van metal en emocore is zoals gezegd zeer energiek, gevarieerd en wordt goed opgebouwd. Net als de carrière van WALD tot nu toe. ‘Transitions’ is te beluisteren op de website van de band en kan zeker deuren gaan openen.

De tesseract is een wiskundig fenomeen, een 8-cellige kubus die het vierdimensionale broertje van de kubus wordt genoemd. Wat de kubus is voor het vierkant, is de tesseract voor de kubus. Het woord alleen zet al aan tot denken. Boeien! TesseracT met hoofdletter T op het eind is een Engelse metalband die zich qua ambitie en sfeer in een rijtje met Pink Floyd, Sigur Ros en Textures plaatst. De ambitie is experimenteren, muzikale emotie en ‘groove’ en dat hoeft volgens deze mannen helemaal niet moeilijk te zijn. Ontstaan in 2003 als eenmansproject van gitarist Acle Kahney kwam in 2007 de eerste serieuze demo uit, toen al vijfmansband, gevolgd door debuut ‘One’ in 2009, met een vierdimensionale kubus op de cover. En nu in Breda, met Elliot Coleman als nieuwe zanger sinds augustus, als support voor Textures cd-release. Coleman brengt, op zijn sokken over het podium zwervend, een boel passie mee. Als het tempo omhoog gaat, blijven de bas en de drums de baas. De logge, trage groove, maar ook het experimentele en soms langdurige gezoek, de lange gitarist met hippie-uiterlijk en op zijn pedaal een sticker met ‘Cry Baby’, de bassist die tonen op de laptop bijstelt, Tesseract boeit. Zeker geen standaard metal, eerder voor zachtaardige jongens die gek zijn op wiskunde en metal willen om over na te denken.

Dan gaan zowaar de gordijnen dicht in Mezz. De zaal is vol en de spanning groeit. Textures, is een grote naam, een hele grote naam en presenteert vandaag, officieel in Nederland, zijn nieuwste cd ‘Dualism’. Eigenlijk is het album al een maand verkrijgbaar, de Nederlandse releaseshow werd even uitgesteld. Textures toerde in september en begin oktober namelijk in de Verenigde Staten en maakte zelfs een uitstapje om een avond op te treden in Mexico City. Knap dat het volle bak is, want in de Avenue spelen de Bredase metal-eindbazen Tank 86 als afsluiter van nog een cd-releasefeest in Breda: ‘Brabantse Nieuwe’ waar Tio Gringo, Revölvo en Hilton Dive alledrie cd’s presenteren. De opstelling blijkt niet zo spannend dat die per se afgeschermd moest, de band maakt wel goed gebruik van rook- en lichtshows. De trouwe fans van Textures headbangen eensgezind mee met zanger Daniël de Jongh. De eerste single van ‘Dualism’ getiteld ‘Reaching Home’ wordt enthousiast begroet, daar waar misschien gevreesd werd dat de meer melodische nieuwe richting van Textures niet in goede aarde zou vallen. Enthousiast begroet dus, net als de bandleden, dichtbij huis.

Een pit bij het snellere ‘Stream Of Consciousness’ blijft een beetje uit, het is toch vooral kijken. Textures doet erg zijn best voor het thuispubliek en wordt daar ook voor beloond. Het spel is uitstekend, technisch sterk zoals verwacht, vooral dat van de stoïcijns lijkende maar ondertussen stevig door raggende drummer Stef Broks. Gitarist Jochem Jacobs kreeg dit jaar een Duiveltje voor beste gitarist van Nederland. Toegift 1 blijkt ‘Messengers’ dat na een paar tonen al wordt herkend. ‘Singularity‘ van Dualism wordt daarna omarmd en ook de uitsmijter ‘Laments Of An Icarus’ doet de fans brullen om meer. Toch is het eerder een onthaal van oude helden dan de cd-presentatie van ‘Dualism’. Misschien juist omdat de plaat al een maand uit is.

Dat het wel degelijke om cd-presentaties gaat, blijkt wel uit de hal van Mezz, waar vandaag de hele avond drie merchandise stands staan, die van TesseracT een beetje uit het zicht van de lokale helden.

Gezien: When All Light Dies, TesseracT en Textures. Mezz, zondag 23 oktober 2011.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda