Souldiva Sabrina Starke klaar voor het grote werk

Pan Afrikanz en Sabrina Starke in Mezz

Tekst: Georges Hendriks ,

Een Rotterdams avondje in Mezz waar eerst Pan Afrikanz de zaal warm krijgt, waarna Sabrina Starke de temperatuur nog verder opvoert. De soulzangeres die met haar gouden debuutalbum ‘Yellow Brick Road’ hoge ogen gooide, bewijst ook live haar nummers goed over te kunnen brengen.

Pan Afrikanz en Sabrina Starke in Mezz

Net klaar met hun nieuwe album ‘A Brand New Day’, is het aan de Rotterdamse mannen van Pan Afrikanz om de zaal op te warmen voor Sabrina Starke. Er komt in ieder geval enorm veel energie vanaf het podium, waar het viertal ondanks wat technische problemen het publiek amuseert met hun hiphop/reggea/roots-muziek. Er wordt behalve vocals van mc’s Iyahmin en Taziyah gebruik gemaakt van de beats en zang van Furlan Felter en het diverse percussiespel van Camilo Silva.

Ondanks een prima optreden van Pan Afrikanz blijkt het opwarmen slechts een formaliteit, want Starke en haar band swingen en amuseren daarna behoorlijk in een sfeervolle, deze avond helaas niet zo drukbezochte Mezz.

Door Sabrina Starke aan te kondigen met het predikaat singer-/songwriter doe je de band eigenlijk flink te kort. Mede dankzij het achtkoppige ensemble klinken de nummers van Sabrina lekker vol en soulvol. Toch is dat voor het grootste deel toe te schrijven op het conto van Starke zelf dankzij haar warme stemgeluid. Is het soul? Is het jazz? Reggae? Of toch R&B? Door haar veelzijdigheid wordt het een mix van dit alles en het klinkt er niet minder om!

Aan muzikaal en ritmegevoel geen gebrek, in de nummers zelf wordt gevarieerd met tempo en toonhoogtes, die Starke en band moeiteloos in elkaar laten overlopen. Haar mooie vertolking van ‘Pieces Of My Heart’ van Erna Franklin, dat toch vooral bekend is in de rock’n roll versie van Janis Joplin, brengt het nummer weer terug naar haar soul-roots.

De keuze voor haar laatste nummer ‘Yellow Brick Road’, een ballad, had wellicht vervangen kunnen worden door een wat meer up-tempo nummer om de avond in stijl af te sluiten, maar ach, dat zijn we na het mooie nummer al lang weer vergeten.

Gezien: Pan Afrikanz en Sabrina Starke. Mezz, zondag 6 december 2009.