Brabantse Nieuwe: een middag rocken voor het hele gezin Brabantse Nieuwe: een middag rocken voor het hele gezin

Hilton Dive, Tio Gringo en Revölvo presenteren albums en Tank86 sluit in stijl af

, Tekst: Robin van Essel, foto's: Martijn Stadhouders

Brabantse Nieuwe: een middag rocken voor het hele gezin

Hilton Dive, Tio Gringo en Revölvo presenteren albums en Tank86 sluit in stijl af

Tekst: Robin van Essel, foto's: Martijn Stadhouders ,

Afgelopen zondagmiddag stond De Avenue in Breda vol voor Brabante Nieuwe: een drievoudige albumpresentatie met Hilton Dive, Tio Gringo en Revölvo op het affiche. De heren van Tank86 verzorgden de afterparty. Dat was vast rocken, zegt u?

Hilton Dive, Tio Gringo en Revölvo presenteren albums en Tank86 sluit in stijl af

Het is een mooi zonnige, najaarse zondagmiddag in Breda. Denkt u zelf de vrolijke openingstune er even bij. Het ganse land zit bij schoonmoeder op de koffie, maar een voornamelijk in het zwart geklede menigte in de Waterstraat maakt zich op voor een middag minder burgerlijk vermaak. Want ondanks het uur vertraging is het bijna tijd voor Brabante Nieuwe: een drievoudige albumpresentatie met Hilton Dive, Tio Gringo en Revölvo op het affiche. De heren van Tank86 verzorgen de afterparty. Dat wordt rocken, zegt u? Inderdaad.

Het idee voor de middag ontstond toen deze laatste band het idee bij Lokaal Kabaal neerlegde om hun de presentatie van hun album 'Older, Wiser, Louder' groots aan te pakken. Organisator Ferdi Wels: “Revölvo wilde de presentatie sowieso met Hilton Dive (stond eveneens op het punt een EP uit te brengen, red.) doen, maar liefst in een grotere zaal dan Mezz Café. Omdat ik ook vind dat albumpresentaties groots en exclusief moeten zijn, heb ik Tio Gringo erbij gevraagd en dit georganiseerd.” Het idee paste goed binnen het idee van Lokaal Kabaal: “Bands een podium bieden die normaal niet in de kroeg terecht kunnen. De bands moeten natuurlijk elkaar wel aanvullen,” aldus Wels.

De professionele aanpak werpt ook zijn vruchten af: er staan ruim 250 bezoekers in De Avenue als Hilton Dive even na vieren opent met een making-of van hun tweede EP 'Huginn & Muginn'. De korte zwartwitvideo laat zanger Pim van Zuilen en gitarist Koen Koniuszek zien die in de studio riffs inspelen. De plaat werd er in tweeënhalve dag opgeknalt, en laat zich voor het eerst horen als de band tijdens de video een sfeervol intro inzet. Ja, wij willen show! En dat krijgen we. Van Zuilen vloog dezelfde ochtend nog in vanuit Madrid omdat hij deze gig moest en zou spelen, en dat is te merken. Hilton Dive serveert het publiek een voorproefje van de EP, en wel een cocktail van genres: de band gaat van metalcore naar oldschool metal naar hardcore, met als middelpunt de grunts van Van Zuilen. Oorverdovend hard, maar zonder de melodie of creatieve gitaarloopjes te verliezen.

Na Hilton Dive en een moment rust voor onze piepende oren begint Tio Gringo. Eigenlijk een beetje vals spelen, deze oudgedienden hier, aangezien het album 'Duct Tape Diaries' al enkele maanden terug uitkwam. De hillbillies van Breda Suckcity doen wat van ze verwacht wordt: een uur ongenegeerde verhalen over trailerparks, pick-uptrucks, alcohol en andere genotsmiddelen  ('White Line Dance' laat weinig aan de verbeelding over). Ook gitarist Eric Haamers, vroeger van Gecko Brothers en Batmobile, krijgt zijn moment in de spotlights. En Tio Gringo maakt er een feestje van, het publiek gaat los.

Dan is het de beurt aan de band waar het stiekem om draait vandaag. Revölvo presenteert vandaag 'Older, Wiser, Louder', het debuut, maar de bandleden zijn zeker geen nieuwelingen in de Bredase scene. Zanger Dave Lambregts kennen we van Speedcocks, wat een klein beetje voorspelt wat we gaan horen. 'Where Anthrax and Billy Idol meet for a good fight', schrijft de band op de website. En inderdaad. Dit is lomp doorbeukende jaren '80-hardrockmetal, met even subtiele teksten (“I like bukkake!”, en als dat je niks zegt, google dat dan maar eens). Het publiek zal het een rotzorg zijn. Inmiddels is er een moshpit, crowdsurfers, precies zoals de band het wil zien, waarschijnlijk.

Al met al een op alle punten geslaagde middag en avond in De Avenue. Hoewel iedereen in het publiek waarschijnlijk te linken is aan één van de bandleden en dit een gevoel van een familie-slash-harleydag geeft, toch knap dat Lokaal Kabaal bijna de hele tent vol krijgt. Zeker als je bedenkt dat metalgrootheden Textures op het zelfde moment in een volle Mezz óók hun album presenteren. Het is aan Tank86 om de dag in stijl af te sluiten. Het zou nog lang onrustig blijven in de Waterstraat.

Gezien: Brabante Nieuwe met Hilton Dive, Tio Gringo, Revölvo en Tank86. De Avenue, zondag 23 oktober 2011.

De recensie van 'Older, Wiser, Louder' van Revölvo vind je hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Breda