Beth Hart rockte hard op het podium van het Chassé Theater

De staande ovatie ging over in dansen tijdens de toegift

Tekst: Miranda Kronenberg, foto’s: Martijn Stadhouders ,

Als de rode stoelen waar de avond in begon omhoog zijn geklapt, heb je ineens drie keer zoveel beenruimte (dansruimte). Waar het concert zittend begon, eindigt het staande, dansend zelfs, tijdens een spetterend optreden van Beth Hart dat werkelijk het Chassé Theater uit rockte.

De staande ovatie ging over in dansen tijdens de toegift

Julie Neumark stond als eerst op het podium in  het Chassé Theater, een singer-/songwriter die de zaal opwarmde.  Hoewel het lastiger is een zittend publiek mee te krijgen, was dit voor haar geen probleem. De dame die opgroeide in Cincinnati, studeerde in Indiana en het geluk zocht in Los Angeles tourt mee  als support-act voor Beth Hart. De sfeer van de muziek past goed er bij, wanneer je voor Beth komt, weet je Julie ook wel te waarderen. Onder begeleiding van een gitarist en percussionist zong zij krachtige teksten over het leven, liefde en drank van haar debuut cd ‘Dimestore Halo’.

Na het voorprogramma volgde een pauze. Het grootste gedeelte van de zaal liep leeg voor een drankje of om naar het toilet te gaan. Het podium werd in orde gemaakt voor de hoofdact en al gauw stroomde de zaal weer vol. De lichten gingen uit. Beth Hart stapte vanachter de gordijnen het podium op en kroop achter de toetsen. Ze begon met een rustig nummer, onderdeel van een samenwerking die tot een akoestische cd leidt. De mooie muziek en rauwe uithalen van emotie in haar stem geven soms sterke contrasten binnen één liedje. Wanneer je naar de muziek luistert, verwacht je een lief meisje dat over het leven zingt. Wanneer je naar haar stem luistert verwacht je dat ze rokend en drinkend op de grond ligt omdat ze het leven kent. Als je beide hoort, zie je Beth Hart.

Met assistentie van enkele muzikanten speelde Hart in Chassé een variërende set waar een aantal bekende nummers natuurlijk niet kon ontbreken. Bij een gewoon concert zal iedereen die meezingen, maar zo zittend in een stoel  met het geluid van een theater is het best vervelend wanneer iemand op de rij achter je dat doet. Na de set verliet ze het podium en kreeg een staande ovatie van het publiek. Erg werd geklapt, gestampt en geroepen om een toegift. Wanneer Beth terugkwam, bleef iedereen ook lekker staan. Het Chassé Theater was ineens een hele grote danszaal. Wanneer iedereen stond, ging Beth Hart zitten op het randje van het podium, om te zingen.

Gezien: Julie Neumark en Beth Hart. Chassé Theater, vrijdag 4 december 2009.