Hebben The Zombies het nog in zich?

Rocklegendes Blunstone en Argent in Mezz

Tekst en foto’s: Andre Joosse ,

Zo een vijftig jaar na hun eerste album zijn The Zombies weer op tournee. De vraag is of ondanks een arsenaal aan hits de legende van Zombies, ofwel Rod Argent en Colin Blunstone, nog levend is.

Rocklegendes Blunstone en Argent in Mezz

Ze zijn inmiddels al half de zestig, de originele leden van The Zombies. Zanger Colin Blunstone en zanger/toetsenist Rod Argent hebben letterlijk hun wilde haren nog niet verloren, de vraag is of het in figuurlijke zin ook telt? De twee beginnen met een paar nieuwe rustige nummers en hoewel de samenzang als vanouds klinkt zijn de nummers erg mat. Zang met alleen piano als begeleiding is het niet beeld wat past bij een toch wel legendarische band als The Zombies. De twijfel is in het publiek voelbaar, is dit het?

The Zombies is in 1960 geformeerd en hebben in de eerste helft van de jaren zestig hits met ‘She’s Not There’ en ‘Tell Her No’. In 1967 gaan de heren elk een andere weg, wel wordt er op de valreep nog een album gepresenteerd: ‘Odessey And Oracle’. Na de split startte Rod Argent de band Argent en na een korte carrière op een verzekeringskantoor keerde ook Blunstone weer terug in de muziek door deel te nemen aan The Alan Parsons Project. In 2000 vinden ze elkaar en gaan weer optreden. In 2004 besluiten ze weer onder de naam The Zombies verder te gaan.

Na de twee rustige openers komen ook de andere bandleden het podium op. Gitarist Keith Airey, oud The Kinks en Argent bassist Jim Rodford en zijn zoon, drummer Steve Rodford. Gelukkig komt het concert met de complete band wat meer los, enkele nieuwe nummers worden afgewisseld met klassiekers uit de jaren zestig. Het publiek geniet, het enige geluid dat uit de volle Mezz zaal komt is het meezingen. Pas halverwege het concert komt de band echt helemaal los, misschien opstartproblemen door de leeftijd, maar de tweede helft van het concert begint te spetteren en het publiek wordt getrakteerd op een topoptreden.

Bij het inzetten van ‘Old And Wise’ van Alan Parsons Project is alle twijfel weg. Het concert gaat nu in volle vaart en de band lijkt plots dertig jaar jonger. Klassiekers worden nieuw leven ingeblazen met solo’s op gitaar en Hammond orgel. De Argent hit ‘Hold Your Head Up’ en The Zombies hits ‘Time Of The Season’ en ‘Summertime’ worden luid meegezongen en Breda geniet van deze levende legendes.

Na een zwak begin blijken de heren het nog steeds in zich te hebben. Het overwegend oudere publiek kan tevreden napraten tijden een biertje. Een paar jongeren vragen zich af of ze over vijftig jaar ook nog bandjes als de Arctic Monkeys zullen zien optreden. De reactie van een oudere man in een Beatles t-shirt spreekt voor zich, “De Attic wat?”

Gezien: The Zombies. Mezz, zondag 29 november 2009.