Tank86 beste voornemen van 2009

Drie zalen Boulevard zorgen voor verrassing en diversiteit

Tekst: Ivo Koenen Foto's: Martijn Stadhouders ,

Een nieuw jaar met nieuwe kansen voor eenieder, dat mag gevierd worden. Nadat alle kruitdampen opgetrokken waren en de geleegde flessen champagne het straatbeeld sierden is het in café de Boulevard tijd voor de afsluiting van 2008 cq het begin van 2009. In drie zalen geven onder andere Tank86, Mindpark, Noes, Zaxxon en The Exploding Shetland Ponies acte de presence.

Drie zalen Boulevard zorgen voor verrassing en diversiteit

SEX NA SCHOOLTIJD-CAFÉ
Eerste van de eerder genoemde drie zalen waarin het nieuwe jaar gevierd en beproost kon worden is de benedenverdieping van de Boulevard. Rustig bijkomen van wat later zal blijken Tank86 of The Exploding Shetland Ponies kan hier, opladen om tot zes uur door te gaan in de Anticlub-stage is uiteraard ook mogelijk. Het Sex-na-schooltijd-café is niet bijster druk bevolkt wat de doorloop naar de andere zalen vergemakkelijkt. Eerlijk gezegd is het er nogal koud, wat waarschijnlijk de reden voor voorgaande constatering is.
 
3VOOR12/BREDA-ZAAL
Met drie bands en één crew op het programma de officieuze place to be voor muziekminnend Breda deze nacht. De taak aan Van Kwaad Tot Erger om de nacht te openen, zelfs nu het nieuwe jaar nog geen uur oud is. De zaal loopt in de tussentijd vol, maar heeft niet altijd aandacht voor het hiphopgeweld. De heren kunnen er om lachen en nemen tijdens het optreden zelf de tijd om gelukwensen over te brengen aan binnentredende vrienden en bekenden.
 
Om iets over twee is het de beurt aan The Exploding Shetland Ponies. Aangezien jaarwisselingen om nog onverklaarde redenen altijd aanleiding zijn om terug te kijken op het afgelopen jaar komt bij deze band het memorabele optreden op Breda Barst omhoog. Niet zozeer de kwalitatieve prestatie (alhoewel de recensie en cijfer meer dan uitstekend waren destijds) maar de erkenning die de band vanuit eigen stad kreeg moet de band goed hebben gedaan. Vanavond is het allemaal wat minder strak, maar met de nodige champagne achter de kiezen lijkt hier weinig bezoeker om te malen. Lokale klassiekers als “Big Tree” worden afgewisseld met tracks van de recentste EP, aangevuld met nóg nieuwer materiaal.
 
Na The Exploding Shetland Ponies mag de zaal wellicht leger zijn wanneer Mindpark aantreedt, het lijkt de band echter niet te deren. Mindpark is typische muziek waar je of helemaal voor gaat of na vijf minuten genoeg hebt en heeft vooral raakvlakken met Radiohead of oud werk van Pink Floyd. Lange muzikale intermezzo’s doen de helft van de zaal besluiten ergens anders hun heil te zoeken, waarbij de andere helft al gehypnotiseerd door de stuwende drums en kletterende bas opgaat in de muur van geluid.
 
De laatste band van de avond is Tank86. Wat valt er nog te vertellen over een band die net een tour van drie weken door Europa met stonerrockgoden Dozer achter de rug heeft? Breda Barst viel voor Tank86 en Popronde bood de heren nationale roem. Vanavond is de herriemachine op volle toeren. Met een motor die loopt op een gesmeerd mengsel van bier, champagne en zweet is elke ingezette killerriff raak. De kruitdampen mogen buiten dan wel opgetrokken zijn, Tank86 personifieert een honderdduizendklapper uit Baarle-Nassau. Gitarist Floris soleert genadeloos over de dikke verzameling samengestelde maatsoorten heen, waarbij vooral “Flame” en “Moloch” als hoogtepunten aangemerkt mogen worden. Eind januari heeft de band een aantal collega-bands uitgenodigd voor een stonerfestival in Mezz, na vanavond verplicht voor iedereen aanwezig.
 
ANTICLUB-STAGE
Het restaurant van de Boulevard is voor één nacht veranderd in een Berliner-batterieraum. Lasers, videoschermen en techno zijn de drie sleutelwoorden. Onder andere Burgermeister B, Noes en Zaxxon zorgen voor een mooi contract met de 3VOOR12/Breda-zaal. Videoschermen met Anticlublogo en sfeervolle visuals onderstrepen het hoge niveau dat gehaald wordt. De zaal gaat tijdens Noes andermaal los en blijkt op het einde bij Zaxxon nog wat energie over te hebben. Volgend jaar weer!