Een heerlijk avondje met C-Mon & Kypski

Utrechts kwartet brengt de betere cadeaus mee naar Breda

Tekst: Nikkie Vinke ,

Sinterklaas-voorpret met zoete traktaties in Mezz. Met de nieuwe plaat ‘We Are Square’ op zak komt C-Mon & Kypski de laatste keer hun set testen voordat ze in de Heineken Music Hall staan met Kyteman. En dat belooft veel goeds.

Utrechts kwartet brengt de betere cadeaus mee naar Breda

SKIP & DIE
De avond wordt geopend door Skip & Die. Dit duo bestaat uit Jori Colligon (tevens C-Mon & Kypski) en de Zuid-Afrikaanse Catarina Aimee Dahms, die we dan weer kennen van Shane Shu. De formule is vrij simpel: elektronisch geweld, hier en daar een trommel en vrouwelijke raps en Skip & Die doet op papier denken aan M.I.A. of Amanda Blank. Live blijkt het juist meer te neigen naar de baile funk van Bonde do Rolê. Het niveau ‘hobbyproject’ overstijgt het nergens, maar het is een geinige opening van de avond. Bonuspunten voor de aankleding, visuals en Catarina’s glitterjurkje.

C-MON & KYPSKI
De show van C-Mon & Kypski gaat van start met een druk op de rode knop, die door een mysterieus figuur in zwart pak met lichtgevende banen wordt aangereikt aan het publiek. Voor C-Mon & Kypski is het optreden in Mezz een generale repetitie voor hun show met Kyteman in de Heineken Music Hall, die volgende week zal plaatsvinden. En we kunnen al zeggen: dat belooft veel goeds in de bierhal.

Zo terughoudend als de zaal tijdens Skip & Die was, zo uitbundig wordt het tijdens de hoofdact. Al vanaf het eerste nummer zit er sfeer er goed in en eet het publiek uit C-Mon & Kypski’s hand. Er wordt geklapt, meegezongen, er ontstaat een mosh pit en later zelfs een heuse polonaise. ‘We Are Square’, het nieuwste album van de band staat deze avond centraal. Hoewel deze plaat slechts enkele maanden geleden verscheen, worden ook de nieuwe nummers goed opgepikt. De band lijkt uitstekend in vorm en heeft er zelf ook plezier in, wat aanstekelijk werkt.

Minpunt is dat de show halverwege wat inzakt, mede omdat publieksfavorieten als ‘Bumpy Road’ en ‘Make My Day’ al vroeg gespeeld worden. Hiervoor haalt de band nog enkele trucjes uit de kast: zesvoudig scratchkampioen Kypski komt van achter de drums vandaan om zijn kunsten te vertonen, terwijl de andere drie bandleden hem vocaal aanvullen. “Burning… hot!”. Tijdens het nummer ‘Bomba’ komt Catarina van Skip & Die een mopje mee rappen en wordt de eerste helft van de set besloten. De uitgerekte toegift verzandt in Balkan Beats-achtige toestanden, wat het publiek overigens niet deert. Hoewel zij zich prima amuseren, mag het duidelijk zijn: deze band verdient een groter publiek dan de matig gevulde Mezz op deze vrijdagavond. Ten slotte nog een compliment voor Kyteman: als je dìt in de voorprogramma hebt staan dan heb je het erg goed voor elkaar.

Gezien: Skip & Die en C-Mon & Kypski. Mezz, vrijdag 4 december 2009.