‘Rustige’ aftrap voor Staalzucht tijdens de eerste editie in 2009

My Favorite Scar en Good Things End openen een nieuwe Staalzucht-jaargang...

Tekst en foto's: Martijn Stadhouders ,

Voor de eerste editie van Staalzucht in het nieuwe jaar wordt niet verder gekeken dan de landgrenzen. Dat is natuurlijk geen enkele belemmering want al sinds jaar en dag zijn we in dit land toch aardig in staat tot het maken van een flinke pot herrie.

My Favorite Scar en Good Things End openen een nieuwe Staalzucht-jaargang...

De Gelderse band Good Things End bijt het spits af. De band brengt prettig in het gehoor liggende en toegankelijke rock-muziek. Niets origineels maar wel degelijk gebracht. Zangeres Colette Schiphorst trekt alle aandacht naar zich toe ten koste van haar broers die voor de muzikale omlijsting zorgen.
Het hitje ‘I know’ passeert uiteraard de revue. Een nummer dat veelvuldig bij TMF en 3FM te zien en horen was. Het debuutalbum ‘Out of nowhere’ verscheen afgelopen en is geproduceerd door Oscar Holleman. Deze producer vormt tevens de link tussen beide bands die deze avond acte de presence geven want hij zit ook achter de knoppen bij de opnames van de debuut-cd van de volgende band.
 
Hoofdact van de avond My Favorite Scar is in muzikaal opzicht een stuk spannender. Achter de drums zit Stephen van Haestregt van Within Temptation maar met deze band valt het geluid van My Favorite Scar niet te vergelijken. We krijgen een mix van hard en melodieus; commercieel maar zeker niet gelikt. Nummers van het binnenkort te verschijnen debuutalbum (waarop Jan Chris de Koeijer van Gorefest ook te horen zal zijn) worden in rap tempo de zaal in geslingerd. De nummers die te horen zijn op de My Space-pagina klinken allemaal net wat vetter als ze live gespeeld worden.
Het nummer ‘My favorite scar’ waaraan de band zijn naam ontleent en handelt over het overlijden van de moeder van twee van de bandleden wordt halverwege de set gebracht.
De avond komt knallend ten einde met een cover van ‘Love like blood’ van Killing Joke. Dit is wel een band met potentie en ik ben benieuwd wat het debuutalbum zal gaan doen. Slinger ‘m onderhand maar eens de wereld in, zou ik zeggen...
 
Het was niet de meest harde Staalzucht die ondergetekende bezocht heeft maar bood wel mooi tegenwicht met de laatste van 2008 waar Full Blown Chaos met hun oproepen tot ’circle pits’ en ’wall of death’ voor een veel te aggresieve sfeer zorgde. Volgende maand staat Pain op het Staalzucht-programma dus reserveer 6 februari maar vast in de agenda...